KWO Fieldtest – De nieuwe Vistas van Fortis

“See Deeper!” Dat is de slogan waarmee Fortis Eyewear ons laat weten waarom hun brillen een prima keuze zijn. De vraag is alleen; klopt dit ook in de praktijk? De redactie van KWO kreeg een setje van het nieuwe Vista model binnen en ging op onderzoek uit. Zoals jullie van ons gewend zijn zochten we dit ’tot op de bodem’ uit 😉


Tsja, hoeveel kun je nu feitelijk vertellen over een zonnebril? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven zijn Jordy Op ’t Hof en Rick Boerboom de afgelopen weken op pad gegaan met het nieuwste model uit de range van Fortis Eyewear, namelijk de Vistas en dan in de lenskleuren Grey Blue X Bloc en Amber. Samen bespraken zijn hun bevindingen en zoals altijd geldt… Twee zien meer dan een!

Jordy gebruikte de Grey Blue X Bloc.

Jordy gebruikte de Grey Blue X Bloc.

WAAROM PALARISERENDE GLAZEN?

Jordy: Wanneer je de schittering van het water kan minimaliseren ga je meer contrast en dieper zien. Daarnaast zorgt een goede polariserende bril er ook voor dat je veel rust aan de ogen houd en minder snel moe wordt van het turen en knijpen met de oogjes. En, geloof het of niet. Nou ja geloof het maar gewoon? ik rijd er voor terug naar huis als ik hem vergeet. Ik weet namelijk zeker dat ik aan het einde van de dag meer vissen heb kunnen belagen, omdat ik met behulp van een bril met goede polariserende eigenschappen echt veel sneller de vissen kan spotten. Karpers die je zonder bril (of zonder goede polariserende eigenschappen) voorbij kan lopen.

Met een bijna X-Men achtige blik screen ik alles dat beweegt zoveel sneller en gedetailleerder!

Met een bijna X-Men achtige blik screen ik alles dat beweegt zoveel sneller en gedetailleerder!

Rick: Wanneer je de zonnebril op zet en in het water kijkt merk je gelijk het verschil. Je kunt net even dat stukje dieper kijken, ziet net wat meer detail en de hinderlijke schittering van het wateroppervlak is grotendeels verdwenen. Hoe effectief deze polaroid zonnebril is zou je eigenlijk moeten vergelijken met andere modellen en merken. Daar kan ik dus weinig over zeggen. Ook weet ik niet hoe de andere kleur glazen presteren ten opzichte van de amberkleurige glazen. Ik kan alleen zeggen dat de Vistas Amber zeker niet onder doet voor polaroids die ik in het verleden heb gehad. Hij voldoet prima voor het spotten van vissen tijdens het stalken of bijvoorbeeld de oppervlaktevisserij!

9Prologic-Fortis-Vistas-jordy-op-t-Hof-fdp-700

Eerste ervaring

Jordy: Omdat ik al de beschikking had over een tweetal andere modellen en lens kleuren van Fortis koos is nu juist voor de spiegelende (en toch wel redelijk casanova lenzen) van de Vista Blue X Bloc. Een bril die volgens de specificaties een sublieme scherpte geeft op dagen dat er heel veel zonlicht is. Met een ware hittegolf in het verschiet begeef ik mij -gelet op de eigenschappen die aan dit model worden toegeschreven- in de meest ideale omstandigheden voor een fieldtest. Een strak blauwe lucht, een 30 tal graden Celsius, weinig tot geen wind en slootjes vol wier, lelies en zonnende blauwruggen. Laten we eens op pad gaan en kijken of we een mooie vis kunnen landen voor de camera.

Ik zet de bril aan het water pas voor de eerstmaal op en alles om mij heen krijgt een, zij het minimaal, licht roze tint. My god, een review geschreven door iemand die kijkt door een roze bril! Hoe geloofwaardig is dit? Wel spot ik meteen vis. Of ik hem vang lees je verderop in deze review!

