De JRC STI Twin Skin One Man Bivvy – KWO Fieldtest

Het krijgen van pakketpost is altijd leuk. Zeker als het ‘karper gerelateerde’ post is! Een aantal maanden geleden kreeg ik de JRC STI Twin Skin One Man Bivvy opgestuurd om deze eens grondig te testen aan de waterkant. Vooraf was ik enigszins terughoudend omdat de tent mij vrij groot en zwaar leek. Normaal verblijf ik tijdens het vissen altijd in kleinere onderkomens, zoals een brolly met overwrap! Kortom: de STI had gevoelsmatig een kleine ‘achterstand’. 

Fieldtest-dicht

Geduldig trotseerde de STI alle regenbuien op het grasveldje bij mijn werk.

In de periode dat ik de tent kon testen heeft de tent continu buiten gestaan. Uiteraard tijdens het vissen, maar ook op het grasveld bij mij op het werk! Mijn collega’s vonden het overigens maar vreemd… 😉

Ik heb in deze Fieldtest vooral gelet op het gebruiksgemak, de waterdichtheid en de dingen die mij simpelweg opvielen.

Hoe gebruiksvriendelijk is de Bivvy?

Het opzetten van de STI is werkelijk een fluitje van een cent en na een paar keer oefenen staat hij ruim binnen de 10 minuten. De reeds in de binnentent zittende stokken klik je in elkaar en worden verbonden door 3 losse ’tension bars’ die maar op 1 manier passen. Daar is goed over na gedacht! Het verkeerd opzetten van deze tent is dan ook bijna niet mogelijk.

Fieldtest-stokken Fieldtest-tension-bars

Degelijke aluminium buizen en sterke koppelingen!

De Bivvy staat als een huis en met de overwrap er overheen wordt het een nóg steviger geheel. Tijdens de testfase heeft de STI windkracht 7 zonder problemen weerstaan!

Het nachtelijk onderkomen wordt geleverd met 2 scheerlijnen welke aan de voorzijde vast gemaakt kunnen worden. Tijdens normale weerscondities zijn deze zeker niet nodig. Pas bij heftige storm of bij draaiende wind zou ik deze scheerlijnen inzetten.

Het afbreken van de STI werkt exact hetzelfde als het opbouwen, maar dan omgekeerd. Dit is dan ook zo gepiept. Het frame van de binnentent zit wel erg strak in elkaar en het kost enige moeite om weer uit elkaar te krijgen. Als dit eenmaal is gebeurd past de tent zonder problemen terug in de tas.

Fieldtest-ruime-tas-1

Hoppa, uit elkaar halen, oprollen en terug in de tas!

Vooral dit laatste vind ik prettig. Veel tenten komen makkelijk uit de verpakking maar het is soms maar wát moeilijk om ze netjes op te vouwen en terug in de tas te steken! De tas is overigens netjes afgewerkt met een stevige rits waar je flink kracht op kunt zetten.

Waterdichtheid en condens vorming

Volgens de documentatie heeft de tent heeft een waterdichtheid van 10.000 hh. Leuk, maar voor een leek een code die niet te begrijpen is. Ik heb het dan ook even opgezocht en met 10.000 hh kan de tent in theorie een waterdruk aan van 10 liter per m2 cm.

Fieldtest-half-open

Omdat de tent op het grasveld bij mijn werk stond heb ik kunnen concluderen dat dagenlange regenbuien geen probleem zijn voor de STI. Echter, het regent vrijwel nooit 24 uur achter elkaar en dus tijd voor een echte ‘lekkage test’. Ik heb de buitentent 24 uur lang als een zak in een emmer gehangen gevuld met water. Na deze test zat er geen druppel in de emmer zelf, deze tent is dus echt waterdicht!

Fieldtest-windkracht-7

In de praktijk bleek de STI een fijne tent te zijn!

Tijdens de regenbuien met harde wind miste ik soms een kleine luifel. Als het regent en het deurtje staat open regent het ietsjes in. Hier moet je dan ook rekening mee houden.

