Langdurig voorvoeren zonder te vissen – Maarten van der Spoel

In dit artikel vertelt Maarten van der Spoel van TTB Baits over het langdurig voorvoeren op een water, zonder er te vissen. Pas na lange tijd voeren roomt hij de stek af, wat hem de nodige verrassingen oplevert. Waarom en hoe hij dat doet? Dat lees je hieronder!


Maarten vertelt: Wekelijks probeer ik toch wel een avond of een nachtje aan de waterkant te vertoeven. Wegens drukte door een verbouwing, waarbij een zwangerschap zich ook aandiende, werd dat voor het vroege voorjaar toch erg lastig. Daarom besloot ik op verschillende plekken meer voorbereiding te treffen, zodat ik de minimale vistijd maximaal kon benutten.

Stekkeuze

Ik besloot mijn zinnen te zetten op twee wateren. Het oog is gevallen op een oude afgraving. Voor mijzelf een bekend meer van zo’n 20 hectare waar ik in het verleden al menig mooie vis heb kunnen strikken. Op de afgraving kies ik voor een stek die voor menig visser het minst fatsoenlijk begaanbaar is, dit om de bezetting van mede-vissers te minimaliseren. Op het (voor mij) bekende water zijn mijn ogen gericht op een stek waar de vis zijn vaste route heeft om in de paaizones te komen. De plek is slechts voorzien van een zogezegd ‘comfortabel stekje’, maar mijn gevoel richt zich op deze trekroute. Weinig vissers die hier graag neerploffen, en precies dat heb ik nodig!

Ik kies voor de stek die het minst fatsoenlijk begaanbaar is.

Plan van aanpak

Omdat er thuis flink moet worden doorgewerkt en ik minimaal gestoord wil worden tijdens het smeden van mijn plannen aan de waterkant, besluit ik om meestal ’s avonds rond een uur of 10 de stekken te voorzien van het benodigde voer.

Ondertussen werd er thuis flink doorgeknald!

Voeren in het donker is wat mij betreft altijd gunstig, want ook waterkippen en ander gevogelte vreten je stekken niet leeg voor de vissen de kans krijgen. Als aas ga ik voor één van mijn favoriete bolletjes van TTB Baits, de Strawberry-Fish. Normaal voer ik graag twee soorten bollen door elkaar, maar aangezien ik wil dat de karpers gedurende langere periode aan mijn aas gaan wennen, gaat mijn voorkeur vooral uit naar de Strawberry-Fish. Dit omdat deze bol zowel zoet als vismeel combineert!

Voeren in het donker is wat mij betreft altijd gunstig.

Om de twee drie dagen besluit ik één twee kilo smulmix per stek te water te laten gaan. 15 en 20 mm boilies gemengd met een standaard partikelmix hebben mijn voorkeur. Dit onder andere om de kosten te drukken. Tevens zorgen partikels voor een grotere variatie aan vissen op de stek, en krijgt de karper naar mijn idee minder snel argwaan waardoor ze eerder vol voor het aas gaan.

Kostendrukkend en meer aandacht van verschillende vissoorten dankzij de partikels!

Geboorte van onze dochter

Het is woensdagnacht dat onze dochter word geboren. Na een drukke periode, is dan eindelijk ons kleine wereldwonder daar. In overleg met mijn werk besluit ik een week verlof te pakken.

De geboorte van onze prachtige dochter! Het mooiste wat er is, maar nu komt er ook weer ruimte om te vissen!

We zijn drie dagen verder. De tegelzetter is de woonkamer aan het betegelen en onze dochter ligt rustig te dromen. Ze drinkt flesjes en vult af en toe een luier. Nu ze geboren is en alles goed gaat valt er toch wel een last van onze schouders. Uiteraard wordt de drang om te vissen nog hoger en de ruimte is eindelijk daar! Dus even een kort overleg waarop vervolgens de spullen in de auto belanden: vissen!

De drang om te vissen wordt nog hoger en de ruimte is eindelijk daar!

Als eerste plof ik neer op het bekende water. Omdat het ondieper is zal het water sneller opwarmen en hopelijk de karpers al wat actiever maken. Wanneer de avond valt en de zon achter de horizon verdwijnt liggen de stokken op scherp. Het is tegen half elf. Net op het moment dat ik mijn stoel wil ruilen voor een warme slaapzak volgt daar de eerste aanbeet. Ongekend! Met het verzilveren van drie aanbeten in korte tijd merk ik dat de vissen genoeg vertrouwen hebben gekregen om zich te laten strikken!

Eén van de vissen die op de stek lag te wachten op nieuwe aasjes.

Concurrentie

De opeenvolgende week kom ik tweemaal aan op de stek, en beide keren wordt de stek bevist door een collega-visser. Je kan het ze niet kwalijk nemen natuurlijk. Niks is van mij! Het weer wordt beter, de vissen actief en waarschijnlijk vangt hij op het moment erg lekker. Ook dat is vissen. Ik besluit me volledig te focussen op het diepere water, tevens voer ik daar ook een plan B aan. Dit omdat ik te allen tijden een andere mogelijkheid voor de hand wil hebben.

Ik wil ten alle tijden een andere mogelijkheid voorhanden hebben.

Afromen

Vrijdag. Weer een week van drukte en hard werken gaat aan ons voorbij. Tijd om te vissen! De vele tijd die ik in het voorbereiden van de stekken had gestoken lieten bij mij de gemoederen zo hoog op lopen dat ik besloot ’s middags een paar uur te snipperen op het werk. Ik MOET de eerste zijn! Iedereen kent het wel, dat gevoel in je buik net voordat je arriveert op de stek. Is -ie vrij? Is -ie VRIJ?

Yes, de stek is vrij! Snel uitpakken en vissen. Nog geen uur na inleggen scheurt de eerste karper er al met het haakaas vandoor. Het is meteen een goede vis en het vertrouwen is dan ook hoog. Helaas gebeurt er die nacht verder niets meer. Wanneer het donker verdwijnt geniet ik van een nieuwe morgen. Tijdens het drinken van mijn eerste koffie geniet ik van de eerste zonnestralen die de dauw op het water doen verdwijnen. Net voor het opruimen loeit er nog een Delkim en spurt er een karper met volle kracht vandoor! De vis blijft diep en geeft langzame maar zware stoten op de top. Hoe langer de dril duurt, hoe zenuwachtiger ik word. Na een dikke dertig minuten belandt de vis aan de binnenkant van het net. YES!! Ik zag het meteen, het is een vis die hoog op mijn verlanglijst stond! GEWELDIG. Hier leef ik voor!

Al snel werd duidelijk dat het om een vis ging die hoog op het verlanglijstje stond!

De opeenvolgende weken voer ik mijn plan de campagne hetzelfde uit. Doordeweeks doorvoeren, vrijdags vissen (zonder elke vrijdag te snipperen natuurlijk, het is niet altijd feest). Het is half vijf ??s morgens en er staat nog steeds een stevige wind. Wanneer ik een drietal piepen op de rechterhengel krijg twijfel ik even of dat het vis is of de wind. Maar de kromme top liegt niet! Tijdens de dril komt een enorme bui over, maar teveel druk durf ik niet te zetten: de vis blijft maar lijn nemen. Wederom gaan er een aantal spannende minuten voorbij voordat ik de vis kan scheppen. Een prachtig gebouwde spiegel vult de mat en mag ik voor heel even de mijne noemen, heerlijk!

Deze prachtige spiegel wist de mat goed te vullen!

Nu de temperaturen omhoog schieten en de dagen langer worden, wordt het ook hier drukker met collega-vissers. Na het vangen van meerdere prachtvissen op deze plekjes, merk ik dat het te druk wordt om vol door te blijven voeren. Nu we richting de zomer gaan focus ik me meer met het aanvoeren van verschillende plekjes door er één a twee keer een kilo te voeren en dan te bevissen. Nu er weer vistijd is moet deze ook worden benut natuurlijk! Na de paai liggen de vissen niet meer in grote groepen bij elkaar dus moeten de kansen worden gespreid en de vissen worden gezocht. De benodigde tijd nemen om de vissen te kunnen spotten is dan ook erg belangrijk.

“Meerdere mooie vissen belanden op de mat. Geweldig als de jeugd hier net zo veel van geniet als ik!”

Noteer alles voor in de toekomst!

Karpers zijn intelligente dieren en kunnen snel leren. Op drukbeviste wateren kan het daarom lang duren voordat ze vertrouwen krijgen. Vandaar dat ik alles noteer, bijvoorbeeld welke stek in welke tijd het goed doet en welke juist niet. Zo heb ik vaak al een beginnend plan over de wateren en de stekken waar ik zal starten. Mijn tip: ga op langere termijn nooit voor één stek, maar maak elders altijd nog een plan B op een andere stek. Voer ook eens wat langer door op de stekken die minder gewild zijn. Het zal je verbazen wat voor parels zich zullen laten zien door het opgebouwde vertrouwen! En gebruik ook partikels. Het drukt de kosten in het voeren en geeft meer soorten vis op de stek, dus voor de karper meer vertrouwen!

Laat je haakaas wat meer opvallen. Gebruik pop-ups, en/of een goede liquid!

Voorbereiding is zeker één van de belangrijkste dingen mijn visserij. Eén ding is zeker: de kilo’s aas over wat langere tijd verspreiden kan erg effectief zijn. En langer voeren zonder te vissen? Dat ga ik zeker vaker doen!

Succes aan de waterkant!

Maarten van der Spoel


Meer weten over het aas van TTB Baits dat Maarten gebruikt? Check dan de website, en vergeet ook niet om de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook