KWO Fieldtest – Royal Dutch Karperhengels – PB Products

In het najaar van 2014 kreeg ik post waar ik erg vrolijk van werd. Normaal zijn alle pakketjes voor mijn vrouw maar nu was ik de gelukkige! Voor KWO mocht ik namelijk een setje PB Royal Dutch karperhengels uit testen.

First impression

De hengels zaten goed verpakt en voorzichtig haalde ik ze uit de kokers om ze in het middaglicht te aanschouwen. Het eerste was mij overigens op viel was het gewicht. Deze stokken wegen een stuk minder dan mijn huidige hengels (die rakkers zijn wel 15 jaar oud), dus dat was direct het eerste pluspunt. Met een lengte van 12 feet (3,6 meter) en een actie van 2,75 lbs leek het me een prima hengel voor mijn visserij. Deze bestaat voornamelijk uit het vissen in eigen land met af en toe een Frans tripje tussendoor.

PB-hengel-karper-royal-dutch

De blank is erg strak en toont mooi in het zonlicht. Enig opzoekwerk op het internet leerde me dat de blank bestaat uit 40T Woven Carbon. Mij zegt het niet zoveel, want in mijn ogen moet een hengel prettig drillen en goede werpeigenschappen hebben!

PB-Products-detail-1

De afwerking is zo strak als een snaar!

Hoewel ik dus vooral een ‘praktische kijk’ heb op mijn materiaal viel de fraaie afwerking van de hengels op. De blanks zijn afgebouwd met Fuji geleide ogen en de reelhouder ziet er ook gelikt uit. Ik kon mijn molen prima vastzetten in de reelhouder. Dit is, vooral bij goedkopere hengels, wel eens anders. Niets is vervelender dan tijdens een drill merken dat je molen ‘los zit’. Verder is het handvat volledig met kurk afgebouwd. Niet iedereen zal hiervan gecharmeerd zijn, mij bevalt het echter prima. Afijn, duidelijk is dat we hier te maken hebben met een hengel in het hogere prijssegment (adviesprijs is € 199,99).

De molens zitten stevig in de reelhouder.

De molens zitten stevig in de reelhouder.

Naar het water

Op veel wateren waar ik vis ben ik genoodzaakt om ‘ouderwets’ uit te gooien. Doordat de blank redelijk stevig aanvoelt ging het gooien prima. Mijn loodgewichten zitten vaak tussen de 80 en 120 gram, zonder problemen kon ik deze secuur weg zetten. Overigens zijn de ogen ‘tangle free’ waardoor de lijn er niet rondheen kan slaan tijdens de worp. Kleine details, maar toch fijn!

PB-compilatie

Dan drillen… Helaas duurde het een aantal sessies voordat ik de Royal Dutch stokken krom kon trekken op een karper. Toen ik een fluiter van jewelste kreeg merkte ik direct dat de blank in een flinke boog getrokken kon worden. De parabolische actie is dan ook uitstekend. Minstens net zo belangrijk vind ik de topactie. De top voelt vrij soepel aan en vangt de klappen prima op. Vooral tijdens het laatste gedeelte van de drill kon ik vol vertrouwen met mijn gewicht ‘in de hengel hangen’ zonder dat ik het idee had dat ik aan het ‘forceren’ was.

Eindoordeel

Al met al heb ik het fieldtesten als erg leuk ervaren. Momenteel zitten we alweer in de winter en mocht je, voordat het voorjaar in zet, nieuwe hengels willen gaan halen; ga deze Royal Dutch stokken dan zeker eens bekijken bij je lokale dealer.

Sasa met een fraaie najaarsspiegel, gevangen met de PB Royal Dutch karperhengels.

Sasa met een fraaie najaarsspiegel, gevangen met de PB Royal Dutch karperhengels.

Meer info kun je terugvinden op www.pbproducts.nl en de PB Facebookpagina.

Sasa van Kooten

Bekijk ook