Ik zie met gemak de wit omlijnde randen van de karper bek onder het wier bewegen

Ik zie met gemak de wit omlijnde randen van de karper bek onder het wier bewegen.

Rick: Een goede polaroid zonnebril is eigenlijk een must voor elke visser. Bij het karpervissen komt een polaroid vooral van pas bij het oppervlaktevissen, stalken, penvissen etc. Maar ook bij het drillen van de vis of het spotten van vis tijdens het zoeken naar een stek is dat extra zicht op de onderwaterwereld erg handig. Zelf ben ik al een tijdje een tevreden gebruiker van de Fortis polaroids voor mijn visserij. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar het nieuwe model. Mijn eerste indruk was helemaal goed! Ik wilde er meer van zien en heb de laatste weken de bril bijna dagelijks gedragen.

Het model dat Rick heeft getest had Amber kleurige lenzen.

Het model dat Rick heeft getest had Amber kleurige lenzen.

Mooi verhaal, maar hoe zit het met de kwaliteit?

Rick: Het montuur/frame voelt ondanks het lichte gewicht erg degelijk en solide aan. Nu ben ik een kampioen in zonnebrillen slopen, maar mijn gevoel zegt dat deze heel lang mee gaat! De brillenkoker is ook echt heel degelijk en kan echt een stootje hebben. De glazen van de Vistas zijn voorzien van de nieuwste technologie, het gepatenteerde ‘Ultra Slim Injection’, waardoor optimale helderheid gecombineerd wordt met goede bescherming van de ogen tegen zonlicht en schittering op het water. Door deze technologie is een zonnebril ontstaan die deze uitstekende eigenschappen bezit n beschikt over zeer dunne glazen. En dat is ook een voordeel: hoe dunner het glas, hoe minder vervorming en hoe helderder het beeld.

2Prologic-Fortis-Vistas-jordy-op-t-Hof-fdp-700

Fortis beschrijft het TRIPPLEXXX kort en krachtig.

Jordy: Nu is het misschien niet geheel onbekend dat ik de afgelopen seizoenen fervent gebruiker ben van Fortis Eyewear. Ben ik daardoor bevooroordeeld? Neen! Want als de Vistas niet is wat het moet zijn, ga ik je dat ook vertellen.

Eerder beschikte ik al over de Switch, de Wraps en later kreeg ik ook de Junglist van Fortis overhandigd. Ik vertel je dit niet om aan te geven dat ik fan ben, maar ook omdat de brillen in het zomerseizoen zeer intensief gebruikt worden tijdens het struinend vissen, het priv en autorijden op het werk en in de winter in de auto op dagen dat de zon laag staat. Kortom, het hele jaar door! Met twee brillen waar ik nog altijd geen krasje of beschadiging aan heb, durf ik wel te zeggen dat het met de kwaliteit wel goed zit. Ik ga er van uit dat de kwaliteit die Fortis voor Vistas heeft doorgevoerd niet ander is.

" Jordy: Ik rijd er voor terug naar huis als ik hem vergeet."

Rick: De Vistas wordt geleverd in een stevige brillenkoker, inclusief een poetsdoekje (die ook echt functioneert!) en een draagkoord. De brillenkoker is via een clip te bevestigen aan bijvoorbeeld je rugzak, broek of bodywarmer.

Jordy: Dat wat Rick zegt klopt inderdaad, maar ik zou hier alleen aan willen toevoegen dat wanneer je de bril ophangt aan je jas of tas en er mee langs een struik loopt of het maar even ergens achter blijft steken, het bevestigingsclipje redelijk makkelijk van het brillendoosje los kan scheuren en je deze dus kan verliezen. #hebikzellufal2xgehad

Alle brillen van Fortis worden geleverd in een degelijke case om het in op te bergen.

Alle brillen van Fortis worden geleverd in een degelijke case om het in op te bergen. De Vistas komt inclusief koordje en schoonmaak doekje.

