BTW Revealed: Tine’s Lake van De Karperhoeve – The Carp Specialist

Begin november reisde onze eigen Rik Aldenkamp af naar De Karperhoeve in België om samen met vismaat Dylan een weekend te vissen op Tine’s Lake. De koude omstandigheden maakte de sessie niet gemakkelijk, maar blanken was geen optie. In deze BTW Revealed lees je de ervaringen van de mannen en een aantal tips!


Rik aan het woord: Begin november vertrok ik samen met vismaat Dylan naar het land van de zuiderburen om een weekendje te vissen op één van de wateren van De Karperhoeve. De keuze ging uit naar Tine’s Lake, een water van 1,8 hectare met een goed bestand aan karpers. Voor Dylan was het zijn eerste sessie in het buitenland en daarom werd gekozen voor een ‘gemakkelijk’ water. Echter bleek dit in realiteit toch niet zo makkelijk als we vooraf dachten… Daarover later meer!

Tine’s Lake is één van de wateren op het complex van De Karperhoeve.

Aankomst en ontvangst

Na een kleine twee uren rijden kwamen we aan op bestemming en daar stond Timmy ons al netjes op te wachten. Bij aankomst vertelde hij gelijk dat het wel eens taai kon worden. De afgelopen weken was er weinig gevangen. Dit weerhield ons natuurlijk niet, in tegendeel zelfs, we waren nog gemotiveerder dan voorheen! Timmy gaf ons nog een kleine rondleiding door de taverne. Hierna volgde nog wat info over de huisregels en vervolgens was het tijd om richting het water te gaan. Later die dag zou Timmy nog langskomen op de stek om wat informatie te geven over Tine’s Lake.

Bij aankomst kun je je melden in de taverne waar Timmy je vriendelijk ontvangt.

Het water

Tine’s Lake is het eerste water (naast Timmy’s Lake) dat je tegenkomt als je het pad op het terrein volgt en ligt hemelsbreed zo’n 100 meter van de Taverne af. Zo hoefde we maar een klein stukje te lopen wanneer we de powerbanks of accu’s van de voerboot aan de lader moesten leggen, ideaal dus! Het bestand wordt geschat op zo’n 370 karpers en 20-tal steuren. De zwaarste vis is gevangen op 21,8 kilo door de mannen van Nash.

Op Tine’s Lake zwemmen naast karpers ook enkele steuren rond.

Het water is uitgegraven in een moerasachtig gebied en hierdoor is de bodemstructuur over het algemeen zeer zacht. Toch zijn er harde stukken te vinden, vooral langs de kanten. In het midden van het water vind je ook een aantal zeer interessante plateaus.

Het water is uitgegraven in een moerasachtig gebied.

Het loont dus zeker om een gebruik te maken van een dieptemeter. Qua diepte heb ik weinig verschil gevonden. Over het algemeen 1,5 meter diep en langs de kant loopt het op tot 0,5 meter. Langs alle zijdes van het water vind je genoeg begroeiing: bomen, struikgewas en riet.

Door het riet, struikgewas en bomen…
…is er genoeg beschutting rondom het water.

Stekken

In totaal zijn er twee stekken op Tine’s Lake. Eén aan de oostzijde en één aan de westzijde. De afstand tussen de stekken is zo’n 200 meter, waardoor je vanaf beide stekken genoeg ruimte hebt om te vissen. Allebei de stekken zijn dan ook door twee vissers te boeken. Wij hadden stek één op het water geboekt en ook de tweede stek was bezet tijdens dat weekend.

Rik en Dylan zaten op stek één, die is gelegen aan de westzijde van het water.

Timmy heeft de stekken netjes uitgegraven en voorzien van een dikke laag grind. De perfecte ondergrond om moddervorming te voorkomen! Wij kunnen zeggen dat dit zeker waar is, want tijdens onze sessie vielen er heel wat regenbuien. Daarnaast zijn de stekken erg ruim aangelegd en kun je gemakkelijk twee tenten kwijt. Ook de auto kun je perfect kwijt op de stek. Dit vind ik persoonlijk erg prettig, zodat ik de boodschappen en elektronische apparaten droog en veilig op kan bergen.

De stekken op Tine’s Lake zijn erg ruim…
…en de ondergrond bestaat uit een dikke laag grind.

