ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Hotspots in de winter: op welke stekken maak je de meeste kans?

Wintervissen is niet altijd even makkelijk. De vissen zijn passief en bewegen maar weinig, dus de juiste stek is van groot belang. In dit artikel geven we een viertal tips voor de beste hotspots in de winterperiode!


Door het jaar heen kun je veel informatie opdoen over mogelijke winterholdings. De plekken waar vissen zich door het seizoen heen veel ophouden is vaak al een goede indicatie van de winterholdings. In tegenstelling tot wat velen denken zijn dit zeker niet altijd de diepere delen van het water…

Chris de Clercq met een heerlijke winterplaat!

Het komt erop neer dat de vissen veilige zones opzoeken. Welke zones dit zijn verschilt per watertype, maar er zijn een aantal ‘hotspots’ die altijd het bezoeken waard zijn. Hieronder sommen we er vier voor jullie op!

Hotspot #1: Warmwaterlozingen

Een absolute topholding op rivierstelsels en kanalen in deze periode zijn warmwaterlozingen. Vaak wordt er bij kerncentrales warm water in de rivieren gepompt, waardoor de watertemperatuur in dat gebied een stuk hoger kan zijn.

Op rivieren is de juiste locatie van levensbelang!

Warm water is voor vissen uiteraard lekker om in te vertoeven. Als wij het koud hebben kunnen wij ook genieten van een warm bad of douche 😉 Ook op rivieren en kanalen zijn de vissen in de winter minder actief, dus als je zo’n stek met warm water kunt vinden heb je goud in handen!

Als de rivier zijn prijzen ‘showt’ kan je zomaar eens omvergeblazen worden…

Hotspot #2: Obstakels

Gedurende het hele jaar zijn obstakelrijke plekken altijd een ‘GO’! Ook in de winter zijn dit plekken die je absoluut niet over het hoofd mag zien. Vissen voelen zich er veilig, dus hier kun je ze gaan belagen!

Vissen voelen zich lekker veilig in zones zoals dit.

Ze kunnen lekker strak tegen de obstakels liggen zodat ze beschut zijn tegen de wind en koude temperaturen. Indien je ze hier gaat ‘lastig vallen’, doe dit dan wel verantwoord!

Gebruik bij het obstakelvissen de juiste materialen en je gezonde verstand!

Hotspot #3: Bruggen

Bruggen zorgen voor veel luwte en rust voor onze felbegeerde zoetwatervrienden. Hier kunnen ze lekker veilig onder schuilen, zonder gestoord te worden.

Tegen de betonnen wanden is vaak volop voedsel te vinden!

Tegen de betonnen wanden is ook vaak volop natuurlijk voedsel te vinden. Hierdoor kunnen ze ongestoord wat slurpen en zonder al teveel moeite de winter doorkomen.

Regelrechte karpermagneten!

Let wel goed op dat je hier met passend materiaal aan de slag gaat. De peilers zijn vaak scherp, zeker als ze bezaaid zijn met mosseltjes! Zorg dus voor een goede voorslag en/of leader, zodat je lijnbreuk voorkomt.

Hotspot #4: Ondiepe ‘zonkantjes’

“In de winter moet je diep vissen!” is een uitspraak die je beslist al wel eens voorbij hebt zien komen. Het is naar onze ervaring echter zeker niet altijd waar! Op bijvoorbeeld ondiepere parkwateren is het echt al vaak precies andersom geweest.

Zonnige kantjes op ondieper water… Altijd +1 in de winter!

Vissen houden net als de meeste mensen van warmte. Bij de eerste zonnestralen lopen de winkelstraten in de mensenwereld ook vol en dat is in de onderwaterwereld niet anders. De zon activeert de vissen, dus hier moet je van profiteren! Sla de ondiepe stukken water waar de zon veelvuldig op schijnt daarom zeker niet over.

Wie wil er nu geen sneeuwkarper op de gevoelige plaat zetten? Foto: Oscar Brugger

Haal er je voordeel uit KWO’ers en laat ons zeker weten of het zijn vruchten af heeft geworpen!

Succes!

Kwo Redactie


Meer tips over wintervisserij vinden jullie op onze Community!

Bekijk ook