ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Cygnet end-tackle range – Pim Grootnibbelink

Eerder dit jaar lanceerde het Engelse Cygnet Tackle een end-tackle range van A tot Z. Hoog tijd om de nieuwe items onder een vergrootglas te leggen en in te zoomen op wat deze range bijzonder maakt. Onderlijnmateriaal is immers al ruim verkrijgbaar, dus waarin onderscheidt deze range zich van de concurrent?

Dit voorjaar ging Pim op groot water met de nieuwe range op pad!

Pim aan het woord: Persoonlijk vond ik het een gewaagde stap van de mannen van Cygnet. Dit Engelse bedrijf heeft in mijn ogen een ijzersterke reputatie op het gebied van onder andere bankware, luggage, stretchers en nog veel meer, dus hoe logisch is het dan om de stap naar end tackle te maken? Er bestaan talloze end tackle producenten waarvan de meeste al jarenlang op de markt zijn, dus het is niet zo dat je “even tussendoor” een end tackle range op de markt kunt zetten die goed kan concurreren met de rest.

Als je iets doet, doe het dan goed!

Bij een product als end tackle moet je het óf goed doen, of gewoon niet doen. Hoog tijd om er achter te komen welke van de twee voor Cygnet geldt 🙂

Eerste indruk

Het eerste wat me duidelijk werd bij het openen van het pakket dat ik van Cygnet had ontvangen is dat er geen half werk is verricht qua volledigheid van het assortiment. Van hook beads tot onderlijnmateriaal en van PVA tot lood(systemen): werkelijk ALLES in in de range te vinden! Daar is in ieder geval goed over nagedacht, want het is wel zo prettig om als karpervisser uit een compleet assortiment te kunnen kiezen.

De range is meer dan uitgebreid te noemen: hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw perfecte onderlijn te knopen!

Ook zag ik meteen één van de grootste pluspunten van deze range, namelijk de actie van 5 halen, 4 betalen. Deze actie geldt op het gehele assortiment waarbij je bij 5 end tackle items de goedkoopste gratis krijgt. Super handig, want je hebt voor het knopen van een onderlijn altijd meerdere onderdelen nodig. Een slimme zet van de (Engels)mannen!

Standaard profiteer je bij Cygnet van 5 halen, 4 betalen!

Al bij de eerste sessie met de Cygnet range kwam deze vis op de kant.

Ervaringen in de prakijk

Hoewel de end tackle range behoorlijk uitgebreid is heeft het in mijn ogen weinig zin om ieder product uit te lichten. Een hook bead of PVA tape: dat geloven we allemaal wel. Ik zal hieronder een aantal items uitlichten die mij tijdens de testfase van afgelopen voorjaar opvielen omdat ze anders of beter zijn dan ik heb ervaren bij andere end tackle producten.

Pim’s voorjaar bestond voornamelijk uit een actieve visserij met opvallend haakaas.

Haken

Ik ben totaal niet merkgebonden wat haken betreft. Als ze maar scherp zijn en doen waar ze voor gemaakt zijn! De afgelopen jaren heb ik wel een aantal merken die mijn voorkeur genieten omdat ik weet dat ze vanuit de verpakking goed scherp zijn en de Cygnet haken behoren zeker tot deze selectie. Toen ik de haken voor het eerst uitprobeerde met twee vismaten samen waren we alledrie gelijk enthousiast: deze haken zijn mega scherp!

De Cygnet hakenrange is met 17 verschillende modellen zeer uitgebreid te noemen!

De Cygnet haken zijn ‘chemisch gescherpt’ wat inhoudt dat ze vanuit de fabriek gelijk vlijmscherp zijn. Bovendien zijn ze voorzien van een anti-reflecterende PTFE coating die de haak beschermt tegen roest en voorkomt dat hij glinstert bij zonlicht. Dat zou de karpers immers kunnen verjagen! Ik ben zelf altijd heel ‘scherp’ op de haakpunten en of deze na het vangen van een vis nog bruikbaar zijn. In de meeste gevallen kon ik met de haken meerdere vissen vangen, maar bij een stevige dril of hele harde bekken kan het wel eens zijn dat je haak na een vangst aan vervanging toe is. Wees daar alert op!

De haakpunt is vlijmscherp, maar na het vangen van een vis moet je ‘m wel goed controleren.

Een haakmodel dat voor mij uitsprint (naast mijn all-time favoriet: de curve shank) is het short shank model. Dit model heeft een lange rechte punt die iets naar binnen staat. Deze haak zal dus snel prikken (voordeel 1) en minder snel losschieten (voordeel 2) doordat de punt iets naar binnen buigt. Ik raad je wel aan om ‘m te combineren met een hook rigger om het indraaien in de bek van de vis te verbeteren.

De Short Shank is een snelprikkende haak…
…zeker wanneer je deze combineert met een Hook Rigger.

Inline lood

In het assortiment van Cygnet zijn loodmodellen in alle soorten en maten te vinden en in gewichten van 56 tot 283 gram. Kortom: voor elk wat wils. Wat mij voornamelijk opviel is de uitsparing in de inline loodmodellen, waardoor je zonder dat je je leader los hoeft te knippen van loodgewicht kunt wisselen. Cygnet is niet de eerste speler op de markt die dit gebruikt, maar ik vind het wel een sterke zet dat ze zo’n feature ook in hun range terug brengen.