De sessie

Er stonden drie nachten op de planning, van vrijdag 12:00 tot maandag 10:00. Dit zijn overigens ook vaste tijden van aankomst en vertrek. We besloten om eerst alle spullen rustig op te zetten zodat we in ieder geval droog zouden zitten bij een eventuele bui. Rond 16:00 hadden we alle hengels in liggen en was het wachten op een aanbeet.

We besloten om vooral de lange zijdes te bevissen.

Omdat de stek zich op de korte zijde bevindt kozen we ervoor om tegen de lange zijdes te vissen, dus twee hengels links en twee hengels rechts. Tot slot hadden we de ‘bonushengel’ in het midden uitgevaren vlakbij de marker. Timmy heeft namelijk twee markers geplaatst in het water, dit geeft de viszones van beide stekken aan.

“Vanwege de afstand kozen we ervoor om niet met slappe lijnen te vissen, maar gebruik te maken van toplood.”

Helaas werden we na de eerste nacht wakker zonder een aanbeet. Dan ga je al snel de raarste dingen in je hoofd halen. We zitten toch op een betaalwater waar een berg vis zwemt? Maar ook daar kunnen de vissen er natuurlijk geen zin in hebben…

Die avond kozen we ervoor om subtieler te gaan vissen, dus met klein en attractief aas.

Dit bleek wel wanneer we aan het einde van dag twee nog geen aanbeet hadden gehad. We hebben verschillende rigs, systemen en aas uitgeprobeerd maar niks wilde werken. Die avond kozen we ervoor om subtieler te gaan vissen, dus met klein en attractief aas.

Keep Searching zullen we dan maar zeggen…

Runnnnn!

Eindelijk werden we ’s avonds gewekt door een keiharde run op de rechterhengel van Dylan. Even begonnen we de twijfelen, omdat de dril wel heel makkelijk ging. De vist kwam van zo’n 100 meter ver en lag binnen vijf minuten in het net. Zouden de vissen dan al in de wintermodus zitten? Na een aantal foto’s kon onze maat weer van zijn vrijheid genieten. Helaas bleef het de rest van de nacht stil. De volgende dag hebben we weer van alles geprobeerd maar helaas bleken de vissen er echt geen zin in te hebben. ’s Avonds werden de hengels opnieuw uitgevaren voor de laatste nacht.

Een mooie schub voor Dylan, de kop was eraf!

Gelukkig liep de hengel laat in de avond weer af en ook dit keer verliep de dril heel gemakkelijk. Een mooie spiegel lag na vijf minuten in het net, “Yes, toch niet geblankt!” want dit keer was het mijn beurt. De rest van de sessie bleef het erg stil en ook op de overige wateren werd er weinig gevangen. Later vertelde Timmy dan ook dat de vissen op het complex al eerder in de wintermodus gaan. Zelf had ik gedacht, gezien de temperaturen, dat dit pas later zou gebeuren.

Tot slot wist Rik nog een fraaie spiegel te vangen in de laatste nacht.

Tips

Het was een taaie sessie, maar door een aantal dingen te veranderen hebben we toch nog vis weten te vangen. Wellicht heb je wat aan de volgende tips:

  • Maak geen of minimaal gebruik van de aanwezige boot. Wij gebruikte alleen de voerboot om zo min mogelijk de stek te verstoren. Het is namelijk ook niet diep. De mannen op stek twee deden dit wel en vingen het hele weekend geen enkele vis. Timmy vertelde ook dat de boot alleen gebruikt wordt door vissers die meermaals terugkomen in het jaar en de eerste sessie het water dan in kaart brengen.
“Een voerboot is wel een must, je vist namelijk al snel op zo’n 80/100 meter tegen de obstakels aan.”
  • Voer niet teveel, zorg eerst dat je een aanbeet krijgt en begin dan pas te voeren.
  • De vissen werden gevangen op klein aas (snowman), dus maak hier ook gebruik van.
  • Luister goed naar Timmy, hij kent het water immers het beste en voorziet je van voldoende tips!
  • Probeer vooral verschillende systemen en rigs uit. Met zes hengels in totaal kom je er al snel achter waar de vis zich bevindt en hoe je ze het beste kunt haken. Wij vingen de vissen dan ook op dezelfde hengel!
De rig die goed was voor twee vissen. Eenvoudig, maar zeer effectief!

