Mijn drie meest gemaakte fouten op betaalwateren, herken jij ze?

Bianca Venema bouwde de laatste jaren heel wat betaalwaterervaring op. Ze bezocht veel wateren van The Carp Specialist en daar is ze een flink pak wijzer door geworden. In dit artikel laat ze jullie zien wat haar drie meestgemaakte fouten zijn. Herken jij jezelf er ook in? 


Bianca Venema aan het woord: Het vissen op betaalwateren van The Carp Specialist is voor ons inmiddels een heerlijke ‘way of life’ geworden. Sinds mijn tiener jaren heb ik altijd op openbare wateren gevist. Elk kleigat, kanaal, rivier, meer of beek was mij bekend. Eerst als jonge meid op de fiets in de buurt en later per auto verder in het land. Zo heb ik in totaal 30 jaar ervaring opgebouwd op openbare wateren! 

Tijd voor iets nieuws!

Lizette ken ik nu twaalf jaar en zij vond het karpervissen net zo leuk als ik. Dus dat was een zeer mooi gelukje. We wilden samen een keer de “Frankrijk” ervaring meemaken en zo kwamen we bij The Carp Specialist terecht. Ons eerste betaalwater ervaring in Frankrijk was Domaine des Iles. Bas raadde ons dit water in Noord-Frankrijk aan en dit bleek een uitstekend advies. We vingen een aantal prachtige spiegel- en schubkarpers en waren meteen verkocht! 

Vanaf hun eerste betaalwatersuccessen waren ze verkocht!

Sindsdien vissen we altijd via The Carp Specialist op betaalwateren. De privacy, zekerheid van de stek, veiligheid, de mooie karpers, gedrevenheid van de watereigenaren en de faciliteiten zijn op en top geregeld. Daar houden we van!

Veelgemaakte fouten

Ondanks dat ik veel op betaalwateren vis en behoorlijke ervaring heb opgedaan maak ik nog steeds fouten. Gelukkig maar, want ik ben een mens en waar gevist wordt, worden fouten gemaakt. In onze eerste sessie maakte ik al fouten en tijdens één van onze laatste sessies ging ik weer de mist in. Mijn emoties spelen daarin vooral een rol. Ik ben altijd weer enthousiast als we aankomen.

Als er zulke vissen zwemmen, is het logisch dat je direct van start wil gaan.

Te gedreven om te beginnen met vissen, overprikkeld van de reis en nieuwe indrukken, je kent het wel! Ik heb er dan heel veel zin waardoor het tempo heel hoog ligt.

Leerpunt #1: Ontdek je stek!

Tijdens onze allereerste Frankrijk sessie op Domaine des Iles maakte ik de fout om niet eerst de rust en tijd te nemen om de structuur en bodem van onze stek goed te verkennen. We hadden destijds een Skarp Baitboat, met een old-skool fishfinder erop gemonteerd, maar ik nam niet de tijd om de hele stek te verkennen en om de specifieke ‘carpy spots’ te vinden.

Onderzoek je stek voordat je begint met vissen.

Ik had MEGA zin om de lijnen nat te maken, de zenuwen bonsden in m’n keel en mijn tempo was niet bij te houden. Gelukkig vingen we wel wat, maar we hebben ook dagen niks gezien. Kortom; het had beter gekund!

Tip #1: Blijf rustig

Als je aankomt, blijf dan rustig en neem je tijd. Hoe opgewonden en enthousiast je ook bent om de hengels uit te varen. Check de structuur, het bodemverloop, de dieptes, zoek en ga net zolang door tot je de carpy spots zoals taluds, geulen, kuiltjes, randen of verschillen in hardheid van de bodem gevonden hebt. Dit kan met een voerboot met fishfinder of een markerhengel. Soms is enkele centimeters bodemverschil of een kuiltje al genoeg. 

Eerst je stek goed verkennen en daarna pas je hengels uitvaren is vaak geen slecht idee!

Het vinden van dit soort spots geeft vertrouwen en ontspanning voor de rest van de visvakantie. Blijf zoveel mogelijk vissen en voeren op dezelfde spots en leg je rig in met beleid. Wees ervan overtuigd dat het goed ligt en pas je rig in soort en lengte aan op de bodemstructuur.

Dit bracht Bianca al heel wat bonusvissen op.

