BTW Revealed: Etang la Chateline – Barry Jansen

In het bekende Franse natuurpark Périgord-Limousin vind je Etang la Chateline, een natuurmeer van ruim 12 hectare dat wordt gerund door een Nederlandse familie. In deze BTW Revealed vertelt Barry Jansen over zijn ervaringen op dit betaalwater dat slechts vier stekken kent en pas in 2021 is opengesteld voor het publiek. Wordt dit de bestemming van jouw volgende avontuur? Lees snel verder om er achter te komen!


Videoverslag

Check hieronder de video van Barry over zijn bezoek. Onder de video kun je de review lezen!

Aankomst met een klein zwart randje

Barry vertelt: Medio mei 2022, rijd ik naar “Parc naturel regional Périgord-limousin”. Dit is een nationaal park in het midden van Frankrijk in de buurt van Limoges. Midden in dat park ligt een schitterend water genaamd: “Etang la Chateline”. Het water staat in rechtstreekse verbinding met de rivier “Dronne” en is sinds vorig jaar in het beheer van de familie Gnodde, oorspronkelijk afkomstig uit Urk. Hé kom… Niet afhaken nu… dit gaat echt wel over karper vissen en niet over het vissen op paling 😉

Het water is sinds vorig jaar in beheer van de familie Gnodde.

Op het moment van vertrek wordt het noorden van Frankrijk geteisterd door hevige regenval. Tijdens de heenreis zit ik er dus midden in en dat maakt het rijden niet gemakkelijk. Ik heb een boottrailer bij me, met een Zodiac erop, en de snelwegen zijn zo nat geworden dat ik overweeg om het zaakje om te draaien en de bus op de trailer te zetten en verder te varen met de Zodiac. Echter, na een aantal uurtjes rijden, arriveer ik toch op het domein. Ten minste dat denk ik, want ik weet niet zeker of ik wel op de juiste plaats ben gearriveerd. Ik zie inderdaad een imposant huis, wat zeker door zou kunnen gaan als kasteel, maar ik zie dat de binnenplaats bezaaid is met kinderspeelgoed in plaats van de gebruikelijke, camouflage-achtige zaken die bij het karper vissen horen. Later zal blijken dat dit het dierbare speelgoed is van de jongste telg van de familie Gnodde. Als ik echter een stukje doorloop en achter het kasteel kijk, zie ik gelukkig het langgerekte water liggen, een vorm die zo kenmerkend is voor Etang la Chateline. Ook zie ik een van die typische natuur cottages liggen.

Luxe vissen vanuit een natuur cottage!

Ik loop terug naar de bus en hoor een raar sissend geluid wat ik niet direct kan thuisbrengen. Tegelijkertijd zie ik dat mijn bus, aan de achterkant, langzaam richting moeder aarde zakt. Oh nee… Ik heb een band van de bus lek gereden op het bospad hier naar toe. Sh*t!!… F*ck!!… Dat kan ik echt niet gebruiken nu ☹. Achter me hoor ik vervolgens iemand zeggen: “maak je niet druk, dat wordt wel opgelost! We gaan eerst koffie drinken, een rondje maken om het meer en dan verwisselen we die band.”

Lekke band? Dat wordt wel opgelost!

In die volgorde gebeuren de zaken ook. Bij de eerste twee activiteiten is er inderdaad sprake van een gezamenlijke inspanning, maar bij het verwisselen van de band sta ik toe te kijken hoe Harm, de zoon van de familie, mijn band staat te verwisselen. Stilzwijgend kijk ik toe en ben blij dat Harm het doet, want ik ben geboren met twee linkerhanden en dit zou voor mij een helse klus zijn geweest. Vervolgens laadt ie mijn kapotte band in zijn auto en zegt dat hij er na het weekend wel een prop in schiet, zodat ik weer veilig naar huis kan. Tja… Hoe duidelijk wil je het torenhoge niveau van de service hier uitgelegd hebben? Deze familie doet er echt alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

“Een kapotte band… dat kan ik echt niet gebruiken!”

Natuur, rust en… vissen op karper

Ik verblijf deze week op stek 1, in een van die mooie natuur cottages. Dit is de stek aan het diepste gedeelte van het water. Als je het dieptekaartje bekijkt zie je dat op stek 4, waar de rivier de Dronne binnenstroomt, het water het minst diep is en dat op stek 1, waar het water weer weg stroomt, het water het diepst is. Het domein kent dus 4 stekken die elk zo’n eigen natuur cottage hebben. Elke cottage heeft zo zijn eigen look-and-feel en zijn aangenaam om in te vertoeven. Ze staan direct aan het water en hebben een steiger waar vandaan je kunt vissen. Het is dus echt luxe vissen midden in de natuur.