VORMGEVING EN PASVORM

Jordy: De Vistas wordt zoals je in bovenstaande foto kunt zien geleverd in een kwalitatief stevig brillendoosje, inclusief koortje om de bril om je nek te hangen en doekje om eventuele vlekken voorzichtig van je lens af te poetsen. De bril heeft wat mij betreft best een duidelijk en krachtig voorkomen. De blauwe spiegelende glazen van het Grey Blue X Bloc model tonen stoer en ook modern. Mijn vriendin zei al direct dat hij top stond en ook goed past bij de kleur van mijn race blue gespoten voiture! Goed, een blijvertje dus. Beiden overigens.

Rick: Alle modellen hebben een matzwart gekleurd montuur, met een subtiel metallic logo op de pootjes. De zonnebril weegt slechts 29 gram. De glazen zijn vrij groot waardoor je ogen goed bedekt zijn. Het montuur heeft een mooie curve en brede pootjes, waardoor ook aan de zijkanten van je gezicht hinderlijk zonlicht geweerd wordt. De amberkleurige glazen zijn van buitenaf doorzichtig. Ze spiegelen niet zoals het model dat Jordy heeft gebruikt, waardoor je ogen bij het model met de amber kleurige lenzen dus zichtbaar zijn. Je krijgt daardoor wel een beetje de ‘Bono-look’, kwestie van smaak. En stiekem gluren van achter je zonnebril naar de chicks is er dus niet bij!

" Rick: Ik draag de Fortis Vistas dan ook gewoon in het dagelijks leven ‘in de bewoonde wereld."

De Vista is uitgerust met 12 ventilatiegaatjes welke condensvorming voorkomen. Ik moet zeggen dat ik hier dan ook weinig last van gehad heb. Vaak heb je bij een zonnebril last van condensatie als de bril nog koud is, bijvoorbeeld als de bril ’s nachts in de auto gelegen heeft. Bij het opzetten beslaat de zonnebril dan door je lichaamswarmte. Het was te merken dat de Vista daar wel minder last van heeft. Maar helemaal weg was de condensatie helaas niet. Met name als je stil zit (of uit de wind bent) en flink zweet in je gezicht merk je dit. Dat kunnen de ventilatiegaatjes blijkbaar niet bolwerken. Maar volgens mij is dit moeilijk te voorkomen.

De amber kleurige lenskleur voor de Vistas.

De amber kleurige lenskleur voor de Vistas met subtiel logo en ventilatie gaatjes.

Jordy: Wanneer ik de bril op zet valt me op dat deze wel net iets zwaarder is als de door mij veelgebruikte Switch Wraps, maar het blijft nog altijd een redelijk licht gewicht bril. De pasvorm is voor mij goed. Zeer goed zelfs, want de bril sluit mooi af rondom de ogen en de zijkant en laat speciaal daarvoor in de bril aangebrachte punten lucht door het montuur stromen. Nu transpireer ik van nature weinig en heb ik -in tegenstelling tot Rick- niet n maal condensvorming gehad. Iets wat bij bijvoorbeeld de Switch Wraps wel vaker voor komt.

Rick: Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het een mooi, sportief montuur dat functionaliteit met goede looks combineert. Ik draag de Fortis Vistas dan ook gewoon in het dagelijks leven ‘in de bewoonde wereld’. De tijden dat een goede polaroid zonnebril een lachwekkende verschijning is zijn gelukkig voorbij. Met name dankzij merken als Fortis zijn er tegenwoordig mooie polaroid zonnebrillen voor de karpervisser verkrijgbaar, die je altijd kunt dragen.

" Karpers spotten wordt net een beetje makkelijker en aangenamer met de Fortis Vistas op! "

Jordy: Ik denk wel dat als je zelf een kledingmaatje ’to much Big Mac’ hebt en je een hoofd hebt die wat voller is als dat van mij, je beter kunt kiezen voor een van de andere modellen. Dit is met name omdat de Vistas een niet bijzonder breed montuur heeft en dan misschien wat strak komt te zitten. Desondanks zit de bril voor mij echt meer dan perfect en ook niet onbelangrijk, ik krijg ook bij dit model bril geen pijn boven de oren van het klemmen. Ik heb ooit een bril gehad waarbij dit wel het geval was. Nou, dat wil ik nooit meer!

