ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Chris Gabriele in de mix – basis van een boilie

Chef-kok Robert Kranenborg zou jaloers zijn, als hij van het bestaan af wist van ?geblancheerde bolvormige vismeel basis deegwaren, gevuld met een mengsel van schaalresten of vogelzaden en gedrenkt in een vinaigrette van zalmolin, afgeblust met een lichte Robin Red saus?? oftewel, de boilie. Dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst Chris Gabriele in dit artikel. Net als ieder gerecht, begin je met een basis!


Soms raak je er bijna onder bedolven. Overal waar je kijkt binnen de karperwereld zie je namelijk boilies op je af komen. Heel fijn eigenlijk, het is namelijk een bewezen top aasje! Maar hoe zit zo?n ding nou in elkaar? Eenentwintig jaar lang heeft Chris Gabriele gewerkt als productontwikkelaar in de levensmiddelen industrie en inmiddels draait hij al 35 jaar boilies. De laatste 26 jaar zelfs professioneel, we kunnen dus voorzichtig stellen dat hij er wel iets vanaf weet. 😉

Chris Gabriele is een ‘oude rot’ in het vak, en weet dus waar hij over praat!

Chris gaat zijn kennis delen en neemt jullie mee naar de basis van het ?bollen draaien? in een interessant drieluik. In dit eerste deel gaan we het hebben over waar het allemaal mee begint: de basismix!

Het begint bij de basismix!

Chris aan het woord:Elk gerecht begint bij een lijst van basis van ingredinten. Als een ware patissier dien je bij het draaien van boilies ook een beetje rekening te houden met hoe het deeg bindt. Wil je hier meer over weten? Blijf dan ff plakken!

Het begint bij de basis!

Wat is dat, een basismix?

Een basismix is noodzakelijk, je hebt een basisnodig om een boilie op te bouwen, je voegt bij de basismix ingredinten om een boilie een identiteit mee te geven. Eigenlijk zegt het woord identiteit het al, je geeft je boilie hiermee een twist zodat hij verandert van smaak, signaalfunctie en andere eigenschappen. Voor de meeste draaiers is de basismix hoofdzakelijk de binder van het gerecht. Sommige draaiers kiezen juist een specifieke basismix om de rest van de mix optimaal tot zijn recht te laten komen.

Boilies zijn er in allerlei geuren, kleuren, smaken en ga zo maar door, maar ze beginnen allemaal met een basismix!

Welke soorten basismix zijn er?

Vaak wordt er enkel een keuze gemaakt tussen een grove of een fijne basismix, maar het doel van de boilie is eigenlijk hetgeen waarop je de keuze baseert. Als je bijvoorbeeld vrij licht vismeel gaat gebruiken, kan het handig zijn om een wat zwaardere basismix te gebruiken. Ook zwaardere toevoegingen kunnen handig zijn om de bollen goed te laten afzinken.

De samenstelling van je mix is belangrijk. Je wilt immers niet dat je boilie onder water breekt en je dit soort rakkers niet kunt vangen!

Als je gebruik maakt van een grove mix, zullen hele kleine en hele grote boilies snel opensplijten tijdens het rollen. Ook zijn de boilies gevoeliger om te barsten als je er een boilienaald doorheen prikt. Met een fijne basismix kun je dit weer eenvoudig voorkomen!

Bij gebruik van een grove mix kunnen boilies opensplijten tijdens het rollen.

Is het een utopie; een bol die veel voedingswaardeheeft, goed verteerbaar is, goed uithardt en goed draaibaar is? De basismix is de fundering voor de rest van je mix! Datzelfde geldt voor het verwerken van vezels of tarwekiemen, je basismix bepaalt of dit wel of niet relaxt gaat draaien. Sommige ingredinten werken zelfs helemaal niet samen met sommige basismixen, niemand wil een mix die niet te draaien valt! 😉 Maar die zogenaamde utopie is prima haalbaar als je weet wat je doet.

Hier zie je een voorbeeld van een fijne en een grove basismix.

Welke ingredinten werken samen voor jou?

Voor mij als professionele draaier is het belangrijk om te weten wat de eigenschappen van een ingredint zijn en hoe deze samenwerkt met andere ingredinten.

Als je bijvoorbeeld werkt met wateroplosbare ingredinten, remt tarwemeel (tarwe, gluten) het uitlekkingsproces. Griesmeel bijvoorbeeld, is een match-made-in-heaven met wateroplosbare ingredinten.In een andere situatie gebruik ik toch iets meer gluten om een trage afgifte te verkrijgen zodat de boilie langer zijn attractie behoudt. Ik doe dit dan in combinatie met kelp. Kelp neemt namelijk vocht op en zet een beetje uit, je krijgt daardoor minuscule scheurtjes in je boilie die met het oog niet te zien zijn. Een persoonlijke favoriet van mij om voor lange attractie te zorgen!

Het lijkt allemaal zo simpel, maar het kiezen van de juiste ingredinten valt niet altijd mee!

Maak je nu geen zorgen dat je als thuisdraaier z onwijs moet letten op de ingredinten van een basismix om een goede bol te krijgen, het gaat hier over fine tunen. Niet alleen wil ik een goed draaiende mix, ik wil ook een mix met de minste vervuiling. Nog een reden waarom het zo belangrijk is om een basismix te kiezen die goed samenwerkt met de rest van je recept.

Alles staat of valt met het doel van je boilie. Langzame afgifte, snelle afgifte. Een harde of zachte bol? noem het maar op! Er leiden meer wegen naar Rome? ehh een goede mix.