Alle inline loodmodellen zijn voorzien van een slimme uitsparing.
Leg je lijn in de uitsparing…
…en schuif het lood over de insert om hem te bevestigen.

Onderlijnmateriaal

Een opvallende eigenschap van de onderlijnmaterialen die verkrijgbaar zijn is dat ze allemaal voorzien zijn van een coating. Je hebt een Stiff Coated variant, een Semi Stiff Coated en een Soft Coated. Goed nieuws dus voor de gebruikers van gecoat onderlijnmateriaal, want in deze range ga je ongetwijfeld een product vinden dat bij je past. Ik maak zelf voornamelijk gebruik van zacht, ongecoat materiaal dus voor mij paste dit wat minder goed. Zelfs de Soft Coated variant was niet zo zacht als wat ik gewend was, maar ik kon er wel mee uit de voeten.

Al het onderlijnmateriaal van Cygnet is voorzien van een coating.

Wat verder opvalt zijn de rollen met stijf onderlijnmateriaal voor bijvoorbeeld chod rigs of de ‘boom’ sectie van een hinged stiff. Deze rollen zijn namelijk extra groot waardoor de lijn een stuk minder springerig is een veel fijner knoopt dan de meeste andere materialen die ik eerder heb gebruikt. Een super zet van Cygnet!

De Fluoro en Mono Stiff Links van Cygnet zitten op extra grote rollen, die je wellicht herkent van de rollen met voorslagmateriaal.
Als je goed kijkt zie je dat de lijn rechtstreeks van de spoel nauwelijks kinkt of krult. Echt een genot bij het knopen van bijvoorbeeld Chod rigs!

Anti tangle sleeves

Een laatste product dat het vermelden waard is zijn de anti tangle sleeves. Deze zijn voorzien van een slimme uitsparing waardoor je ze makkelijk over je wartel heen schuift en het geheel strak wordt afgewerkt. Een pluspuntje voor de rig knopers die op de details letten!

De slimme uitsparing in de Cygnet anti-tangle sleeves (links) maakt dat je je onderlijn net wat beter kunt afwerken.
Het eindresultaat: een anti-tangle sleeve die mooi over de wartel heen schuift.

Prijs-kwaliteit verhouding

Bij de prijs-kwaliteit vergelijking staat Cygnet al 1-0 voor op andere merken dankzij de standaard 5 halen, 4 betalen actie. Hierdoor zal het eindtotaal van je winkelmandje met end tackle vrijwel altijd lager uitkomen dan bij een concurrent. Ik heb hieronder een kleine vergelijking gemaakt van de Cygnet items ten opzichte van andere aanbieders in de markt:

 • Haken per 10 st. verpakt: €5,19. Bij de concurrentie variëren de prijzen van €5,49 tot zelfs €8,99
 • Mono Stiff Link 20m: €11,39. Bij de concurrentie variëren de prijzen van €10,99 tot zo’n €13,99
 • Anti Tangle Sleeves per 10 st. verpakt: €3,99. Bij de concurrentie variëren de prijzen van €4,59 tot zo’n €5,99
 • Hook Kickers per 10 st. verpakt: €4,79. Bij de concurrentie variëren de prijzen van €4,99 tot zo’n €5,99
De mannen van Cygnet hebben hun end-tackle items scherp op de markt gezet.

Op basis van deze kleine vergelijking kun je zeggen dat Cygnet hun items scherp heeft neergezet en vaak iets goedkoper is dan de concurrent. Eerlijk is eerlijk: het is centenwerk bij end tackle maar op lange termijn maakt het toch een verschil. Bovendien haalt de kortingsactie op het 5e item de gemiddelde prijs nog iets verder omlaag 😉

Voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

 • Haken vlijmscherp uit de verpakking
 • Makkelijk verwisselbaar inline loodsysteem
 • Stijf onderlijnmateriaal op grote spoelen waardoor het minder kinkt en krult
 • Relatief goedkoop ten opzichte van de concurrentie
 • Standaard 5 halen, 4 betalen actie

Nadelen

 • Onderlijnmateriaal alleen in gecoate vorm verkrijgbaar
 • Insert van het inline loodsysteem past alleen met het lood van Cygnet
Eén van de eerste vissen die werd gevangen op de nieuwe Cygnet end tackle!

Eindoordeel

Het is natuurlijk lastig om een volledige end-tackle range aan de hand van een aantal items en over een relatief korte periode goed te beoordelen. Tot dusver kan ik wel zeggen dat ik weinig minpunten heb ontdekt en het materiaal van Cygnet betrouwbaar en goed doordacht overkomt.

Na een intensieve dril en het landen van deze vis van 19 KG kon de Cygnet range als betrouwbaar worden bestempeld!

Ik zou zeggen: loop eens bij je lokale Cygnet-dealer binnen om met je eigen ogen naar de range te kijken. Met name de haken kan ik zeker aanraden! Vergeet niet om minimaal 5 items mee te nemen zodat je van de korting kunt profiteren 😉

Succes met jouw keuze voor end-tackle!

Pim


Meer weten over de nieuwe end-tackle range van Cygnet? Bekijk dan de website en zorg dat je de mannen ook volgt op YouTube, Facebook en Instagram. Hier volg je de laatste nieuwtjes en delen ze vette vangsten uit het team!

Bekijk ook