Een boilie maken van A tot Z: een kijkje achter de schermen in de fabriek!

Wel zo makkelijk dat je vandaag de dag naar elke hengelsportwinkel kunt gaan en een zakje boilies uit het schap kunt pakken, maar voordat ze daar belanden gaat er een heel proces aan vooraf. Vandaag geven we je daarom een kijkje achter de schermen van hoe de KWO Specials geproduceerd worden.


Het gouden recept 😉

De mogelijkheden zijn haast oneindig als je een boilie gaat samenstellen. Grote hoeveelheden, verschillende melen, extracten, flavours en andere exotische ingrediënten staan tot je beschikking. We kunnen hier hele boeken over schrijven en daarom duiken we hier nu (nog) niet op in. Als we kort samen zouden samenvatten wat wij belangrijk vinden als we een boilie samenstellen:

De karper moet de boilie op afstand kunnen herkennen als voedsel, de smaak waarderen en genoeg energie en eiwitten eruit kunnen halen zodat ze er langdurig van blijven eten.

Slings
Het ‘gouden’ recept wat altijd voor volle slings zorgt.

Thuis draaien of in een fabriek

Recent hebben we ons recept van de Squid Special aangepast en dat gaf de kans om het een en ander vast te leggen voor jullie in de fabriek. Wij waren er namelijk bij toen de eerste batch van deze nieuwe boilie gedraaid werd. Onze boilies worden in een grote, professionele fabriek gedraaid. Soms hebben mensen het idee dat een boilie beter zou zijn als deze door iemand thuis gedraaid wordt. Wij zijn het daar niet mee eens, een grote en professionele fabriek heeft namelijk de volgende voordelen:

  1. De ingrediënten hebben een grote doorloopsnelheid, daardoor versere producten
  2. Het process is volledig geautomatiseerd, daardoor consistenter in kwaliteit
  3. De kosten per kilo zijn lager (minder arbeid), daarom betere boilies voor minder geld
Boilie
Een professionele set-up om verse boilies te draaien

Het productieproces stap voor stap

Stap 1: Droge mix samenstellen

Als alle ingrediënten bekend zijn, is het tijd om ze met elkaar te mixen. In een grote bak worden stuk voor stuk de droge ingrediënten toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan vismelen, maismeel, kruiden en poedervormige attractors. Alles wordt nauwkeurig afgewogen voordat dat ze in de bak gegooid worden.

Boilie
Nu de ingrediënten bekend zijn…
Boilie
… is het tijd om ze samen te brengen tot een mix.
Boilie
Onder andere extracten worden hier nu aan toegevoegd.

Stap 2: Liquids afmeten

Een goede boilie heeft ook vloeibare attractors, deze worden nu netjes afgemeten. Dat gebeurt in grote maatbekers, of als er grote hoeveelheden nodig zijn in complete jerrycans. Denk hierbij aan flavours, vishydrolisaten en andere vloeibare ingrediënten zoals CSL (corn steep liquor). Inmiddels hebben wij voor de KWO Specials zelf enkele flavours ontwikkeld en deze komen in aparte jerrycans binnen zodat ze direct in onze mix kunnen.

Fabriek
Vloeibare attractie, daar houden wij van!
Liquids
Onze eigen flavours.
Boilie
De keuze is reuze!

Stap 3: Het mixen kan beginnen!

De meelsoorten & extracten zijn gemixt, de liquids en attractors zijn afgemeten, dan is het tijd om dit allen met elkaar te mixen in een grote bak. Dit wordt in grote hoeveelheden gedaan en daarom is het belangrijk dat alles goed gemengd wordt tot een stevige deeg. Hiervoor zijn speciale machines gemaakt die tientallen kilo’s deeg in korte tijd goed kunnen mengen.

Boilie
Alle ingrediënten stevig mixen tot een mooi en rolbaar deeg.

Stap 4: ‘Worsten’ maken

Wanneer alles goed is gemengd tot een stevige deeg kunnen de ‘worsten’ gemaakt worden. Het net gemengde deeg wordt met een machine automatisch in een grote trechter gegooid. Hierin wordt het deeg door een ‘spuitmond’ naar buiten geperst. Afhankelijk van de grote van de opening kun je het boilieformaat bepalen. Wij kiezen ervoor om onze boilies aan te bieden in 12, 15, 20, 24 en 28 millimeter. Zo is er voor elke visserij een juist formaat te bestellen!

Boilie
De worsten machine perst hier een 20mm worst eruit.

Stap 5: Tijd om te rollen

De worsten ‘vallen’ vervolgens tussen twee grote rollen. Deze zorgen ervoor dat er perfect ronde balletjes van de worsten gemaakt worden. De rollers moeten qua formaat matchen met de worst. Als je een ander formaat boilie wilt rollen, moet je dus zowel de spuitmond als de rollers aanpassen. De boilies vallen vanuit de rollers op een lopende band waar ze onderweg gaan naar de stoommachine.

Boilie
De worsten vallen tussen de 2 rollers…
Boilie
… en komen er als perfecte balletjes uit.

Stap 6: Stomen

Om een boilie een harde buitenmantel te geven, moeten ze gekookt of gestoomd worden (anders blijven het zachte deegballetjes). Deeg is super attractief maar lastig om mee te vissen en te voeren voor ons. Doormiddel van de lopende band gaan ze daarom een stoomapparaat in. Afhankelijk van de boilie gaan ze hier enkele minuten doorheen waardoor ze precies lang genoeg gestoomd worden.

Fabriek
De boilies gaan langzaam door te stomer heen om perfect ‘gekookt’ te worden.

Stap 7: Drogen

Vanuit de stomer komen de boilies weer op een lopende band terecht en gaan ze onder enkele drogers door. Je kunt dit het beste vergelijken met grote föhns (je weet wel, dat ding van je vriendin). Op deze manier wordt het meeste vocht al uit de boilies gehaald en worden ze langzaam droog. Hierdoor worden de boilies harder en zullen ze minder snel bederven. De drogers maken de boilies nog niet volledig droog, daarom vallen de boilies in kratten waarin ze nog 24 uur kunnen drogen.

Boilie
Vers onder de föhn vandaan…
Fabriek
… vallen ze in de droogkratten voor 24 uur.

Stap 8: Verpakken

Als de boilies goed gedroogd zijn kunnen ze verpakt gaan worden. Ook dit gaat via een machine en komen er nauwelijks meer handjes aan te pas. Onze specials worden in 2.5 en 5 kilo zakken verpakt. Deze worden op een pallet geladen en gaan vervolgens de vrachtwagen op richting ons magazijn. Daar moeten wij dan eindelijk de handen uit de mouwen steken om alles in te ruimen voor de webshop!

Boilie
Inpakken en op naar het magazijn in Utrecht …
Boilie
… waar ze in 2,5 en 5 kilo zakken binnenkomen!

Stap 9: Keep Searching

Na een bestelling in onze webshop worden de boilies snel opgestuurd en voor je het weet liggen ze alweer klaar in jouw auto! Nu is het aan jou om de juiste stek te vinden en daar een goede rig met boilie neer te leggen en dan… dan kan er bijna niks meer misgaan ;-).

Vangst
Een recente veertiger op de KWO Krill Specials

KWO Redactie


Het productieproces en nog veel meer weetjes & inzichten over aas, vind je op onze nieuwe Instagrampagina!

Bekijk ook