ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Dit is de grootste karperuitzetting die we ooit hebben gezien | KWO For The Future Fryslân

In Friesland weten ze van aanpakken, daar zijn Bulters en Nappie inmiddels wel achter! Afgelopen zaterdag liep hun wekker om 04:00 uur af en vertrokken ze vanuit de randstad naar het hoge noorden om de jongens van SKP Fryslân €2.000,- aan For The Future uitzet budget te overhandigen en om de handen uit de mouwen te steken tijdens één van de grootste uitzetprojecten van Europa.


Met een team van ruim 50 vrijwilligers werden de tientallen meren, vaarten en sloten in deze provincie weer van prachtige SKP’ers voorzien en dat hebben we in beeld gebracht natuurlijk, check de video hieronder.

KWO For The Future in Friesland

Nadat we vorige week al te gast bij een mega uitzetting van Sportvisserij ZuidWest Nederland konden we afgelopen zaterdag opnieuw naar buiten om te werken aan de toekomst van het karpervissen. Dit alles in het kader van het For The Future project waarin we ieder jaar een aantal van deze uitzetprojecten in Nederland en België supporten met uitzetbudget.

Afgelopen zaterdag gingen er 2.000 van deze prachtige spiegelkarpers te water in Friesland.

!Vorig jaar kon de uitzetting van SKP Friesland helaas niet doorgaan, maar omdat het project goed aansluit op de speerpunten ‘groot’ en ‘openbaar water’, die we ook met het KWO For The Future project hebben, besloten we de handdoek niet zomaar in de ring te gooien en de jongens opnieuw €1.000,- uitzetbudget te overhandigen. Van de inzet van deze vrijwilligers kunnen namelijk tienduizenden karpervissers in Nederland en België profiteren!

Onze collega Marco Nap met rechts van hem Peter Miedema en links Daniel Takken. De coördinatoren tijdens deze SKP uitzetting.

Bijna 2.000 karpers op de foto

Om de groei van de vissen en daarmee de ontwikkelingen van het SKP project nauwkeurig te monitoren wordt de linkerflank van alle karpers stuk voor stuk op de foto gezet. Met een kleine 2.000 karpers was dit een megaproject waar twee zogeheten ‘fotostraten’ voor werden ingericht. Na het lossen worden de vissen op basis van uitzetlocatie in grote bakken verdeeld, gaan ze op de foto en worden ze door andere teams verspreid door de regio uitgezet.

Je zou toch zeggen dat je deze vissen moet herkenen na terugvangst. Wat een prachtige tekeningen.

SKP Friese Boezem

Het uitzetten van karpers in Nederland gaat vaak gepaard met jarenlange voorbereiding om aan de juiste wet- en regelgeving te voldoen en dat is natuurlijk niet voor niets. De kans op problemen door een verstoord biologisch evenwicht en massale sterfte door ziekte ligt altijd op de loer.

Gezien is de levensverwachting van de SKP karpers kunnen we er dus zeker zijn dat het visplezier hier tot 2045 gegarandeerd is!

In Friesland zijn ze Wijtze Tjoelker en Wim Boogholt nog altijd erg dankbaar voor deze voorbereidingen. Na jarenlange inzet werd hun plan voor “SKP Friese Boezem” gepresenteerd en goedgekeurd door de federatie. In 2005 konden hierdoor de eerste karpers worden uitgezet en met de wetenschappelijke basis van het plan zijn de uitzettingen in deze regio tot 2025 goedgekeurd. Gezien is de levensverwachting van de SKP karpers kunnen we er dus zeker zijn dat het visplezier hier tot 2045 gegarandeerd is en dus snappen we waarom we de namen van deze mannen afgelopen weekend zo veel voorbij hoorden komen 😉

Uitzetten vissen van professionele en gereguleerde kwekers ook dat vinden we belangrijk. Op de foto viskweker Nick Corten.

Uitzetbudgetten 2022

De komende weken worden er mede dankzij het KWO For The Future uitzetbudget nog meer karpers uitgezet in Nederland en België. Grote kans dat je de verslagen hiervan terugvindt in de zondagse KWO Boulevard! Bij deze willen we alle vrijwilligers en jullie KWO Members, die dit natuurlijk mede mogelijk maken, van harte bedanken voor de steun en inzet. Volgend jaar zijn we terug met nieuwe uitzetbudgetten dus zorg dat je lokale plannen op orde zijn en wellicht komen we dan in 2022 bij jullie langs met een van de FTF Uitzet cheques t.w.v. €1.000,-.

KWO For The Future “Visplezier voor jong en oud, nu en in de toekomst”.

KWO Redactie


Heb je een For The Future karper gevangen? Meld hem dan terug bij het BVK en sla hem op in je persoonlijke KWO Logboek.

Bekijk ook