KWO For The Future – Karperuitzetting op de Zuid-Willemsvaart en Maas

Afgelopen zaterdag 20 november vond er in de regio van Sportvisserij Zuidwest Nederland een mega karperuitzetting plaats. Wij stuurden Nappie en cameraman Wessel op pad om de uitzetting van A tot Z in beeld te brengen. Ze bezochten diverse uitzet locaties, spraken met betrokkenen en deden alvast een viskeuring voor de KWO Members. Zijn de vissen mooi genoeg om over een paar jaar terug te vangen? Oordeel zelf!


KWO For The Future

November is For The Future maand op de KWO Community. Binnen het project doneerden we namens de KWO Members €5.000,- aan diverse uitzetprojecten. Eén van die projecten valt binnen de regio ZuidWest en gaandeweg kwamen we in contact met Cees den Haan coördinator van de Werkgroep KarperVissen. Hij nodigde ons uit om mee te komen kijken tijdens één van de mega uitzettingen die zij jaar op jaar organiseren.

We begonnen de dag met uitzettingen op de Zuid-Willemsvaart.
Bij de tweede uitzetting ging er voor bijna 1.000kg aan nieuwe karper de Maas in.

Werkgroep KarperVissen

Sinds 2012 bestaat er binnen Sportvisserij Zuidwest Nederland een WerkGroep karpervissen. Vanuit deze werkgroep worden plannen gemaakt en projecten uitgewerkt met als doel de verbetering en promotie van de karpervisserij. In de afgelopen 10 jaar hebben zij het mogelijk gemaakt om over 48 wateren in de regio meer dan 10.000 karpers uit te zetten.

Alleen door de inzet van enthousiaste vrijwilligers is dit mogelijk. Goed bezig jongens!

Schub- en spiegelkarpers

In zowel Nederland als België is de koppeling tussen karperuitzet en SpiegelKarperProjecten(SKP) snel gemaakt. Cees geeft aan dat zij voor hun uitzettingen bewust kiezen voor een mix van schub- en spiegelkarpers. Omdat de schubkarpers vanwege hun vergelijkbare schubbenpatroon lastig te matchen zijn worden deze direct uitgezet. De spiegelkarpers echter gaan stuk voor stuk op de foto. De uitzettingen worden gedaan in het kader van een gezond visbestand en daarom worden er door de jaren heen gevarieerde rassen uitgezet van diverse kwekers. Dit weekend was het de beurt aan vissen van de firma Corten en EDKO Special Carp.  

Op Bernisse en de Brielse meer werden bijvoorbeeld deze EDKO vissen uitgezet. Foto: Eric Verhiest

Melden en matchen

Voor het maken van beleidsplannen, die uitzettingen in de toekomst mogelijk blijven maken, is het belangrijk dat de terugvangsten van de karpers gemeld worden. Sportvisserij Zuidwest werkt hiervoor samen met de Matching Community en het BVK van Joris Weitjens. Dat terugmelden kan volledig anoniem maar vind je het leuk om je vangst te delen, dan kan dat ook. Langs de waterkant hoorden we diverse verhalen van karpers die het hele land doorzwemmen, hoe vet is dat?! Wil je een vangst terug melden dan vind je hier alle informatie: terugmelden karpers.

Deze vissen moeten te matchen zijn toch? Meld ze terug!

Aankomend weekend meer uitzettingen

Een andere mega uitzetting is het SKP-project van karpercommissie Friese Boezem. Aankomende zaterdag zetten zij verspreid door heel Friesland karpers uit en met ruim tienduizenden hectare aan meren, kanalen en vaarten is hier woonruimte voor heel veel karpers. Afgelopen jaar doneerden we al €1.000,- aan dit project, maar toen kon de uitzetting vanwege Covid helaas niet doorgaan. Zaterdag gaan we alsnog die kant op en de camera gaat natuurlijk mee. Om de vrijwilligers ook hier een hart onder de riem te steken en ze aan te moedigen zich de komende jaren te blijven inzetten voor de toekomst van het karpervissen nemen we opnieuw een For The Future waardecheque mee.

KWO For The Future “Visplezier voor jong en oud, nu en in de toekomst”.

Visplezier voor jong…
..en oud!

KWO Redactie


Benieuwd naar de terugvangsten van de uitzettingen van sportvisserij Zuidwest Nederland? Op hun Facebookpagina en de pagina van het BVK zie je met regelmaat toffe vangsten voorbijkomen. Klik hier als je zelf ook een vangst wil terug melden.

Bekijk ook