BTW Revealed: Bakkenfestijn op Livardière van The Carp Specialist – Barry Jansen

Als je wilt genieten van het vangen van een serie BAKKEN, prachtige natuur en pure rust (of juist niet natuurlijk;-)) dan moet je zeker eens naar Etang de la Livardière gaan. Een prachtig betaalwater in Frankrijk van The Carp Specialist waar Barry Jansen samen met de jonge karpervisser Jan Engelen naartoe ging en de sterren van de hemel ving. Lees de BTW Revealed hieronder!


Deja-vu

Barry Jansen aan het woord: Alles komt me nog bekend voor, als ik de onverharde weg richting de grote boerderij oprijd om op Livardiere te gaan vissen. Ik ben hier al een aantal keer geweest en dat was met wisselende successen. Ik kom hier echter met warme gevoelens terug, maar het is een water dat je kan maken of kraken en je moet een beetje geluk hebben met de periode en de stek waarop je aan het vissen bent.

Barry komt graag op Livardiere van The Carp Specialist!

De laatste keer dat ik hier heb gevist was met mijn vrouw Chantal in het jaar voordat Covid de wereld in zijn greep kreeg. Wij waren er toen in juni en het was zeer warm en we beleefden ondanks de extreme warmte een topweek qua vangsten. Nu ben ik samen met Jan Engelen. Ik ben met Jan vorig jaar in de zomer naar Domaine du Oulenbach geweest. Dat was goed bevallen en ik had hem beloofd dat we nog een keer naar Frankrijk zouden afreizen.

Jan is een super fanatieke karpervisser!

Tweede & derde keus

La Livardiere was echter niet mijn eerste keuze, omdat dit dus een moeilijk water kan zijn. Jan is 14 jaar en dat is een leeftijd waarop wachten soms best lastig kan zijn. Om die reden had ik voor een ander wat makkelijker water gekozen. Echter dat water was door de vele regenval van de afgelopen weken overstroomt en bijna onvisbaar geworden. We hebben daarom in overleg met The Carp Specialist last-minute stek drie op Lac du Prince geboekt. Echter…. toen we hier arriveerden gaf de beheerder Thomas aan dat de stek weliswaar bevisbaar was, maar dat de weg er naar toe moeilijk(er) begaanbaar was geworden, eveneens door de hevige regenval. Tot zover het slechte nieuws. Thomas biedt me aan om ons, met spullen en al, naar de stek te brengen, maar hij geeft ons ook de optie om op stek 7 te vissen van La Livardiere.

Na wat wikken en wegen werd het toch deze stek op La Livardiere…

Ik heb Jan op de weg hier naar toe verteld over La Livardiere en de geweldige sessie die ik had met monsterkarpers. Ik leg hem de opties uit die we hebben, maar voor hem is het geen keuze en hij wil naar La Livardiere met haar machtige karpers. Thomas biedt een kop koffie aan, maar Jan kan niet wachten en wil meteen naar de stek om te beginnen.

Tijd om te beginnen op dit prachtige water!

Verkenning

Dit is de eerste keer dat Jan gaat vissen met behulp van een boot. Ik leg hem uit dat ik die boot gebruik om stekken te verkennen en hotpots te zoeken met de fish-finder en eventueel de prikstok. De boot kunnen we vervolgens ook gebruiken om lijnen uit te varen en karpers vanuit te drillen. Als Jan zo goed zou opletten bij uitleg op school, als bij mijn uitleg over de fish-finder, dan zou hij voor alle vakken een 10 hebben. Bij elke stukje uitleg komen er weer nieuwe vragen bij hem naar boven en hoewel ik voor hem misschien een professional ben op het gebied van karpervissen ben ik dat ik werkelijkheid natuurlijk verre van. Ik vis al mijn hele leven op karper, maar ik heb ook niet op alle vragen antwoord natuurlijk.

Er moeten natuurlijk wel karpers op de mat komen tijdens deze sessie!

