SKP gevangen op open water? Meld deze dan bij de ‘Matching Community’!

MELDEN maar! Dat is de oproep van de BVK die dankzij meldingen en bij de Matching Community gemaakte matches zorgen voor monitoring van al die SKP-projecten van open water. Grote kans dat er ook SKP-projecten bij jou in de buurt zijn en als je door jou gevangen spiegelkarpers meldt bij de Matching Community, levert dat super-waardevolle info op! Vang je daar een spiegel? Meld deze dan dus zeker. Meer info over het melden en matchen lees je in deze update.


Peter Bakker aan het woord: Het is al even geleden dat ik mijn eerste spiegelkarpers via e-mail meldde bij ‘Matching Community’. Om maar met de deur in huis te vallen: het e-mailadres is spiegelkarpermelden@outlook.com. De melding komt vervolgens terecht bij de Matching Community. Zo’n vangstplankfoto met een verhaaltje in je mailbox krijgen geeft wel echt een ‘kick’! Helaas bleken ze niet allemaal gelijk te matchen. Te weinig ‘match-kracht’, liet Joris weten.

Het BVK staat voor verantwoord karperbeheer in de Benelux!

Na wat heen en weer gemaild te hebben en het kwam waarschijnlijk door mijn enthousiasme, zei Joris op een moment: “Probeer het zelf eens anders?!” Na de integriteitsverklaring te hebben getekend kreeg ik toegang tot ‘Map 03’ van de Matching Community: de Friese Boezem. Mijn eerste match was een eenvoudig te vinden karper van Corten, waarvan de map waar de ‘matchende’ plankfoto in stond, mij werd ingefluisterd door Joris. Ik dacht: “dit is het!” Makkelijk zat…

De eerste ‘match’ van Peter!

Er is een MATCH

Dat was het startschot om de vangstfoto’s vanaf toen zelf te gaan matchen. Joris zou in eerste instantie de – zoals hij zelf zei – lastig te vinden spiegels doen. Na wat gestuntel heen en weer ging langzaam het niveau omhoog. Ik zag al snel een zogenaamde ‘zoekmap’ staan. Hierin stonden verschillende vangsten. Dit waren onder meer vangsten van mezelf met behoorlijk kale spiegels. Ik besloot om mij hier maar eens vol op te storten. Vooral door het mezelf wegwijs maken in de migratie van karper in de uitgestrekte boezem, leek het steeds beter te gaan.

BVK voorman en fulltime-matcher Joris Weitjens met een lastig te matchen spiegel.

Het meest frappante wat mij is bijgebleven, vond ik toen ik op zoek was naar een specifieke match dat mijn brein ineens als vanzelf ‘halt’ hield bij een bepaalde plankfoto. Uiteindelijk was dit ook nog eens een match met een eerdere vangstmelding die ik daarvoor maar niet kon matchen! Dit was niet in een rijtje van zomaar tien fotootjes, integendeel. Dit gebeurde tijdens het doorspitten van ruim 14.000 plankfoto’s van de Friese boezem. Nooit geweten dat ik een soort ‘fotografisch geheugen’ zou hebben.

Hoe het allemaal begon met SKP-monitoring in 1998 in Amsterdam.

Beschubbing

De laatste maanden gaat het werk eigenlijk als vanzelf. En Joris, oftewel ‘de leermeester himself’, valt zo af en toe van verbazing in verbazing. Niet alleen de kennis van de migratie van de projectspiegels zorgt dat ik snel aan een match kom, ook het voorsorteren op het type beschubbing zoals Joris dat al vanaf het begin heeft gedaan, scheelt enorm in de gemiddelde tijd die ik nodig heb om een match te maken.

Matchen
Een kaal exemplaar die lang in de zoekmap heeft gebivakkeerd!

Lastig vind ik het wel om een vangstfoto op tijd opzij te leggen. Het liefst wil je de melders bedienen met een plankfoto, maar soms zit het er echt niet in. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld omdat het een uitzetter is van een buurproject in Groningen waarbij niet gefotografeerd wordt.

‘Stekkenpezen’?!

Integriteit staat op en top bovenaan bij de Matching Community. Het matchen in eigen regio als actieve karpervisser is dan niet superhandig. Het beperkt mezelf behoorlijk in mijn stekkeuze, moet ik eerlijk zeggen. Hoe integer kan een andere karpervisser mij nog zien als ik hetzelfde water bevis waarvan hij de vorige dag een melding heeft gedaan? Ik probeer daar zo open mogelijk mee om te gaan en ik bevis nooit (meer) op gekende stekken. Het matchen is me te lief geworden om daar enig risico mee te nemen!

Matchen
Verantwoordelijkheid nemen, dát is aan Peter wel besteed!

Matcher van het jaar

Het is voor mij een eer om ‘matcher van het jaar’ te zijn. Anderzijds, elke matcher die zo gek is om zich scheel te turen naar de plankfoto’s is er zo één. We hebben allemaal een soort ’tik’ en kunnen vangsten zien door een ‘MC bril’. Een schubje hier, een schubje daar. Je begrijpt het wel. Wat mij betreft is ons hele team ‘matcher van het jaar’!

Matchen
Hard én goed werken wordt beloond!

Melden maar

Tot slot wil ik nog even een oproep doen. Ik hoop dat steeds meer karpervissers de Matching Community weten te vinden, vooral in Friesland. Niet alleen vanwege het plezier voor de melder en ‘matcher’, maar ook omdat matching en de gegevens die dat oplevert de basis is van uitzetprogramma’s van SKP Friese Boezem. Kortom, we zien de vangsten wel verschijnen. MELDEN maar!

Matchen
Vang je een spiegelkarper? MELD deze dan!

Succes iedereen!

Peter Bakker


Wil je meer info over de ‘Matching Community? Ga dan snel naar de website! Spiegelkarpers van open water melden doe je via dit e-mailadres: spiegelkarpermelden@outlook.com.’Bekijk ook