Rick: Ik heb de Vistas uren non-stop op gehad, tijdens het vissen, tijdens autorijden, op het terras in de zon etc. etc. en je vergeet soms letterlijk dat je een zonnebril op hebt. Dit komt door het lichte gewicht, het draagcomfort en het zeer natuurgetrouwe beeld door de bril. Nergens klemt of drukt de zonnebril (mij), waardoor irritatie zou kunnen ontstaan. Ook na uren dragen krijg ik geen afdruk op mijn neus van het montuur en door de rubberen uiteinden van de pootjes geen klemmend gevoel. Ik vind dat zelf erg belangrijk, want als je jezelf gaat storen aan je zonnebril of hij irriteert, draag je hem niet snel meer.

Foto: Fortis Eyewear

Foto: Fortis Eyewear

PRAKIJK ERVARING

Rick: Persoonlijk vind ik het beeld door de Amber kleurige Vistas zonnebril erg prettig. Het beeld is inderdaad heel helder en natuurgetrouw. Ondanks je misschien verwacht dat alles verhuld is in een geelbruine gloed, blijven de kleuren erg realistisch. Veel andere (standaard) zonnebrillen krijgen een wat blauwig beeld, maar door de glazen van de Amber is dat niet aan de orde. Alles om je heen krijgt direct meer contrast. In overbelichte objecten, zoals bijvoorbeeld wolkenpartijen of een wateroppervlak met veel schittering worden details weer zichtbaar. Het heldere en natuurgetrouwe beeld zorgen ervoor dat je de zonnebril ook bij minder licht, zoals bijvoorbeeld ’s avonds tot in de schemering, nog goed kunt dragen. Samenvattend geeft de Amber kleurige glazen eigenlijk bij allerlei lichtomstandigheden een zeer helder beeld. Het is in mijn optiek dan ook een echte allround zonnebril.

See Deeper. Foto: Jordy op 't Hof

See Deeper. Foto: Jordy op ’t Hof

Jordy: Het contrast dat de Gey Blue X Bloc levert op zonnige dagen is fenomenaal! Ik zet de bril af en zie een vage grijze vlek achter de schittering op het wateroppervlak. Ik zet de bril terug op en sta oog in oog met de vis. Ik wil, nee… ik kan niet meer zonder op zonnige dagen!

De kwaliteit van de Vistas zonnebril zit vooral in het feit dat hij is opgebouwd uit 5 verschillende layers met ieder een eigen eigenschap. En ondanks deze lagen is de lens van de bril ongekend dun gehouden, waardoor uiteraard je zicht heel erg scherp en zonder vervorming blijft. En eerlijk is eerlijk, het algehele beeld is net iets scherper als bij de andere door mij gebruikte modellen.Wel merk ik op dat de Grey Blue X Bloc echt met name geschikt is op dagen met zeer helder en vooral zonnig onbewolkt weer. Op helder en diep water zou de bril dan ook een aanwinst kunnen zijn. Niet enkel voor het struinend vissen dus, maar ook gewoon om tijdens het ‘bivvy vissen’ de bodem van je stek vanuit de boot eens wat beter te kunnen bekijken. Wanneer er wat meer bewolking voor de zon komt en de lichtindex lager werd viel op dat ook direct het zicht en daarbij de eigenschappen van de bril minder werden. Op dit soort dagen zou ik dan ook eerder kiezen voor het model met Brown/AM/PM model lenzen.

Fortis-Vistas-Buzzz-2

Brown AM/PM

Fortis-Vistas-Buzzz-1

Amber

Fortis-Vistas-Buzzz

Grey Blue X Bloc

PRIJS

Jordy:Gevoelig onder karpervissers. Ik pak hem zo in, we geven veel geld uit aan dingen waarmee we ‘denken’ meer vis te kunnen gaan vangen. Maar er is maar weinig verkrijgbaar waarmee of waardoor je ook echt daadwerkelijk meer vangt. Past een goede bril in jouw visserij? Dan ga je met investeren in een goede bril wel echt meer ‘kunnen’ vangen.