Leerpunt #2: Luister naar de watereigenaar

Begin dit jaar visten we op Etang des Gaulois. Een druk bevist en zeer populair betaalwater dat een ongekend bestand aan grote bevissen herbergt. De bodem van dit betaalwater heeft nagenoeg geen structuur en ik wilde graag werpend vissen om te trainen voor het Nederlands Damesteam. Na gezellig kennis gemaakt te hebben met de watereigenaren, ging ik direct aan de slag. Ik nam mijn spodhengel erbij en hopla: daar gingen de eerste pellets en boilies het water in.

Spomben blijkt niet op alle wateren goed te werken… 😉

Het gevolg was dat alle karpers verschoten en het hazenpad kozen. Ze zijn het niet gewend en zwemmen keihard weg. Er volgde een enorm taaie week met slechts enkele vangsten. Pas de laatste dag vroeg ik advies aan Florian, die er kind aan huis is. Samen vaarden we mijn hengels uit en ja hoor! Hij liep twee keer af die nacht, je begrijpt dat Florian mijn superman was. 

De voldoening kan erg groot zijn.

Tip #2: Zoek contact!

Als je aankomt en je krijgt de kans om de watereigenaar of vissers te spreken die er vaker vissen, grijp die dan met beide handen. Luister dan vanaf de eerste dag van je karpervakantie naar hun tips en adviezen. Neem deze op en voer dit letterlijk uit als je de kans op vangst wilt vergroten.

Ik was te gretig, te enthousiast en te gemotiveerd om lekker mijn eigen ding te doen.

Hierdoor had ik al veel blanks voorkomen. Ik was te gretig, te enthousiast en te gemotiveerd om lekker mijn eigen ding te doen.

Watereigenaars kennen hun eigen water uit hun broekzak, maak daar gebruik van!

Dus pak je rust, zoek contact met medevissers of waterbeheerders en vraag ze in het begin van je sessie hun hemd van het lijf.

Leerpunt #3: Veel te ver vissen

Op de meeste betaalwateren vis ik veel te ver. Het is gewoon zo, want ik ben iemand die graag ver vist. Lekker met de boot op het water, hengeltje mee, spots vinden, voeren en vissen om vervolgens vanaf m’n stekje lekker het water zo ver mogelijk af te gluren naar actieve karpers. Het ver vissen zit in m’n bloed en rent door m’n aderen. Dichtbij vissen met drie honden en een grote camper werkt voor m’n gevoel gewoon niet zo goed.

Afstandvissen, Bianca houdt ervan!

Als ik tijdens onze karpervisvakanties om me heen kijk, zie ik dat veel karpervissers ver vissen. Meestal worden de spullen uitgepakt, de boot op het water, rig erin en hup naar de overkant met dat aas. Toch is de lijndruk op je eigen stek dan erg groot en stoot je de karpers hiermee eigenlijk je sector uit. Op een betaalwater als Loch’Ness Carpe bijvoorbeeld zie je dat veel vissers toch een beetje het midden van hun stek opzoeken, terwijl we tijdens onze laatste sessie daar de meeste karpers onder de eigen zijkant vingen.

Toch merk je vaak dat ze ook perfect onder de kant te vangen zijn.

Tip #3: Verspreid

Probeer eens met één hengel als je alleen vist of twee hengels als je samen vist, maximaal op de helft van je sector te positioneren. Als je ieders één hengel ver plaatst, één hengel rondom de helft en je laatste hengel onder eigen kant, heb je meer kans om de vis te onderscheppen. Vaak leveren de hengels onder eigen kant ook nog eens de zwaardere karpers op. Die kennen de klappen van de zweep en zoeken hun voer vaak dichtbij.

Grotere vissen kennen de klappen van de zweep en gedragen zichzelf vaak anders dan de rest.

Dit ervaarden we bijvoorbeeld tijdens onze sessie op Grands Prés, toen we bizar veel karpers vingen onder de eigen kant. Hoe minder lijn er in het water hangt, hoe beter het is! Op betaalwateren kunnen kunnen dit soort details het verschil maken tussen vangen en blanken.

Het verschil tussen vangen en blanken is vaak niet heel groot!

Sla je slag en hopelijk kan je een succesvol avontuur beleven. Pak je rust, onderzoek je stek en luister naar wat de medevissers of de eigenaar te vertellen heeft.

Succes!

Bianca Venema – The Carp Specialist


Volg Bianca zeker op Instagram om haar avonturen op te volgen. Voor meer informatie over de besproken wateren surf je naar de site van The Carp Specialist.

Bekijk ook