Een steiger waarvandaan je kunt vissen.

Het concept natuur is dan ook waar alles om draait op Etang la Chateline. Dat zie je terug in de materialen die ze hebben gebruikt bij de bouw van de cottages, maar ook in de heerlijke maaltijden, bereid door Gabriëlle, die je elke ochtend en avond krijgt geserveerd. Nagenoeg alles komt van eigen domein of uit de buurt en hier is geprepareerd supermarktvoedsel een scheldwoord. De familie is één met de natuur en vooral Harm, die in zijn vorige leven boswachter is geweest, weet daar ongelofelijk veel over te vertellen. Ik kan wel een mees van een mus onderscheiden, maar ik hoor hem regelmatig dingen roepen als: ”Kijk daar vliegt het linksdragend hangbuik vinkje… die zijn echt heel erg zeldzaam en met uitsterven bedreigt!”… en dan haak ik toch echt af.

Ik spreek ook met hen over hun plannen met het domein. De familie wil absolute kwaliteit uitstralen en het belangrijkste is dat je hier in alle rust, midden in de natuur, je geliefde hobby van karpervissen kunt uitoefenen. Dat kan alleen of met een groepje vrienden, maar ook als je eens een keer met je gezin op pad wil en de kinderen wilt leren kennismaken met de natuur en het vissen op karper, is dit een ideale gelegenheid. Met slechtst 4 stekken op 12 Hectare water kun je wel uitrekenen dat ze hier voor kwaliteit en niet voor kwantiteit willen gaan.

Elke ochtend een heerlijk ontbijt!

Golden oldies & new age

Maar zit er ook karper op dat water? hoor ik je afvragen… Ja… die zit er zeker… en daar wil ik ook graag het een en ander over vertellen. Allereerst, het water zit niet tjokvol met biggen en het is ook geen runs-water waar je met zekerheid in een week 100 karpers het net in dirigeert. Wat het precieze originele bestand is, weet men gewoonweg niet. Er worden echter met regelmaat karpers gevangen van ruim boven de 20 kg. Met de drone zijn er karpers gezien die deze grens aardig zullen overschrijden. Maar goed… Het blijven filmpjes gemaakt met de drone en totdat het tegendeel bewezen is, door de karper aan de weegschaal te hangen, is “ruim boven de 20 kg” de huidige recordhouder. Dan zijn er afgelopen voorjaar in maart 140 karpers bijgeplaatst vanuit het naastgelegen kweekwater en zijn er 30 karpers aangekocht waarvan het merendeel zo rond de 12 a 13 kg woog, met als kers op de taart een top vis van 23 kg. Zo nu heb je een klein beetje een idee van het bestand.

Een schitterende karper van het oude bestand.

Nou… vissen maar…

Kunnen we nu eindelijk eens aan het vissen gaan Barry? Ja hoor… is goed… Ondanks de tegenslag in de vorm van een lekke band, ben ik daar eigenlijk ook wel aan toe. Ik heb door alle tegenslag niet veel tijd meer om hotspots te zoeken, maar krijg het uiteindelijk toch voor elkaar om 3 hengels uit te varen. Ik heb vooraf contact gehad met Bianca van The Carp Specialist over de strategie en het aas. Zij heeft hier samen met Lizette gevist en hun ervaring was, dat de karper vooral bekend was met natuurlijk aas in plaats van boilies. Ik besluit om op verschillende hengels verschillende soorten natuurlijk aas uit te proberen, maar ik wil ook met boilies aan de gang. Om zo veel mogelijk in de buurt te blijven van natuurlijk aas kies ik voor boilies met een kersen flavour, de “Cherry Mania” van Grainbaits. Ik overweeg even nog om ze te vragen om de bolletjes te voorzien van groene steeltjes, zodat ze op echte kersen lijken.

Zo dicht mogelijk in de buurt blijven van natuurlijk aas.

In de vroege ochtend krijg ik op een en dezelfde hengel in 2 uur tijd een aantal fluiters. In totaal komen er die ochtend 3 karpers op de kant waarvan 1 schitterende spiegel van het oude bestand. Alle vissen vang ik, geheel tegen de verwachting in, op het blijkbaar niet te weerstane kersenhapje. In de middag app ik wat met vrienden van het voetbal elftal en ze willen direct foto’s zien van de vangsten. Ik stuur ze de foto van de schitterende, karakteristieke, zwartgekleurde spiegelkarper van het oude bestand. Ik krijg de typische reactie van een niet-visser: “sow wat een joekel, hoe krijg je die eruit met zo’n dun draadje”. Ik leg nog eens uit dat ik juist deze karper heb gestuurd, omdat ik met name de zwarte kleur van de rug zo schitterend vind, maar dan blijft het stil. Ik stuur diezelfde foto naar mijn kinderen van 9 en 11 en krijg als reactie: “wow pap… dat is echt een mooie vis… helemaal die zwarte rug van dat beest… proficiat”. Kijk dat is opvoeding! Je kinderen leren wat echt belangrijk is in het leven 😉

In korte tijd wist Barry al 3 vissen te vangen!

De zondag verloopt verder rustig en zeer warm en voor maandag wordt een weersomslag in de vorm van regen en wind voorspeld. De wind draait dan van het oosten naar het westen en dat is voor mij waarschijnlijk niet zo gunstig, omdat deze dan niet meer mijn kant op staat te blazen. Dat blijkt ook wel, want de maandag verloopt vooral erg rustig qua vangsten. Zo rustig dat ik er zelf onrustig van begin te worden. Ik kom namelijk met een missie en dat is karpers op de mat krijgen. Het liefst mooie, karakteristieke vissen van het oude bestand. Op dinsdag begint het dan voorzichtig weer wat te lopen. Ik vang weer karpers…

Tropische temperaturen!

Weliswaar allemaal karpers van de nieuwe uitzet, maar ook deze zijn meer dan welkom. Ik ga met ze allemaal, lachend op de foto en fluister ze zachtjes in dat ze hun native vriendjes en vriendinnetjes moeten sturen om ook aan deze foto parade deel te nemen. Ik heb ondertussen wat plekken beter in kaart gebracht met de fishfinder en ben wat aan het verplaatsen geweest met de hengels. Voor mijn gevoel ligt nu alles goed. Ik heb een hotspot aan de overkant uitgekozen, die ik sinds zondag dagelijks voorzie van boilies, maar waar ik nog niet op vis. Op woensdag, na 3 dagen voeren, wil ik daar op gaan vissen. Dit is mijn geheime troef, waarmee ik de grootste karper van het water op de foto wil krijgen. Als het goed is, draait dan ook de wind langzaam weer mijn kant op en hopelijk geldt dat dan tevens voor mijn geluk.

“Ik ga met ze allemaal lachend op de foto.”

Op woensdagochtend in de vroege ochtend, leg ik mijn hengel op de voerplek. Ik hoef nog geen 10 minuten te wachten of deze loopt al af. Helaas is dit weer zo’n kleine uitzet spiegel. Als dit voorval zich binnen 2 uur nog eens 3 keer herhaalt, trek ik de conclusie dat dit niet werkt. Er zit blijkbaar een school van de uitzetters op de voerplek en die zijn daar super gretig aan het azen. Als je wilt, kun je dus zowaar een stukje van het water omzetten naar een runslake. Ik besluit de voerplek voorlopig te laten voor wat het is en wil daar op donderdagavond, zonder verder te voeren, weer op gaan vissen. Ik hoop dat dan de wat grotere karpers aan een bijna lege tafel zijn aangeschoven. Ik vang later op de woensdagochtend op de andere hengels nog een aantal vissen van het oude bestand.

Schub karpers zitten er ook maar het zijn meestal spiegels.

Op donderdag en vrijdag vang ik in de zone waar ik de voerplek heb gemaakt telkens karpers. Eigenlijk nagenoeg allemaal van de nieuwe uitzetting. Ik denk dat er ook vissen zwemmen van het oude bestand, maar dat die gewoon wat voorzichtiger zijn. Ik probeer van alles om die te slim af te zijn en vertrouwen te geven. Als eerste vis ik een aantal meters buiten de voerplek, maar het enige verschil is dat het dan wat langer duurt voordat ik beet krijg. Ik probeer allerlei constructies qua onderlijnen en wissel met het haakaas. Dit maakt ook geen verschil. Dan voer ik heel geconcentreerd een tamelijk hoeveelheid voer en ga ik 7 à 8 meter hier vandaan vissen, in de hoop dat de uitzetters zich op de hoop voer storten. Ook dit heeft niet het gewenste resultaat. De nieuwe uitzetters blijken de hele zone rondom de voerplek in hun macht te hebben.

De nieuwe uitzetters hebben de voerplek in hun macht!

Ik vind het overigens helemaal geen probleem om die nieuwe uitzetters te vangen hoor, want het zijn vinnige rakkers en ze geven best wel sport, maar ik zou toch nog graag zo’n dikke, oude dame vangen. Op zaterdagochtend maak ik de balans op. Het meerrecord houdt zich helaas verscholen en ik moet het doen met wat ik reeds heb gevangen van het oude bestand. But who cares… Ik heb een topweek beleefd aan Etang La Chateline!