De binnentent is grotendeels van mesh. Dit zorgt ervoor dat je van condensvorming nagenoeg geen last hebt. Er is wel condensvorming maar dit zit tegen de buitentent omdat de binnentent vrij kan ‘ademen’. Dit vind ik echt ideaal; nooit meer een natte rug omdat je toch even tegen de tent aan ging staan.

Het grondzeil sluit overal netjes aan en zorgt daardoor dat optrekkend vocht uit de grond wordt tegen gehouden.

De mogelijkheden en de looks

Wat opvalt bij de tent is dat er veel mogelijkheden zijn om de tent ‘open te gooien’ op warme zomerse dagen. Zo heeft de toegangsdeur heeft 3 opties: helemaal dicht (wrap), het plastic ruitje of enkel het muggengaas (binnentent).

Fieldtest-binnentent

Aan de achterzijde van de buitentent zitten 2 grote flappen die je makkelijk op kan rollen. Hierdoor kan de tent lekker luchten op een mooie dag (en helemaal dicht als het nodig is). Bij alle luikjes/deurtjes zitten mooie stevige banden om de opgerolde delen vast te zetten. Dit zijn details die de kwaliteit nog maar eens benadrukken.

De Bivvy is uitgerust met 2 Rod-Retaining Straps en dus geen gezeur met een hengel die weg glijdt als je hem even tegen je tent aan zet. De ritssluitingen ogen wat klein maar zijn zeker sterk.

Na jaren met een brolly te hebben gevist kwam ik bij de eerste run ’s nachts ineens een deurtje tegen. Een grappig moment want ik gaf een flinke ruk aan het deurtje om snel naar buiten te gaan. Toen ik aan het drillen was bedacht ik me dat ik flink kracht had gezet op de ritsen, maar deze bleken deze ‘aanval’ zonder problemen te hebben overleeft! Het deurtje kan overgens ook van boven naar beneden geopend worden.

De pluspunten

+ Makkelijk en snel op te zetten.
+ 100% waterdicht en nagenoeg geen last van condens!
+ Meer dan genoeg ruimte voor 1 persoon, je zou het een 1,5 persoons Bivvy kunnen noemen.
+ Stevigheid, hij staat als een huis, zelfs bij storm voel je je prettig in de STI.

De minpunten

– Het gewicht (13 kilo).
– Een luifeltje zou bij regen met wind makkelijk zijn.

guppie

Camiel met een karper die hij ving tijdens de test periode.

Conclusie

De JRC sti twin skin one man is erg gemakkelijk in gebruik en voldoet voor mij ver boven verwachting die ik vooraf had. Met ongeveer € 450,- als aanschafprijs is het niet de goedkoopste, maar zeker een tent waar je jaren mee vooruit kan. Super stevig, waterdicht en snel op te zetten (en af te breken). Voor mij voorlopig geen andere tent, een super dikke voldoende! De Brolly blijft in de schuur 😉

Tight lines,

Camiel Driehuis  

———————————————————————————————————————————-

Koop een JRC STI Twin Skin bivvy & ontvang Spiegel Magazine 1 jaar gratis

Spiegel_STI_aktie.jpg

Volgens veel toonaangevende Europese karpervissers behoren JRC tenten tot de besten op de markt en is hun prijs-kwaliteitverhouding ongeëvenaard. Er staan niet voor niets zoveel JRC bivvies aan de waterkant. Als jij dit jaar een STI Twin Skin bivvy aanschaft, krijg je van JRC een gratis jaarabonnement op het populaire karpertijdschrift Spiegel Magazine! Voor meer informatie klik je HIER.

In deze KWO Fieldtest gaat Camiel Driehuis een item onderzoeken wat de meeste van ons veelvuldig gebruiken: een bivvy! JRC leverde een STI Twin Skin One Man Bivvy en Camiel dook het najaar in en schrijft op KWO over zijn bevindingen!

Bekijk ook