Ik probeer tijdens onze verken-sessie op het water de boel maar zo goed mogelijk te relativeren en aan te geven dat het ook goed mogelijk is dat we, ondanks de high-tech apparatuur en de inzichten over de bodem, net zo goed met een blank naar huis kunnen gaan. Maar dat laatste hoort hij dan gek genoeg weer niet. Voor Jan is het een uitgemaakte zaak… Dit wordt een topweek qua vangsten!

Jan zag zo’n gave plaat al HE-LE-MAAL voor zich!

Dag en nacht

We zitten op stek zeven en deze stek heeft aan de linkerkant een kom liggen die je vanaf het centrale gedeelte niet kunt bevissen. Deze kom ligt enigszins in de luwte als de wind vanuit het zuidwesten waait en is ideaal om overdag wat uurtjes door te brengen. Het heeft overhangende takken en in het water gevallen bomen en alles doet super carpy aan. We spreken af dat we run-om-run vissen en dat we ’s nachts in het centrale gedeelte vissen en overdag in de linker gelegen kom. Als de hengels liggen en we ’s avonds in de tent gaan krijg ik de vangsten door van de afgelopen dagen van Thomas. Het is maandag en sinds zaterdag loopt het op één stek redelijk maar de andere stekken hebben nog geen karper weten te landen. Ik hoop maar dat we op de karper zitten en wat vissen kunnen landen.

Hopelijk gaan de hengeltjes aflopen op La Livardiere!

Wekker

Ik val vermoeid in slaap en word in de vroege ochtend gewekt door één van de piepers van Jan. Hij is binnen 0,493 seconden bij de rodpod en pakt de hengel. Het is de hengel die richting de obstakels ligt aan de linkerzijde en ik spring vlug in de boot en zeg tegen Jan dat hij hetzelfde moet doen. We varen richting plaats delict en we moeten daar proberen om de reeds vast gezwommen karper te bevrijden. Gelukkig kiest de vis er voor om na wat manoeuvreren en begeleiden het wijd op te schieten. En dan mogen we in het ochtend gloren bij opkomende zon Jan’s eerste karper van La Livardiere gaan landen.

Een dikke karper bij opkomende zon… Mooier wordt het toch niet?!

Het blijkt nog een hele klus want de vis blijft lange tijd in het diepe zitten en wil maar niet naar boven komen. Telkens als we denken dat hij moe is schiet het beest weer terug naar beneden. Na een tijd komt er een reusachtige donkere schim naar boven en lijkt de strijd gestreden. Tegelijkertijd zie ik dat de paniek bij Jan toeslaat. Dit is zeker zijn PB en deze moet en zal hij vangen. Ik zeg dat hij rustig moet blijven en niet overhaast moet proberen de vis naar het net te trekken. “Alles komt goed… Kalmte kan je redden” zei mijn vader altijd. Ik hoop maar dit ook deze keer het geval is. Korte tijd later blijkt dit het geval te zijn als ik het net onder de karper schuif.

Droomvis voor Jan. Een prachtig karper-avontuur op dit BTW van The Carp Specialist!

Het gaat maar door

Op de kant wegen we het reusachtige beest en die blijkt 39 pond te wegen. Jan heeft zijn PB in de pocket en de dag, of beter gezegd, het jaar kan niet meer stuk voor hem. Hij wil perse foto’s maken in het ijskoude water. Die glimlach van die knul met de karper in zijn handen… dat is gewoon goud waard. Nadat we hem hebben teruggezet vraagt hij of hij al naar de kom mag vertrekken om daar al vast te beginnen. Ik vind het goed want er moeten nog wat e-mails verstuurd worden. Ik beloof wat later aan te schuiven. Niet veel later komt hij al teruggevaren. Ik vraag hem of er iets is en hij zegt dat hij alweer een karper heeft gevangen. Deze is iets kleiner maar blijkt na wegen 25 pond. Het kan niet stuk blijkbaar.

GOUD!

