Minder eetlust, meer aanbeten – Aasgedrag in het najaar

Voor veel karpersvissers wordt het najaar gezien als dé periode om karpers te vangen, maar wist je dat de eetlust van karpers vaak hoger in de zomer is? Lees hieronder hoe kunt inspelen op het gedrag van de karper om dit najaar een mooie serie vissen te vangen.

Dit artikel is gebaseerd op enkele posts van ons KWO Specials Instagram acocunt. Wil je meer kennis over aasgedrag en boilies volg dan het KWO Specials Instagramaccount!


Najaar, de tijd dat karpers zich volvreten voor de winter?

Daar zit waarheid in, maar toch is de eetlust van de karpers in de zomermaanden vaak hoger. Dit heeft te maken met de stofwisseling van de vissen. Deze werkt namelijk het beste bij een watertemperatuur van 20 tot 25 graden, in de zomer dus. Hoe verder de temperatuur van het water daalt, hoe lager de stofwisseling > minder eten.

Het najaar is ook bij Marco favoriet.

Daarnaast speelt ook daglicht (ook wel ‘fotoperiode’ genoemd) hier een rol in. Hoe minder licht op een dag, hoe trager de stofwisseling. Al met al zijn er dus verschillende factoren in het najaar waardoor de daadwerkelijk behoefte aan eten minder wordt.

Minder eetlust en toch goed vangen: hoe zit dat nou precies?!

Maar… wat maakt het najaar dan zo speciaal?

De reden dat je in het najaar relatief goed kunt vangen heeft niet per sé te maken met de dalende eetlust van de karpers, maar meer met de afname van het natuurlijke voedselaanbod. Onder andere muggenlarven zijn in een aanzienlijk minder hoge mate aanwezig. Ook begint het wier af te sterven waarin ook grote hoeveelheden natuurlijk voedsel beschikbaar waren voor onze vriend.

In het najaar moet de karper dus op zoek naar ander voedsel, en hoe makkelijk is het dan om een voedzame boilie op te pikken!

Eén van de natuurlijke snacks van de karper: muggenlarven.

Wat voor boilie is geschikt voor een succesvol najaar?

Natuurlijk voedsel zit vol met belangrijke eitwitten en energie voor de karper. Hij moet deze dus ergens anders vandaan kunnen halen. Als hij dit in een boilie terug kan vinden, dan schuwt hij niet om hier veelvuldig van te eten.

Onze KWO Specials zijn daarom gebaseerd op het principe:

Boilies bomvol natuurlijk attractie

Hierin staat aan de ene kant de attractie centraal om de karpers naar je stek te lokken, denk aan vrije aminizuren, en aan de andere kant de attractie van een uitgebalanceerde voedingswaarde. Als de voedingswaarde namelijk goed is voor de karper dan zal hij van de boilies blijven eten. Hij merkt namelijk dat de boilie hem helpt om hem te voorzien in al zijn behoeftes.

Boilies op basis van vismeel vol met natuurlijke attractie: De KWO Specials!

Boilies met vismelen

Om deze natuurlijke attractie in te bouwen maken wij graag gebruik van vismelen in de KWO Specials. Vismelen hebben namelijk van nature al veel attractie (aminozuren) en een goede voedingswaarde (veel eiwitten). Een boilie op basis van vismeel heeft voor ons sowieso de voorkeur in het najaar.

Als je naar onze 2 ranges kijkt dan komt daar o.a. het volgende in terug:

Krill Special:

  • Maximale dosering krillmeel
  • Optimale dosering krillhydrolisaat
  • PD-vismeel
  • Squidmeel

Squid Special:

  • Squid extract
  • Kelp (zeewier)
  • Squid & Octopus liquid
Beide smaken uit de KWO Specials range zijn voorzien van een flinke dosis vismeel.

Voerhoeveelheden in het najaar

Sommige vissers denken dat ‘najaar’ gelijk staat met ‘veel voeren’. Wij denken dat dit een trend is geworden die niet persé de beste resultaten oplevert. Zeker in Nederland ben je waarschijnlijk niet de enige die aan het voeren is, er gaan dus meer meer kilo’s te water dan alleen je eigen boilies. Wat je daarom ziet is dat veel wateren snel ‘dood’ zijn in het najaar. De vissen hebben hun buikjes namelijk razend snel volgegeten met alle boilies die te water zijn gegaan.

In het najaar vissen wij ook graag met wat groter aas, zie hier een 24mm Krill boilie met 15mm Krill pop-up.

Wij zijn daarom meer een voorstander van regelmatig voeren. Voer elke dag, of zelf 2x per dag een beetje om de vis aan te leren dat er op jouw stekje altijd wat te snacken is. Ook al zijn het maar een paar handjes voer, de vis gaat er voor langs komen. Het voordeel van minder voeren is dat de vis ook hongerig blijft. Zo kun je langer profiteren van een lopende stek. Een kilo boilies per dag is dan al snel meer dan voldoende!

Liever regelmatig voeren dan in één keer veel dumpen.

Package deals voor het najaar

Jouw voercampagne van het najaar extra voordelig starten met voedzame KWO Specials boilies? Dan zijn de Package Deals ideaal! Je korting kan oplopen tot maar liefst 38% bij de diverse Bulkdeals. Bekijk alle deals op deze pagina.

Hoe meer kilo je bestelt, des te hoger wordt de korting:

Succes dit najaar!

KWO Redactie

Meer weten over aasgedrag en voeding van de karpers? Check dan het KWO Specials Instagramaccount!

Maximaal vangen in het najaar doe je met de KWO Specials!

Bekijk ook