BTW Revealed: Grands Pres – karpers tot over 30 (!) kilo

In de mooie Champagne-regio op comfortabele reisafstand ligt La Carrière des Grands Prés. Dit betaalwater in het noordoosten van Frankrijk biedt alle ingrediënten voor een mooie karpervisvakantie. Barry Jansen nam de proef op de som en in deze nieuwe BTW Revealed deelt hij zijn bevindingen!


Barry Jansen aan het woord: Ik heb dit jaar Abraham gezien en hoe ouder ik word hoe meer mijn werk begint te voelen als verborgen werkeloosheid. Als ik mijn collega’s moet geloven kan ik aardig met cijfers werken en dit ook op een begrijpbare manier overbrengen. Echter diep van binnen voel ik steeds meer dat ik gemaakt ben om te jagen en te vissen. Dat binnen zitten achter de computer breekt me om de zoveel tijd op en dan moet ik naar buiten. Liefst voor een langere periode en bij voorkeur in een tentje gepositioneerd aan een water met monsterkarpers, die een hongerige drang hebben naar een boilie die ik net voor hen heb klaargelegd.

Barry vertoeft het liefst in z’n tentje aan de waterkant.

Voorjaarskriebels

Elk jaar verloopt in die zin hetzelfde. Als het voorjaar zich aandient begint het te kriebelen en moet ik gaan vissen. Ik heb daarom al in de winter op de website van The Carp Specialist gezocht naar een water dat grote karpers herbergt en waar ik de ruimte en mogelijkheden heb om te experimenteren. Dat laatste vind ik wel belangrijk, want dan kan ik nog wat finetunen en uitproberen gedurende de week. Eigenlijk zijn dat de belangrijkste twee criteria voor mij. De zoekfilter van de website brengt me deze keer op een water in het noord-oosten van Frankrijk in de buurt van Reims genaamd: “Etangs des Pres – Grands Pres”.

Op ‘Grands Pres‘ kan Barry alle kanten op!

Het is een hele mond vol om het zo maar eens te zeggen. Het water is zo’n vijftien hectare groot met zeven stekken en er zwemmen karpers tot een gewicht van dertig kilo hun rondjes. Dit water voldoet eigenlijk perfect aan mijn criteria. Ik wil in het vroege voorjaar gaan en zie dat er nog wat stekken beschikbaar zijn. Ik overleg even met Maarten Bierings van het Grain Baits team, waarvan ik weet dat hij er veel is geweest en ook goede resultaten heeft geboekt.

“Als je de code kraakt is de beloning zoet”, aldus Maarten!

Hondenweer

Hij geeft aan dat het geen gemakkelijk water is. Maar als je de code hebt gekraakt is de beloning zoet. Maarten is overduidelijk helemaal verknocht aan het water en vraagt wanneer ik van plan ben om te gaan zodat hij dan ook kan boeken. Dat is echt super! Dan heb ik dus een expert die me ter plaatse adviezen kan geven. Ik heb de eerste week van april geboekt en moet dus helaas nog een tijdje wachten. Maar hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat en voor ik het weet ben ik mijn visspullen al weer in de bus aan het laden. Ik heb het weerbericht een beetje gevolgd de afgelopen periode en er wordt beter weer voorspeld. Tot nu toe is het namelijk nog niets geweest dan regen en kou en het voorjaar voelt nog ver weg. Echter, hoe meer ik richting de dag van vertrek kom, hoe ongunstiger de voorspellingen worden en helaas is het met voorspellingen zo dat hoe dichterbij ze komen hoe meer werkelijkheid ze beginnen te worden…

De regen nam duidelijk de overhand…

‘Arrivé au lac’

Zo verandert in twee weken tijd een matige zuidwester windkracht drie, temperatuur achttien graden en een mix van wolken en zon in een continue draaiende wind kracht vier. De temperatuur wordt tien graden en de eerste twee dagen is er heel veel regen voorspeld. Gedurende de week zal het geleidelijk wat zonniger worden, maar nog steeds erg koud. Maar, dat mag de pret niet drukken! Met elk weertype kunnen er karpers op de kant komen. Mijn vismaatje Joop heeft een tijd geleden ook besloten mee te gaan en heeft de eenpersoons stek naast me geboekt. Samen rijden we op zaterdag één april door de stromende regen in alle vroegte naar Frankrijk. De reis valt erg mee. Ik woon in zuidoost-Brabant onder de rook van Eindhoven en het is voor mij maar enkele uurtjes rijden.

Wat het weer ook mag zijn, thuis op de bank vang je niets!

Joop en ik rijden samen en we arriveren precies op het afgesproken tijdstip bij het water waar enkele minuten later ook Maarten, Juul en Thomas arriveren. Juul is de trouwe viervoeter van Maarten die geen moment van zijn zijde wijkt. Ze zitten met z’n drieën deze week op stek elf, Joop zit op stek vijf en ik heb stek vier tot mijn beschikking. Met uitzondering van stek dertien zijn alle stekken bezet deze week.

Het water zit aardig vol tijdens deze voorjaarsweek!

Carpy

Het weer zit nog niet echt mee want het regent nog steeds helaas. We besluiten ieder naar de stek te gaan en het kampement op te bouwen. Maarten belooft in de loop van de middag even langs te wandelen om het één en ander toe lichten over de hotspots op mijn stek. Tussen de buien door bouw ik fluitend mijn spulletjes op. Eigenlijk valt het allemaal best mee en voor ik het weet zit ik op het water met mijn Zodiac op zoek naar hotspots. Ik meet voorzichtig de watertemperatuur en die blijkt rond de 10,5 graden te liggen. De bodem op stek vier is zeer gevarieerd qua structuur, hardheid en diepte en de stek in zijn geheel voelt super ‘carpy’ aan. Stek vier heeft rechts een langgerekte arm met overhangende bomen en super interessante plekken om te bevissen.

Als dit niet ‘carpy’ is…

Snelle actie

Aan de overzijde van stek vier ligt een kom waar ik warempel direct een eerste karper zie springen. Ik kan niet wachten om te beginnen. Ik besluit de adviezen van Maarten qua hotspots op te volgen en vaar mijn hengels met ‘militaire precisie’ uit. Voordat ik het weet lig ik in mijn tentje op mijn stretcher te fantaseren over hoe de week gaat lopen. Een paar uurtjes later rond de klok van elf uur word ik wakker gemaakt door een schreeuwende Delkim die me duidelijk probeert te maken dat ze mijn Cherry Mania boilie proberen te stelen die ik aan mijn hair had gehangen.

Het aas waar Barry het volste vertrouwen in heeft!

Enigszins onwennig, maar nog steeds soepel voor mijn leeftijd, spring ik van mijn stretcher en ren naar de plek waar de klokkenluider zich nog steeds aan het uitsloven is. Ik pak de hengel op en voel direct dat de dief zich heeft gehaakt, maar ook dat ik met een kleiner exemplaar te maken heb. Na een korte, maar o zo welkome dril, schuif ik het net onder een kleinere schubkarper. Dit is vast één van de nieuwe uitzetters die de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan het bestand en omdat hij nog minderjarig is, besluit ik de foto maar achterwege te laten en de kruimeldief direct terug te zetten. Ik maak de spulletjes weer in orde en vaar met de Zodiac direct terug naar de plek waar de ‘diefstal’ heeft plaatsgevonden.

Grand Pres
Startklaar om de vis te gaan halen!

Een heerlijk begin

Ik voer een paar handjes voer bij en leg mijn hengel op dezelfde plek terug. Tevreden ga ik weer in mijn slaapzak liggen. De week kan slechter beginnen! Een paar uurtjes later herhaalt hetzelfde tafereel zich weer en zo word ik op zondagochtend wakker met twee karpers op de teller. “De schande is er vanaf”, zoals ze in Brabant zeggen. Ook overdag vang ik vis. Dit keer helaas een graskarper. De mensen die me kennen weten dat dit niet mijn favoriete soort is, maar zo overdag is het toch ook wel weer leuk om een vis te drillen.

Grand Pres
Niet het favoriete ‘merk’ van Barry, maar zéker wel leuk als bijvangst!

De stek loopt

Vanaf maandag krijgen we een heel ander weertype. In plaats van regen krijgen we droge en zonnige dagen, maar door de noordoosten wind voelt het best koud aan en ’s nacht gaat het zelfs een paar graden vriezen. Ik heb gelukkig een kacheltje in mijn tentje om me warm te houden. Elke dag en nacht blijf ik vis vangen. Ik heb twee stekken gevonden die aardig lopen en die ik dus aanhoud. Met mijn derde hengel probeer ik wat zaken uit door aas en plek te veranderen om zo hopelijk de top vis van dertig kilo te verleiden. Ik varieer overigens niet vaak met onderlijnen als ik geen lossers krijg en de vis mooi in de onderlip is gehaakt.

Grand Pres
Regelmatig komen er mooie karpers op de kant!

Via Whatsapp houden we elkaar op de hoogte van de vangsten en wisselen we ervaringen uit. Het is altijd interessant om te horen hoe collega-vissers het aanpakken en de zaken interpreteren. Zo gaan de zonnige dagen snel voorbij en op donderdagochtend word ik met lichte regen en bewolking wakker. Dat is wel weer even wennen. Als ik dan de balans opmaak concludeer ik dat ik qua aantallen eigenlijk best goed zit. Ik vang elke dag en nacht wel een aantal vissen.

Grand Pres
Ook ‘vriend steur’ is van de partij.

Meerval

Naast karper vang ik een steur en een kleinere meerval. Die laatste wil het team van Grands Pres van het water halen omdat deze, met name in de zomermaanden, erg actief zijn en het moeilijker maakt om karper te vangen. Ze hebben hiervoor keurige netten in het water liggen waar je de gevangen meerval in kunt doen. De bailiff komt deze aan het einde van de week ophalen en zoekt voor de vis een andere, betere bestemming.

Grand Pres
Het meervalbestand wordt op termijn van het BTW ‘Grands Pres‘ weggevangen.

Stilte voor de storm(?)

Als ik de vangstregistratie bekijk zie ik dat ik voornamelijk kleinere karper tussen de tien en twintig pond vang. Blijkbaar zijn op mijn stek met name de karpers van de nieuwe uitzetting actief. Voor buurman Joop op stek vijf geldt precies het tegenovergestelde. De aantallen vallen voor hem een beetje tegen, maar hij weet wel weer een schubkarper te vangen van negentien kilo. Bij Maarten en Thomas is het een beetje hetzelfde als bij mij. Zij vangen ook wat kleinere karper, wat steur en meerval en Maarten heeft een grotere karper gevangen tot zestien kilo. De donderdag en vrijdag gaan licht regenachtig verlopen met een lagere luchtdruk en we hopen allemaal dat dit de grotere karpers van het oude bestand aan het azen zet. We hebben nog twee dagen en nachten om deze al geslaagde vis trip legendarisch te maken…

Grand Pres
Het uitzicht is geweldig op het prachtige ‘Grands Pres‘!

De laatste nacht verloopt voor mij eigenlijk hetzelfde als de nachten hiervoor. Ik krijg op bijna dezelfde tijdstippen een run en vang nu iets grotere karper, maar een ‘PR’ zit er voor mij helaas niet in deze week. Maar eigenlijk vind ik het helemaal niet belangrijk. Ik heb deze week mijn roeping weer kunnen volgen en mijn best gedaan om karper op de kant te krijgen. Dat is zeker gelukt en met een tevreden gevoel kijk ik terug op deze week.

Grand Pres
Barry keert in elk geval met een tevreden gevoel huiswaarts!

Omgeving

De omgeving is werkelijk schitterend. Als je het afgelegen terrein op komt rijden waan je je in een waar karper paradijs. Overhangende bomen, prachtige natuur, het heldere water… Het voelt allemaal super ‘carpy’ aan. Het enige nadeel is dat er overdag vrachtwagens over de grindweg rijden die achter het domein loopt. Ik heb er persoonlijk niet zoveel last van gehad maar eerlijk is eerlijk, je hoort ze vooral in de vroege ochtend voorbij rijden.

Grand Pres
De omgeving is #genieten én voelt super ‘carpy’ aan!

Faciliteiten

Iedereen die mij kent, weet dat ik niet veel waarde hecht aan de faciliteiten. Ik kom voor te vissen en niet voor een verfrissende douche of een warme sauna. Op het domein zijn deze faciliteiten gewoon goed op orde. Zeker geen gouden kranen of iets dergelijks, maar gewoon een schone douche en toilet.

Service en begeleiding

De service en begeleiding wordt verzorgd door Richard en Nathan. Richard is de eigenaar van Grands Pres en Nathan is de enthousiaste bailiff. Zij zullen er alles aan doen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Maar, je zult het zelf moeten doen. Ik denk dat de meeste van ons dat ook wel zo prettig vinden om zelf het wiel uit te vinden. Op vrijdag is het pizza-dag en die wordt op je stek bezorgd.

Grand Pres
Richard en zijn team doen er alles aan om het je zo aangenaam mogelijk te maken!

Bestand

Als je de reviews en de vangstverslagen leest op de website zie je dat er vaak meerval als bijvangst werd gevangen. Niet elke karpervisser wordt daar gelukkig van en daarom wordt de meerval er afgevist en zul je daar in de toekomst dus geen last meer van hebben. De afgelopen jaren is er gericht karper bijgezet om een mooi en evenwichtig bestand aan karper te creëren. 

Stekken

De stekken zijn echt geweldig. Elke stek is voorzien van een laag grind zodat je ook met nat weer prettig aan de waterkant kunt vertoeven. De stekken zijn zeer ruim opgezet en door de vorm van het water en de eilanden heb je erg veel privacy. Met zeven stekken op vijftien hectare water kun je wel uitrekenen dat je een enorme hoeveel water tot je beschikking hebt.

Grand Pres
Het is heerlijk aangenaam vertoeven in de natuur op ‘Grands Pres‘!

Conclusie

  • Omgeving – 8,0
  • Faciliteiten – 7,5
  • Service en begeleiding – 8,5
  • Bestand – 8,5
  • Stekken – 9,5
  • Gemiddeld cijfer – 8,4

Jullie zien het: uiteindelijk rolt er een prachtig gemiddelde van 8,4 uit. Kortom, Grands Pres van The Carp Specialist is een échte aanrader!

Zie jullie aan de waterkant!

Barry Jansen


Wil je meer info over dit prachtige water van The Carp Specialist? Check dan de website! Een andere BTW Revealed over Grands Pres lees je HIER. Benieuwd naar meer BTW Revealed’s? Hier zijn ze te vinden!

Bekijk ook