De karperrevolutie: bewust scherp vissen – Derek Harrison

Vroeger waren haken zo bot, dat je er met de blote kont op kon zitten. Op de dag van vandaag zijn we alsmaar bewust van het feit dat dit absoluut niet meer kan! Een haak moet zo scherp mogelijk zijn, anders vang je toch niks? Derek Harrison neemt ons mee in deze revolutie!


Derek Harrison aan het woord: In de jaren dat ik op karper vis, is er een hoop veranderd! Niemand had in mijn jonge jaren kunnen bedenken tot wat deze tak van de hengelsport zou uitgroeien. De vissen zijn veel groter en de manier van vissen is veel geavanceerder dan wij vroeger hadden durven dromen.

Niemand had in mijn jonge jaren kunnen bedenken tot wat deze tak van de hengelsport zou uitgroeien

Op het gebied van materiaal blijven de ontwikkelingen ook maar door gaan. Naast alle elektronische snufjes, zie je dat ook terug in de end-tackle. Als ik terug denk aan de eerste haken waarmee ik onderlijnen knoopte, vraag ik mij ook echt af hoe we er ooit vis op konden vangen.

Derek met spiegelkarper
In de jaren dat Derek op karper vist, is er een hoop verander!

Botte haken

De haken waren in vergelijking met nu zo bot dat je er met je blote kont op kon zitten zonder je te prikken. Gelukkig heeft die haakscherpte een grote sprong gemaakt toen de eerste teflon gecoate haken op de markt kwamen. En voor het vissen met systemen waarbij je toch afhankelijk bent van een zichzelf prikkende vis, is dat ook een must! Daar waar je met andere visserijen de haak stevig kan zetten, moet bij het karpervissen een veel lichtere weerstand zorgen dat de haakpunt zo diep mogelijk in de bek penetreert. Een zo scherp mogelijke haakpunt is daarbij altijd van grote meerwaarde.

Scherp vissen
Tot op de dag van vandaag is en scherpe haakpunt alsmaar belangrijker!

Verandering

Jason Hayward is een Engelse visser die het belang van scherpte goed doorhad en op haakgebied voor flink wat verandering heeft gezorgd. Hij was namelijk de persoon die liet zien hoe je met een slijpsetje zelfs de scherpe, teflon gecoate haken nog naar een ‘next level’ kon brengen. Het gevolg was dat er een groep vissers aan de slag zijn gegaan met dun geslepen haakpunten die zo scherp zijn, dat ze bij het eerste contact zowat blijven plakken. Naaldscherp en gemaakt om diep te prikken. Iets dat je tot voor kort alleen maar kon verkrijgen door zelf met de hand je haken te slijpen.

Geslepen haak
Geslepen haken vragen wel wat extra aandacht.

Mede door de komst van de Kamakura range zijn er nu ook kant en klare opties verkrijgbaar. Daarmee bespaar je een hoop tijd, moeite en eerlijk gezegd ook wel gekloot. Dat het zelf slijpen een vak apart was, merkte ik toen ik samen met Darrell Peck aan de waterkant zat. Zijn haken waren zo afschuwelijk scherp dat ik er haast bang van werd.

Ondanks dat het zorgt voor een paar extra aandachtspunten ben ik ervan overtuigd dat het mij meer vissen heeft opgeleverd.

De laatste jaren heeft het “echt scherp vissen” een positieve impact gehad op mijn visserij. Ondanks dat het zorgt voor een paar extra aandachtspunten ben ik ervan overtuigd dat het mij meer vissen heeft opgeleverd.

Scherp vissen
Derek is ervan overtuigd dat een scherpe haak zeker meer vissen kan opleveren.

Bewust

Voordat je aan de slag gaat met echt scherp, geslepen haken zal je wel even bewust moeten worden van wat dit betekent. Door een punt scherp te slijpen, zal deze namelijk ten alle tijden dunner worden. Doordat de geslepen punt dunner is, zal dit ook automatisch betekenen dat de haakpunt delicater zal worden. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om te bedenken dat je hierdoor in de praktijk een stuk voorzichtiger met je haken om zal moeten gaan en de haak ook sneller zal moeten vervangen. Soms lukt het om meerdere vissen op dezelfde haak te vangen, maar dat zullen over het algemeen uitzonderingen zijn. Mega scherpe haken zullen namelijk ook een stuk sneller bot worden en je moet ook niet vreemd opkijken als het uiterste puntje ombuigt.

Karper Derek
Echt scherp vissen, heeft een positieve invloed gehad op Dereks’ visserij!

Gelukkig zijn haken verbruiksartikelen en als ze een karper geprikt hebben (op de lastige wateren waar ik doorgaans vis), is de klus geklaard. Indien ik op een grote rivier zoals de maas, waar mijn rigs door stroming en de boten vaak op een steenachtige bodem heen en weer gaan, zal ik overigens wel bewust kiezen voor een standaard haakpunt die niet extra geslepen is. Deze iets bottere haken hebben namelijk meer body in de punt en daardoor een langere levensduur. In het gros van de gevallen waar ik vis geloof ik dat een haak zoals die in de Kamakura range verkrijgbaar is zo’n meerwaarde heeft, dat ik graag een paar pakjes extra op jaarbasis wegvis.

Karperrevolutie
Dit soort vissen zijn een paar extra pakjes haken wel waard 😉

Smeren

Zowel bij het zelf voorzichtig slijpen van een haak als de kant en klare Kamakura modellen, zal je zien dat de geslepen punt “blank” is. Het merendeel van de haken zijn tegenwoordig voorzien van een gladde PTFE coating die een beschermlaag over de haak legt. Hierdoor blijven de haken onder allerhande omstandigheden (die ze in het water aantreffen) langer scherp. Door het slijpproces verwijder je dus een deel van deze laag. Om die reden is er bij de Kamakura haken dan ook een beetje was aangebracht. Deze zal het kaal geslepen stukje mooi verzegelen totdat je hem gebruikt en zo de kans op bijvoorbeeld erosie sterk verkleinen.

Scherp vissen
Derek wilt duidelijk niet meer terug naar de haken van vroeger!

Op sommige bodems zal je echter zien dat de haakpunt in de loop van een visnacht begint te verkleuren en eroderen. Zolang de haak daarbij scherp is, heeft dat nul invloed op de werking van je rigs. Door het blanke stuk metaal in te smeren met een vaseline-achtig product als de speciaal daarvoor ontwikkelde KamaKote, zal dit echter verzegeld en zo vertraagd worden.

Door je haak in te smeren blijft die langer scherp.

Kijken en voelen

Iets dat ik mijzelf heb aangeleerd en dat je met eigenlijk elk type haak het beste kan doen is het tussentijds controleren van een haakpunt. Als ik een hengel binnen draai zal ik altijd even de punt bekijken en er even goed aan voelen voordat ik de hengel terugwerp. Dit is voor mij zo normaal geworden dat ik er eigenlijk niet meer over hoef na te denken. En het is ook echt de enige manier om met 100% zekerheid antwoord te geven op de vraag of je haak en daarmee dus complete rig in absolutie topconditie is. Zelfs als je met reguliere haken vist.

Scherp vissen
Een blik op de haak laat gelijk zien hoe scherp deze is.

Snel wisselen

De laatste jaren zie je de populariteit van onderlijnen waarbij je de haken kan wisselen toenemen. Tegenwoordig zie je daarbij met name de spinner-rig voorbijkomen. Dit is ook een presentatie die zich bij mij bewezen heeft als zeer effectief. Hij is met allerhande soorten haakaas in te zetten en in het geval van pop-ups zal dat net boven de bodem zweven. Indien ik een pop-up wat hoger van de bodem wil aanbieden, om zo bijvoorbeeld meer op te vallen , grijp ik graag naar de “ouderwetse” multi-rig. Deze minder “trendy” onderlijn is enorm betrouwbaar en heel makkelijk te maken.

De multi-rig maakt snel wisselen mogelijk.

Je hoeft niet veel meer te doen dan een lus te knopen in gecoat onderlijn materiaal en een klein stukje coating te verwijderen om de rig te laten scharnieren. Afhankelijk van de lengte van de lus kan je het haakaas dichterbij of verder van de bodem afvissen. Vis je niet met presentaties waarbij je de haak kan wisselen? Probeer dan zo goed mogelijk voorbereidt op pad te gaan en vul tijdig de rigsafe aan met verse onderlijnen om misgrijpen te voorkomen.

Til de haak op

De pop-up rigs brengen mij gelijk bij het volgende: de bodem waar je op vist. Op onder andere een aantal kanalen waar ik zeer regelmatig vis, heb je te maken met een harde ondergrond die deels uit stenen bestaat. Het is niet moeilijk voor te stellen dat je bij een dergelijke bodem de haakpunt er los van wilt houden. Dat is dan ook echt een situatie waarbij een pop-up presentatie in het voordeel kan werken. Door de haakpunt op te tillen zal hij veel minder snel met de stenen in aanraking komen.

Door scherp te vissen, komt het vangen van een droomvis een stuk dichterbij!

Zulke simpele aanpassingen kunnen zorgen voor een wereld van verschil. Zolang je rig goed gepresenteerd is en die mega scherpe haak om zich heen kan grijpen, kan een enkele aasopname genoeg zijn om een droom werkelijkheid te maken. Door te zorgen dat je rigs perfect in orde zijn en je gebruik maakt van aas waar je echt vertrouwen in hebt komt het vangen van een droomvis een stuk dichterbij!

Derek Harrison


Meer informatie over producten die Derek gebruikt? Ga dan naar de website van Korda! Volg hem ook op Instagram om op de hoogte te blijven van al zijn avonturen.

Bekijk ook