Cijfers

Dan het water in cijfers…

Omgeving – 9,5

De omgeving is echt schitterend. Het water ligt in een heuvelachtige omgeving en je hoort eigenlijk alleen de geluiden van het leven van de natuur om je heen. Als je naast het vissen op karper ook de omgeving waarin je vertoeft belangrijk vindt ben je hier helemaal aan het juiste adres.

Hopelijk een pot met goud aan het einde van de regenboog!

Faciliteiten 7,5

Iedereen die mij kent, weet dat ik niet veel waarde hecht aan de faciliteiten. Ik kom om te vissen en niet voor een verfrissende douche of een warme sauna. Op het domein zijn deze faciliteiten gewoon goed op orde. Zeker geen gouden kranen en zo, maar gewoon een schone douche en toilet. Deze bevinden zich in het kasteel. Er komt overigens een nieuwe douche gelegenheid die dichter bij de cottages staat, maar die is op dit moment nog in aanbouw en als ik het goed heb begrepen krijgt op termijn elke cottage zijn eigen toilet.

Service en begeleiding 9

Het domein is, zoals reeds gezegd, in beheer van de familie Gnodde. Deze familie is een uitgebalanceerd team waarin iedereen zo zijn of haar eigen taak heeft en kent. De service is top en vanzelfsprekend… Het eten is geweldig… en werkelijk niks is teveel… Er geldt wat dat betreft maar één gouden regel: “de klant moet met een tevreden gevoel huiswaarts treden”. De regels voor het vissen zijn duidelijk. Ik vind het vervelend als er regels zijn, waarvan ik zelf het nut niet in zie, maar dat is hier gelukkig niet het geval. Je hoeft bijvoorbeeld geen mondkapje op bij het maken van een man-vis foto. Veel van die logische regels zul je waarschijnlijk in je eigen visserij vanzelfsprekend al toepassen.

De klant moet met een tevreden gevoel huiswaarts treden!

Bestand – 7,5

Het bestand is voor wat betreft de toekomst top. Op dit moment is de verhouding kleine en grote karper misschien nog wat scheef, omdat er waarschijnlijk relatief meer kleine dan grote karper rondzwemt. Je moet hier overigens ook gewoon een beetje geluk mee hebben want op stek 4 zaten twee Nederlandse jongens die meerdere karpers boven de 20 KG vingen. Je moet nu dus je best doen om de kleinere karper wat te omzeilen om de grotere karpers van het oude bestand aan de haak te slaan. Dat is ook de reden dat ik nu “maar” een 7,5 heb gegeven. Hier gaat overigens snel verandering in komen en die waardering zal dan snel ook oplopen. Die kleine karpers groeien namelijk als kool en als de nieuwe uitzet vissen groter zijn geworden dan heb je een ideale mix aan karper voor een uitdagende visserij.

Karpers groeien hier als kool!

Stekken – 9

De natuur cottages zijn werkelijk super en een klasse apart. Het is luxe vissen vanuit een vissershuisje, dat van de nodige gemakken is voorzien. Er is voldoende slaapgelegenheid, een koelkast met vriezer en een houtkachel. Ik ben ervan overtuigd dat niet-vissende medereizigers dit enorm zullen waarderen. Mocht je overigens gewoon vanuit je bivy willen vissen kan dat natuurlijk ook.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat op het moment van schrijven nog niet alle faciliteiten gereed zijn. Sommige zaken zijn nog work-in-progress en zijn door vervelende, onvoorziene omstandigheden blijven liggen. De cottage op stek 2 is nog niet helemaal gereed en ook aan de stroomvoorziening in de cottages wordt momenteel hard gewerkt. Gelukkig is de ellende nu achter de rug en werkt de familie dag en nacht om die vervelende achterstand in te halen.

“Topweek in een schitterende omgeving!”

Ik heb een topweek aan het water beleefd en ben helemaal tot rust gekomen weer richting huis gekeerd. Familie Gnodde: super bedankt voor jullie top service en bedankt voor de leuke gesprekken aan de waterkant. Ik wens jullie allereerst een gezonde, maar ook gelukkige en succesvolle toekomst met jullie pareltje in Frankrijk!

Mijn dank is groot… Tot snel…

Barry Jansen


Meer weten over Etang la Chateline? Bezoek dan de website van The Carp Specialist! Als je meer BTW Revealeds van Barry wil lezen doe je dat hier.

Bekijk ook