Maak kennis met – Bas van Klaveren

De brug voor het huis bij opa en oma is dan ook mijn eerste herinnering wat betreft het vissen, ik zal misschien een jaar of 4 zijn geweest. Vrijwel elke zondag gingen we op bezoek bij ze, en ik zat samen met mijn vissende broertjes Wouter en Joost direct in de auto: daar konden we vissen!

Naam: Bas van Klaveren
Geboortedatum: 23-09-1983
Woonplaats: Tiel
Beroep: eigenaar van The Carp Specialist (de reisorganisatie voor karpervissen in Frankrijk)
Website: The Carp Specialist
Andere hobby’s: koi en fotografie

Toen we wat ouder waren mochten we ook bij ons in de buurt vissen, en kochten de eerste telescoophengeltjes, een winklepickertje, snoekhengel enz.. Karper had in die tijd echt mijn aandacht nog niet, zoveel mogelijk vis beet krijgen vond ik eigenlijk veel leuker. In die jaren visten we echt op alles wat beet, en deden we ook bij de visvereniging aan vrijwel alle wedstrijdjes mee. Na schooltijd hadden we altijd 2 keuzes: voetballen of vissen. Wat een mooie tijd!

Hoelang vis je al op karper?
In mijn oude stapel visfoto’s kom ik de eerste karpers tegen in ’t voorjaar van 1994, toen was ik net 10 jaar oud. Onze buurman was toentertijd een fanatieke karpervisser, en daar mochten we regelmatig een nachtje mee gaan vissen. We bouwden dan een snoekhengel om tot karperhengel en bleven de hele nacht wakker om met de andere hengel op brasem en zeelt te vissen. Al vrij snel gingen we ook nachtjes zonder de buurman… mijn moeder kwam dan regelmatig checken of alles nog goed ging.

Waardoor werd je gegrepen door de karperkoorts?
Hmmm… waarschijnlijk toch echt door de kracht van de vis. De eerste jaren visten we met 2.70m lange snoek/snoekbaarshengels met een werpgewicht tot zo’n 70 gram. Die stonden op de (relatief) kleine karpers bij ons in de plaatselijke stadswateren al snel zo krom als een hoepel. Naast de voorbereiding (we maakten zelf boilies), het vissen zelf en de drils herinner ik me ook de gezelligheid en de gezamenlijke avonturen het meeste. De combinatie heeft mij, en vele van onze vrienden, blijvend gegrepen! Nog steeds vist het grootste deel van de jongens uit de groep bloedfanatiek op karper.

vreemd.jpeg

Hoeveel uur vis je ongeveer per jaar?
Goeie vraag… dat wisselt enorm per jaar. De laatste 7 jaar heb ik naast mijn fulltime job in de hengelsport mijn eigen bedrijf The Carp Specialist opgezet: dit heeft veel voldoening opgeleverd, maar ook erg veel kostbare vistijd gekost. Vooral in Nederland vond ik het zeker in de laatste jaren moeilijk om echt de energie in mijn visserij te steken. Als ik iets doe dan moet het goed, dus vooral de laatste jaren heb ik het grootste gedeelte van mijn sessies in het buitenland gevist. Gemiddeld viste ik zo’n 4 vakantieweken per jaar en daarbij nog enkele tientallen losse nachtjes in Nederland. Sinds afgelopen najaar ben ik in de gelukkig positie om fulltime voor The Carp Specialist te werken. Hierdoor merk ik dat de motivatie en de rust om ook in Nederland een water aan te pakken weer terugkomt.

De loopbaan

Kan je, je eerst karper nog herinneren?
Yep, die herinner ik me nog goed… blond koppie, kort bamboehengeltje en een karpertje van een paar pond die door middel van een postelastiek aan de top, de nylon van een oude snoekhengel en een dito haak met de hand werd geland door mijn broertje in de sloot van ome Gerrit. Vanaf mijn tiende jaar kwamen de eerste ‘eerlijk gevangen’ vissen op de kant, dit vooral door het eindeloze geduld van onze buurman Jeff en zijn vismaten waarmee we regelmatig mee mochten.

Wat is je grootste karper?
De drijfveer in mijn visserij is gelukkig nooit het gewicht van de vis geweest, toch ben ik er gelukkig mee in de afgelopen jaren diverse mooie vissen te hebben gevangen tot halverwege de veertigpond. Eerlijk gezegd heb ik bij weinig van die vissen echt een verhaal wat ik me goed herinner, juist de speciale vissen hoeven niet perse groot of zwaar te zijn. In mijn tijd op het HBO heb ik een half jaar stage gelopen bij een Franse visserijbioloog. In die maanden heb ik tijdens afnettingen, inventarisaties, waterbehandelingen etc. schubs- en spiegels tot over de dertig kilo in mijn handen gehad. Dit heeft me al vroeg doen beseffen dat het echte ’targetvissen’ niet mijn ding is. Ik geniet absoluut van de vangst van een grote vis, het zou hypocriet zijn om te zeggen dat ’t niet zo was, maar geniet net zo goed van een prachtig beschubte 15-ponder van The Great Lake. Net zoals elke andere karpervisser houdt ik er natuurlijk wel van kans te maken op een nieuw record, hier zoek ik de wateren die ik bevis ook wel op uit. De ene keer wat makkelijker, de andere keer wat moeilijker. Een beetje variatie, dat is wat me trekt. En die grote vis? Voor mij blijft alles boven de 15 kg nog steeds groot!

Wat is je mooiste karper?
Twee jaar geleden ving ik op Etang de la Livardière een prachtige rijen… een plaatje van een vis die echt in mijn geheugen gegrift staat. Daarnaast zijn de echte rivierschubs van de Waal vissen die ik koester. Niet zozeer mooi, maar wel bijzonder vond ik de vangst van een topschub op een dressuurwatertje bij ons in de buurt. Deze vis ving mijn buurman jaren eerder op 27 pond, ik schepte ‘m toen als tiener. Op mijn 22e ving ik dezelfde vis terug op 42 pond, een weerzien met een oude vriend. Helaas doen de roddels al tijden aan dat deze vis een nieuw thuis heeft gekregen, een spijtig fenomeen dat helaas meer en meer voorkomt en waardoor hele karperpopulaties het loodje leggen.

een-van-mijn-mooiste-vissen.jpeg

fotobas.jpeg

Wat was je beste jaar?
2003… toen ging er tijdens een half jaar stage in Frankrijk een nieuwe wereld voor me open. Vrijwel elke nacht bracht ik na het werk door aan de waterkant. Hier maakte ik kennis met mooie riviervissen en zeer aimabele Franse karpervissers.

Heb je nog speciale doelen/targets voor de komende jaren?
Blijven genieten van mijn visserij, nieuwe avonturen beleven en lekker ‘mijn ding’ doen aan de waterkant. The Great Lake is nog steeds één van mijn favorieten, na een barkoude en teleurstellende sessie vorig jaar april moet de revanche er dit jaar zeker komen!

Waar vis je graag?

Op wat voor soort wateren vis je het liefst en waarom?
Eigenlijk heb ik weinig voorkeur… zolang het niet te druk is en je kunt genieten van de natuur. Qua visstand houd ik zeker van een uitdaging, maar gezien de beperkte beschikbare tijd in de afgelopen jaren koos ik in Nederland vaak voor water die ik al aardig goed kende.

Fotobas2.jpeg

Vis je wel eens in het buitenland en zo ja met succes? En zo nee, heeft het een bepaalde reden dat je er niet vist?
Vanaf mijn 16e jaar vis ik steevast één of meerdere keren (tot zo’n 6x) per jaar in het buitenland. Frankrijk is hierbij meestal mijn doel, aangezien ik de taal goed spreek en er ook met de mensen prima uit de voeten kan. Daarnaast heb ik in de meeste andere landen in West-Europa wel een lijntje natgemaakt, maar Frankrijk laat me niet los. In tegenstelling tot wat de meeste vissers misschien denken vissen we zelf zowel op openbaar water, op bestemmingen van onze collega’s en op onze eigen betaalwateren in Frankrijk. Elk water heeft zo zijn eigen charme, en helaas heb ik in het verleden op openbaar water nare ervaringen met diefstal en geweld meegemaakt. Toentertijd was dit voor mij één van de redenen om The Carp Specialist op te richten. Helaas zien we dat dergelijke incidenten veel vaker voorkomen en de waarde van ons materiaal gezien wordt door ‘fout volk’. Het vissen op onze wateren biedt mij persoonlijk dus vooral rust en veiligheid, en aan mezelf de uitdaging de vis daadwerkelijk op de mat te krijgen.

Als je een nieuw water gaat aanpakken in Nederland of Frankrijk hoe doe je dat dan?
Zoveel mogelijk informatie zien in te winnen… en daarna natuurlijk zelf aan de slag. Ik hecht grote waarde aan het in kaart brengen van de bodemstructuur, omdat ik geloof dat dit je bij een goede interpretatie ongelooflijk veel extra vis kunt opleveren. Het lokaliseren van aaskuiltjes, natuurlijke voedselbronnen, steile taluds etc.: dat is mijn ding! Omdat ik geloof dat de vis aan de hand van de huidige omstandigheden op andere plaatsen zal rondhangen en azen probeer ik zoveel mogelijk mobiel en instant te vissen. De hotspot van vandaag kan immers morgen uitgestorven zijn! Ik ben er daarom ook blij om dat deze insteek ook door vele watereigenaren wordt gedeeld, zodat verkassen en mobiel vissen geen enkel probleem is.

fotobas3.jpeg

Aas en voeren

Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, particles of beiden?
Boilies zijn mijn favoriet, al vertrek ik niet naar het water zonder een blikje ouderwetse zoete maïs en wat ‘speciale’ aasjes uit de vistas. Vooral op echte dressuurwateren zoals Domaine des Iles en de wateren op het Domaine de Goncourt leveren afwijkende aasjes soms verrassende resultaten op! Qua boilies heb ik gedurende de afgelopen jaren (vooral instant) prima ervaringen opgedaan met de ProLine Garlic Robin Red, de Eddy Sterckxs Red Devils, de KGB Red Crabs en de Dynamite Baits The Source. Voor dit seizoen heb ik een voorraadje Dynamite Baits Robin Red boilies, pellets etc. ingeslagen!

een-blikje-mais-gaat-standaard-mee.jpeg

Op de dressuurwateren die ik bevis zet ik mijn boilies graag voorgeweekt in, en verander ik ze van vorm door ze wat bij te snijden of juist met boiliepasta te omkneden. Één van de speciale aasjes die ik daarnaast graag inzet (dus niet verder vertellen) is een trosjes Berkley nepwormen ingesmeerd met Vitamo op een compact bedje van hennep. Echt een aasje om de ‘moeilijke’ klanten op te vangen!

de-troef-om-moeilijke-vissen-te-vangen.jpeg

Vis je met homemade boilies of ready made? En waarom?
Tegenwoordig vis ik praktisch alleen nog met ready mades… alleen wanneer ik tijdens een Frankrijksessie verwacht echt grote aantallen aas te gaan verbruiken, dan wijk ik uit naar een meer betaalbare freezerbait. In mijn tienerjaren rolde ik met mijn vismaten aardig wat aas bij elkaar, door tijdsgebrek en de goede contacten in ‘het wereldje’ hoeft dat niet meer. En laten we eerlijk wezen… de grote aasfirma’s werken door hun grote volumes met scherpe prijzen en kakelverse ingrediënten.

niet-alleen-de-vogeltjes-zijn-verzot-op-een-bedje-hennep.jpeg

Vis je meestal instant of op voerplekken en waarom?
Ik vis vooral instant, maar juist tijdens weeksessies in Frankrijk leg ik graag voerstekjes aan op andere stekken die ik gedurende de week meermaals afvis. De reden om vooral instant te vissen zijn de regelmatige teleurstellingen in het verleden wanneer je na een fanatieke voercampagne op ‘jouw’ stek aankwam en er bleek een andere visser te zitten. Door de grote variatie aan wateren in onze omgeving besluit ik pas vaak op de dag zelf aan de hand van de omstandigheden waar ik die nacht mijn pluutje neerzet. De eventuele nadelen van deze instantvisserij neem ik dan graag voor lief.

Rigs

Vind je rigs belangrijk in je visserij?
Eigenlijk zouden rigs en alle onderdelen van de montage die zich onderwater bevinden prioriteit 1 moeten zijn. Ik schenk wel wat aandacht aan mijn rigs, maar kan mezelf absoluut geen specialist noemen op dat gebied… gelukkig vis ik regelmatig met echte cracks op dat gebied, dus dan zijn de oren gespitst. In mijn tacklebox vind je niet zozeer de meest geavanceerde rigs, al houd ik er wel van om te experimenteren. De Korda DVD’s hebben in die zin wel mijn ogen geopend, en veel van de kennis die ze daar met je delen heeft inmiddels de weg naar mijn montages gevonden. Van die mannen kun je zeker wat leren!

Wat is jouw favoriete rig?
Ik pas mijn onderlijnen standaard aan op het bodemtype en de dressuur die er heerst. Over het algemeen kun je zeggen dat ik graag terugval op ‘standaard’ combi-rigs geknoopt op Hybrid van Korda. Ook van het nieuwe N-Trap soft onderlijnmateriaal heb ik inmiddels een voorraadje onderlijntjes geknoopt, ik ben er tot dusverre erg gecharmeerd van. Naast het onderlijnmateriaal hecht ik grote waarde aan het haaktype… afhankelijk van het onderlijnmateriaal zet ik de Kevin Nash Fang (het oude model) en de Korda Wide Gape regelmatig in. Voor het vissen met partikels gebruik ik graag een fijn en dun methodhaakje. ‘Last, but not least’ gebruik ik de laatste jaren vrijwel alleen nog leaders ter vervanging van rigtubing… naast de welbekende Korda leaders bevallen de extra lange leaders van MAD me ook perfect. Ze zijn zeer soepel, dun en tegelijkertijd zinken ze mooi af. Volgens mij zei een bekende visser eens: “de beste onderlijn is er één waar je vertrouwen in hebt”, en daar sluit ik me geheel bij aan!

Internet, bladen, boeken en verenigingen?

Welke sites bekijk je het meest op internet?
The Carp Specialist
Digitale Fotografie
Karperwereld Online
Facebook
Geoportail

Mis je nog wat op het gebied van de karpervisserij op het internet?
Niet echt… ik denk dat er echt voor ieder wat wils te vinden is op het web, zeker voor de karpervisser!

Welke bladen lees je en wat vind je ervan?
Ik verzamel alle Nederlandse en Belgische karperbladen en in de Franse supermarché kan ik het eigenlijk ook niet laten om daar eens wat magazines mee te nemen. Thuis lees ik de bladen vluchtig, pas aan de waterkant lees ik ze echt. Ik geniet van de grote varieteit in de artikelen… van dromerige verhalen waarin je wordt meegesleept in de emotie tot aan de vele praktische en leerzame artikelen. Aan de waterkant is het vaak de trigger om te gaan experimenteren met nieuwe rigs en montages.

Welk karperboek vind je het mooist/heb je het meeste aan gehad?
Het mooiste boek wat ik heb gelezen is ongetwijfeld Karperblues van Alijn Danua, zonder overigens afbraak te doen aan de schrijfsels van topauteurs zoals Rod Hutchinson, Rini Groothuis, Eddy Sterckx en Luc de Baets. Het boek waaraan ik het meeste heb gehad in mijn visserij is het Franse boek Extrême Carpe, pêche en grand lac van Simon Horton en Stéphane Gonzalez. Moeilijk te verkrijgbaar hier en in het Frans geschreven, maar de hoofdstukken over locatie, biologie en aasgedrag van de vis zijn eigenlijk verplichte kost.

Welke bladen lees je buiten het karpervissen om?
Ik lees graag over fotografie en marketing… niet zozeer bladen, eerder boeken. Ik probeer elke maand één boek te lezen, al lukt dat niet altijd.

mijn-tweede-passie---fotografie.jpeg

Ben je ook lid van Karperverenigingen en zo ja waarom en zo nee waarom niet?
Ik ben lid van de karperclub Onder Ons, dit is een gezellige groep karpervissers die binnen onze hengelsportvereniging een eigen club heeft opgericht en regelmatig wedstrijden en diashows organiseert. Hoewel ik niet echt een verenigingsmens ben, voel ik me hier om mijn gemak en is het een leuke gelegenheid om onder het genot van een drankje de laatste ontwikkelingen aan de waterkant te volgen.

Wat is je favoriete eten aan de waterkant en hoe maak je het klaar?
Ik ben, vooral door het gemak, gek op de diepvriesmaaltijden die ze in de Franse supermarkten verkopen. Coleman, wat olijfolie en een grote bakpan… even opbakken en eten! Van ravioli tot een aardappelschotel, en van paella tot Chinees: zonder die diepvriesmaaltijden zou ik niet kunnen!

Opmerkingen

Wil je de lezers van dit interview nog wat meegeven?
Ik zou iedereen graag willen meegeven zoveel mogelijk te genieten van hun hobby! Besef hierin dat iedere visser zijn hobby anders beleeft, en zolang iedereen met het grootste respect met de vis omgaat het niet erg is of je qua visserij veel van elkaar verschilt. Van ‘die hard’ tot ‘mooi weer visser’ en alles daartussen: geniet en ga met respect met elkaar en de vis om.

 samen-genieten-van-onze-prachtige-hobby.jpeg

Aan wie zou jij het “Maak kennis met..” stokje willen overdragen en waarom?
Remco Grit, één van mijn beste vismaten uit Apeldoorn. Ik ken ‘m inmiddels sinds 2001 en we hebben in die tien jaar al prachtige avonturen beleefd!

olgens mijn ouders vis is al sinds dat ik kan staan… met een bamboehengeltje tegen de brugrand aan geleund en wat oud brood als aas.

Bekijk ook