De Vistas zonnebrillen zijn verkrijgbaar voor een bedrag van gemiddeld ? 100,-. We kunnen het er over eens zijn dat dit geen goedkope hengelsport bril is, maar pratend over een goede bril is het natuurlijk ook weer niet duur. Zeker niet in relatie tot wat je er voor terug krijgt! De prijs van de Vistas ligt wat hoger dan dat van de andere modellen. Waarom? Ik heb dit even voor jullie gevraagd bij Dennis de Wilde en zijn antwoord was: ”Dit komt net name door het de expertise die is gebruikt voor het ontwikkelen en produceren van een bril metTRIPLE XXX concept. Denk daarbij aan de extra dunnen lenzen, extra goed zicht/contrast en extra bescherming voor UV licht aan de ogen. En, je hebt maar 1 paar ogen, wees er zuinig op en voorkom donkere vlekken in je visie na een dag struinen waarbij zonlicht van zowel boven als vanaf het water continu in je ogen schijnt.”

Rick: Het is misschien niet de goedkoopste polaroid zonnebril, maar zeker ook niet de duurste! De prijs ligt een stukje hoger dan andere modellen van Fortis. Naar mijn mening is het zeer heldere, natuurgetrouwe beeld in combinatie met het design en de polaroid eigenschappen de prijs meer dan waard! Als je op zoek bent naar een goede polaroid zonnebril, die je bovendien bij elke gelegenheid zou willen dragen, dan is de Vistas t.a.v. de prijs/kwaliteit een echte aanrader. Er zijn goedkopere (maar ook veel duurdere) polaroid zonnebrillen verkrijgbaar, maar de Vistas is zijn geld meer dan waard!

Spotten en vangen! Op dagen met stralend weer is de Grey Blue X Bloc mijn 1e keuze.

Spotten en vangen! Op dagen met stralend weer is de Grey Blue X Bloc mijn 1e keuze.

CONCLUSIE

Onze conclusie is eigenlijk eenduidig. Wij raden iedereen echt aan een goede polariserende bril aan te schaffen. Of Fortis jouw merk zal worden? Die keuze is aan jou natuurlijk, er is immers tegenwoordig bijna geen merk meer die geen bril in het assortiment heeft. Deze bril is in ieder geval vast voor jullie getest en door ons approved! Wij beloven je dus ook echt dat je met Fortis Vistas iets in huis haalt dat goed is. Wil je toch een goede bril maar voor minder dan de helft als de prijs van de Vistas? Kijk dan eens naar een van de andere modellen uit de Fortis range. Die zijn namelijk al verkrijgbaar vanaf ? 27,50.

Pluspunten

  • Zeer helder en natuurgetrouw beeld
  • Groot draagcomfort
  • Degelijk frame, zonder randjes of hoekjes
  • Sportief design
  • Uitstekende polaroid eigenschappen
  • Wordt geleverd met robuuste brillenkoker, goede poetsdoek en draagkoord
  • Bescherming voor de ogen

Minpunten:

  • Doorzichtige of zeer spiegelende lenzen is wellicht niet iedereens smaak
  • Toch wel beslagen glazen bij ‘een zweethoofd’
  • Niet de allergoedkoopste polaroid zonnebril

Heerlijk, helder...... juist ja, karper. Stelletje alcoholverslaafden :-)

Heerlijk, helder…… juist ja, karper!


Koop nu je Vista zonnebril met korting

Overigens krijg je als KWO Community member ALTIJD korting bij meerdere partners. Surf dan ook naar de websites van De Tacklebox, Hengelsport Fauna, Molenberg hengelsport of Hengelsport-enzoen bestel je Fortis bril met 10% korting.

Subsurface-header

Nog geen member? Check dan hier hoe je dit kunt worden.

Bekijk ook