Vlug gaat hij weer terug en ik zeg dat ik er meteen aan kom omdat ik nog een klein kwartiertje werk heb. Ik heb echter nog niet alles klaar of hij staat al weer achter me. Weer een karper zegt ‘ie… Even denk ik dat hij me voor de gek houdt, maar aan zijn gezicht te zien is dat niet het geval. Vlug alles weer gereed maken voor te wegen en de foto en dan blijkt dat Jan voor de tweede keer op die dag binnen het uur zijn PB breekt met een spiegel van 40 pond.

Livardiere
Jan vist Barry zowat ‘het snot voor de ogen’… Wat een vissen!

Gekkenhuis

Ik word nu ook enthousiast en wil ook direct aan de slag in die kom. De resterende e-mails doe ik vanavond wel. We gaan samen aan de slag en vangen op die dag acht karpers met een gemiddeld gewicht van bijna 40 pond. De grootste is een schubkarper en die 53 pond weegt. We kijken allebei terug op een geweldige dag en kunnen niet wachten om op dinsdag ochtend terug te gaan. De nacht verloopt rustig qua vangsten en we kunnen allebei maar moeilijk in slaap komen van de adrenaline.

Livardiere
Een heerlijke visdag was het, met deze schub als topper!

Op herhaling

In de ochtend varen we terug naar de kom en de verwachtingen zijn hoog. Gisteren was alles wat provisorisch, maar nu hebben we alles wat beter voorbereid. We hebben zelfs de Go Pro met extra accu bij om live runs vast te leggen. We varen de hengels uit en ik zet water op voor koffie. Nog voor het water heeft gekookt doet de eerst run zich al aan. Een spiegel van 28 pond die helaas een stukje van zijn staart kwijt is. Dan gebeurt er iets geks. We zitten beide op de schietstoel om de volgende runs te verzilveren. Maar er gebeurt die dag helemaal niets meer. Ondanks dat we maar met twee hengels vissen om hengeldruk te vermijden en extreem rustig doen valt het compleet stil.

Livardiere
Oefff, het valt compleet stil…

Ook de dagen die volgen zijn vrij rustig. Ik verspeel op donderdag nog een supergrote schubkarper die precies voor het net losschiet. Jan is dan de hoop op een nieuwe hectische dag al een beetje verloren en is op het putje naast La Livardiere aan het vissen geslagen. Dat is ook een voordeel van La Livardiere. Er ligt een runwater naast dat voor de nodige actie kan zorgen als het even wat rustiger is op Livardiere. Als daar niemand heeft geboekt mag je er gerust een paar uurtjes vissen.

Livardiere
De heren blijven de nodige actie krijgen!

Afsluiten

Voor Jan maakt het allemaal niks uit. Hij is in de zevende hemel omdat hij twee keer zijn PB heeft verbroken. Vol trots is dat het eerste wat hij vertelt als het thuisfront belt om te vragen hoe het gaat. We zitten tot ’s avonds laat te genieten van de ondergaande zon en filosoferen over alles wat met karpervissen heeft te maken. Op zaterdagochtend rijden we met een tevreden gevoel weer naar huis.

Livardiere
Met een tevreden gevoel wordt de sessie op Livardiere afgesloten!

Ik ga het water niet meer in cijfers uitdrukken want dat heb ik bij mijn vorige review al gedaan en daar is wat mij betreft niks aan gewijzigd. La Livardiere is en blijft voor mij een topwater met geweldige karpers en een schitterende omgeving om in te vertoeven. Als je tijd hebt en zin hebt moet je daar gewoon een keer naar toe gaan om je geluk te beproeven!

Livardiere
Al met al, er zwemmen fantastische vissen op Livardiere!

Tot aan de waterkant!

Barry Jansen


Wil je meer weten over het gave betaalwater Etang de la Livardière? Ga dan snel naar de website van The Carp Specialist! Meer BTW Revealed’s vind je HIER.

Bekijk ook