Er is niet n wonderboilie. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat mag er niet ontbreken in een basismix?

Eieren, eipoeder en water mogen niet ontbreken in een basismis. Deze zogeheten ‘binders’maken bij mij deel uit van de basismix, omdat het een vast gegeven is dat deze nodig zijn om er een boilie van te maken in plaats van een hoopje deeg. Er zijn veel binders die deel uit kunnen maken van je basismix zoals ei-compound en ei albumine. Plasma en/of eipoeders vind ik fijner in gebruik dan verse eieren.

Plasma en/of eipoeders vind ik fijner in gebruik dan verse eieren.

Je krijgt hierdoor ook een hardere en vooral drogere boilie die betere ‘uitwisselings-eigenschappen’ heeft dan een boiliedie met eieren wordt gemaakt. Een belangrijk voordeel van deze poeders is dat er ook minder snel bederf optreedt en er meer ruimte is om vloeibare producten toe te voegen.

Ei-albumine en heel ei-poeder van CC Moore is ideaal voor de thuisdraaier.

Gemodificeerde bloemen, zoals maisbloem en pregelcorn, zorgen voor een goede binding. Ook zorgen ze ervoor dat je minder eipoeder of eieren nodig hebt. Een aanzienlijke kostprijs verlaging, wat ruimte biedt voor andere ingredinten! Denk dan vooral aan eiwitrijke producten zoals vismeel. Omdat je minder van het eiwitrijke eipoeder hoeft te gebruiken voor de binding ga je niet sky high in je eiwitgehalte EN niet in je prijs. Sommige mixen kun je juist weer efficint opvullen met eiwitrijke ingredinten en daardoor kun je besparen op ei-compound.

Het mooiste van zelf boilies maken: je bepaalt ZELF hoe je mix er uit komt te zien!

Fingerspritzengefuhl

Het kiezen van het n boven het ander is een gevoelskwestie. Op een boilie die wat zachter moet smaken (zoals een noten boilie), maak ik graag gebruik van whey-poeder. Whey-poeder is een goede binder en een zeer goede voedingsbron. Ook heeft het een zachtere smaak dan eipoeders. Voor vismeel boilies gebruik ik juist weer graag ei-compound. Sommige draaiers kiezen voor plasma en ei albumine om een vangende bol te maken.

Voor vismeelboilies gebruikt Chris graag ei-compound.

NB: ei-compound is tegenwoordig het meest gebruikte product en heeft uitstekende eigenschappen. Pro Line was de eerste op de markt die dit product gebruikte. Niet alleen zorgt het namelijk voor een goede binding en uitharding, het is ook nog eens heel voedzaam. Ook in de diervoederindustrie wordt het gebruikt om producten een hogere voedingswaarde te geven. Veel mensen denken echter dat ei-compound een mengsel is van eipoeder en albumine, maar het bevat daarnaast meer ingredinten die door de fabrikanten niet vrijgegeven worden. Dat het een wereldproduct is, dat weten we inmiddels.

Ei-compound is een bewezen wereldproduct!

Het belang van ‘draaibaarheid’

De draaibaarheid is belangrijk om goed en netjes boilies te maken, of je nu met een roltafel boilies maakt of met een rolmachine. In een basismix wordt gebruik gemaakt van mais- en tarwe ingredinten. Voor een betere rolbaarheid van de mix kan soja worden toegevoegd. Mais ingredinten zorgen in de regel voor een drogere, hardere boilie. Tarwe ingredinten zijn vooral belangrijk voor de binding van de totale mix. Als je andere ingredinten toevoegt met dezelfde eigenschappen, dan kun je de hoeveelheid van de mais of de tarwe natuurlijk verlagen. Als de basismix ook een bepaalde voedingswaarde moet hebben, kun je casene toe te voegen aan je basismix.

De basismix van Pro Line is perfect draaibaar en biedt genoeg ruimte voor andere ingredinten!

Als voormalig productontwikkelaar let ik stiekem wel op de efficintie en de kosten. Een goed draaiende mix met zo min mogelijk vervuiling bespaard tijd en draait zo efficint mogelijk. Kortom: minder zooi om op te ruimen, want je machines blijven schoner terwijl de kwaliteit dik in orde is.

Naast het nauwkeurig samenstellen van zijn mix let Chris ook op de efficintie en de kosten.

Twee basismixen

Als ik twee basismixen zou moeten opnoemen, dan zou ik het volgende zeggen:

Er bestaat geen perfecte boilie, wel een boilie die (perfect) past bij een bepaalde situatie. Als zelfdraaier/aasmaker heb je de luxe om een boilie gericht te bouwen op een bepaald soort water.

Als zelfdraaier heb je de luxe om een boilie te maken voor een bepaald soort water!

Het belangrijkste binnen de karpervisserij is plezier en onze hobby kun je op heel veel manieren beleven. De een vist op een target vis, de ander vist op betaalwateren. Weer andere vissers vissen op makkelijkere wateren om heerlijke runs te krijgen en te genieten van alles om zich heen. 35 jaar geleden ben ik begonnen met de basismixen die je hieronder ziet, en ik zou ze nu nog steeds vol vertrouwen in durven te zetten!

Deze eerste basismix heeft Chris nooit in de steek gelaten!

Ook deze iets ingewikkeldere basismix werkt zeer goed voor Chris!

Succes met draaien en tot de volgende keer!

Chris Gabriele


Dat Chris Gabriele ALLES van aas weet is inmiddels wel duidelijk. Wil je meer lezen van deze voedingsdeskundige check dan zijn andere artikelen die hij eerder schreef voor KWO.

Bekijk ook