Faciliteiten

Op het complex is een taverne, die tevens ook het huis is van Timmy, waar je 24/7 kunt douchen en toiletteren. De doucheruimte bestaat uit twee douches en een wasruimte die wat basic zijn, maar als karpervisser heb je niet meer nodig, toch? In de ruimte ernaast vind je twee zittoiletten (één voor de mannen en één voor de vrouwen) en een aantal sta-toiletten met een wastafel.

In de Taverne vind je meer dan genoeg oplaadpunten!

In de hal (waar je binnenkomt) vind je een koelkast en laadvoorzieningen waar je een telefoon, powerbank of accu’s kan opladen. Een groot voordeel is dat er een camera aanwezig is, omdat de ruimte toch 24/7 open is.

In de (ruime) doucheruimte vind je twee douches…
…en een wastafel.

Tackleshop en maaltijdservice

In de taverne is ook een tackleshop aanwezig. Erg handig als je iets belangrijkst bent vergeten! Bij Timmy kun je naast end-tackle ook partikels, boilies en pellets kopen.

In de taverne is ook een tackleshop aanwezig!

Heb je geen zin om te koken aan de waterkant, dan kun je gebruik maken van de maaltijdservice op het complex. Je ontvangt dan ’s ochtends een ontbijt en ’s avonds een diner. De prijzen die Timmy hanteert zijn heel schappelijk. Meer info daarover vind je hier!

De tackleshop van Timmy is nog verrassend compleet.

Regels

Alle huisregels van De Karperhoeve kun je vinden op de website van The Carp Specialist. Hieronder zal ik er een aantal benoemen:

  • Aankomst is strikt tussen 12:00 en 14:00, vertrek tussen 08:00 en 10:00.
  • Maximaal drie hengels per persoon, dit is meer dan genoeg.
  • Gevlochten hoofdlijnen zijn verboden, dit is ook gewoon niet nodig.
  • Zelf meegenomen partikels zijn verboden, deze kun je ter plaatse kopen.
  • Voerboten zijn toegestaan, een roeiboot kun je ter plaatse huren.
  • Zwemmen of uitlopen van de lijnen is niet toegestaan.
  • Het is niet toegestaan om je eigen onthaakmatten, weegzakken en landingsnetten mee te nemen.
Op de stek is een driepoot, weegzak, schepnet en onthaakmat aanwezig.
Indien gewenst kun je een boot huren op Tine’s lake.

Conclusie

We kunnen terugkijken op een gezellig weekend waar de vangsten helaas wat tegenvielen. Al met al hebben we met de nodige inspanning toch twee vissen weten te vangen. Timmy is een topbeheerder die je graag helpt maar je ook zeker je eigen ding laat doen. Zelf vond ik het erg prettig dat de stek ruim was én dat je als visser genoeg ruimte had om te vissen. Wellicht dat de begroeiing rechts (aan eigen kant, vanaf stek 1) wat minder kon, zodat je ook die kom kunt bevissen. Verder ziet het complex er goed uit en zit er voor elke visser wel een geschikt water tussen.

Ondanks de matige vangsten hebben Rik en Dylan genoten op Tine’s Lake.

Tine’s Lake staat aangeschreven als ‘gemakkelijk’, maar ik denk dat dit eerder in de categorie ‘gemiddeld’ thuis zou horen. Het water is het gehele jaar te bevissen en in de zomer is het ‘makkelijker’ om een vis te vangen, maar in de winter kan je wel spreken van wat meer uitdaging.

Rik en Dylan beoordelen het water met een 7,4!

Wij boordelen het water aan de hand van de volgende cijfers:

  • Faciliteiten: 6,5
  • Service: 8
  • Stekken: 7,5
  • Vangsten/ bestand: 7
  • Bereikbaarheid: 8

Dit geeft als eindcijfer een 7,4. Een mooi cijfers voor een mooi water! Wij hopen in de toekomst zeker nog een keer terug te komen 🙂

Tot de volgende review!

Rik Aldenkamp


Meer weten over Tine’s Lake en de andere betaalwateren van The Carp Specialist? Check dan de website en volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook