Kan je meer karpers vangen met wafters?

De karpervisserij heeft door de jaren heen verschillende soorten aasje zien opkomen. Eén van de meest besproken ‘nieuwtjes’ is de wafter. Dit subtiele, gewichtloze haakaas wordt onder water eenvoudig opgezogen door de karper. In dit artikel leggen we uit wat wafters zijn en geven we drie tips om ze succesvol in te zetten!


Wat zijn wafters?

Een wafter is een type haakaas dat vrijwel gewichtloos is. Voor partikels kan dit eenvoudig worden bereikt door een stukje foam of kurk toe te voegen. Een tijgernoot kan bijvoorbeeld worden uitgeboord om een kurkstaafje in te plaatsen. Bij wafters worden boilies gedeeltelijk gemaakt van een pop-up mix, waardoor ze onder water langzaam zinken of precies op het gewicht van de haak blijven hangen.

Op deze manier kun je een boilie of tijgernoot omtoveren tot ‘wafter’.

Hoewel wafters een tijdje ondergesneeuwd zijn door de populariteit van (fluo) pop-ups, bieden ze unieke voordelen die ze de moeite waard maken om te gebruiken. Pop-ups werken goed met rigs zoals de chod rig en de hinged stiff rig, maar ze hebben ook nadelen.

Nadelen van pop-ups

Pop-ups zijn opvallend en kunnen daardoor de karpers achterdochtig maken. Vissen associëren de drijvende ‘boilies’ vaak met een onaangename ervaring omdat er altijd een haak onder hangt. Bovendien hebben vissen op voerplekken vaak geen interesse in aas dat boven de bodem zweeft, vooral na enkele dagen stevig voeren.

Pop-ups laten de rig volledig ‘zweven’ in het water.

Onderwaterbeelden tonen duidelijk aan dat vissen het aas op de bodem prefereren en pop-ups vaak negeren. Hierdoor is er een trend ontstaan om pop-ups steeds lager te vissen, wat uiteindelijk leidt tot het gebruik van wafters.

Voordelen van licht haakaas

Wafters hebben verschillende voordelen. Ze worden makkelijk opgenomen door karpers zonder gebruik van felle kleuren, wat argwaan kan verminderen. De kleur van het haakaas kan worden aangepast aan het voer, waardoor de kans op een beet toeneemt, vooral in wateren waar wafters nog weinig worden gebruikt.

Wafters kunnen dresuurdoorbrekend zijn!

Daarnaast liggen wafters door hun gewichtloosheid bovenop de bodem en verdwijnen ze niet in een dun laagje slik of bladafval. Dit maakt ze beter zichtbaar voor karpers en verhoogt de kans op een snelle beet.

Perfecte balans

Het gebruik van wafters vergt enige kennis. Omdat ze gewichtloos zijn, kunnen karpers de rig gemakkelijk uitspugen. Het is dus belangrijk om je rig zorgvuldig te balanceren. Controleer aan de waterkant of je wafter goed zinkt op de haak. Een wafter met te veel drijfvermogen kan de haak omhoog trekken, wat je wilt vermijden.

De wafter zinkt hier ‘perfect’ op de haak.

Een 15mm wafter werkt goed met haakmaat 6 of 8, en een 20mm wafter met haakmaat 2 of 4. Dit zijn algemene richtlijnen; bij teveel drijfvermogen kun je de wafter bijsnijden of een loodhageltje op de hair plaatsen.

De perfecte rig voor wafters

Bij het vissen met wafters is het aanpassen van de rig cruciaal. Gebruik een kortere hair om te voorkomen dat de wafter te hoog van de bodem wordt aangeboden. Dit vermindert de kans dat de haak niet goed in de bek van de karper terechtkomt. Een korte hair is ideaal voor wafters, en veel vissers gebruiken dan ook rigs zoals de bekende D-rig in combinatie met dit haakaas.

Een D-rig is een goede rig om in te zetten!

Tijd om wafters in te zetten

Nu je weet hoe je wafters effectief kunt gebruiken, is het tijd om ze in te zetten. In de KWO Shop zijn wafters verkrijgbaar in smaken als Scopex, Krill en Squid. Combineer deze met bijpassende boilies voor de beste resultaten. Ga aan de slag en ervaar zelf de voordelen van wafters in de karpervisserij!

Team KWO

Bekijk ook