Aasgedrag in de zomer: concurreren met natuurlijk aas

In de warmere maanden barsten veel wateren van natuurlijk voedsel. De karper heeft onze boilies niet nodig om aan zijn voedselbehoefte te voldoen. Toch zijn de karpers in veel gevallen nog prima te vangen. Het zijn immers net als ons vrij luie wezens…


‘Fast-food’: alles in iedereen houdt er van!

Mark Hofman aan het woord: Je kunt mensen en karpers niet echt met elkaar vergelijken, maar in dit geval zijn er denk ik wel wat overeenkomsten! Wij hebben immers ook meer dan voldoende gezond eten voor de hand, maar toch grijpen wij vaak naar een snelle ongezonde snack. Waarom doen we dat? In veel gevallen vanwege het gemak. We hebben geen zin om naar de supermarkt te gaan, daarna 20 minuten in de keuken te staan om vervolgens de maaltijd binnen 10 minuten achter onze kiezen te hebben. “Fast-food’ biedt een snelle uitkomt die op dat moment het minste energie kost… en laat dat nou net ook een reden zijn voor karpers om onze boilies te eten!

Eten
Gemak dient de mens, toch?!

Karpers (en dieren in het algemeen) gebruiken het liefst zo weinig mogelijk energie om aan eten te komen. Dit is natuurlijk ingeprogrammeerd. Ze moeten immers zuinig zijn met hun energie, want wie weet is er morgen geen eten meer… Waarom zijn onze boilies dan juist aantrekkelijk voor een karper?

Caloriebommetjes

Naar verhouding zit in natuurlijk aas, zoals muggenlarven en slakjes, een hoop water. Boilies daarentegen zijn compacte caloriebommetjes. Gemiddeld heeft een boilie per 100 gram maar liefst 450 kilocalorieën in zijn ingrediënten, wat vergelijkbaar is met roomboter cake. Een snelle ‘bite’ met veel energie dus! Zeker als een karper al gewend is aan vissersaas, herkennen ze deze snack maar al te goed en is het moeilijk om dit links te laten liggen.

Aasgedrag
Deze spiegel kon de KWO Specials niet laten liggen 😉

Uiteraard heeft de type boilie veel invloed op je vangsten. Zorgt hij ervoor dat de karpers de stek snel vinden! Als een karper de boilie(s) eet, kan hij dan de smaak waarderen. Maarrrr als hij er meerdere dagen van eet is de voedingswaarde dan op peil? Dat zijn allemaal factoren die het succes beïnvloeden, zeker op langere termijn. Ik heb zelf daarom de voorkeur voor onze Krill boilie 🦐 omdat hij super attractief is (lokken) en er een goede hoeveelheid eiwitten in zit (voedingswaarde).

Azen
Azende karpers, zo zien we het graag! Foto: Erik Korner.

Instant of een voercampagne

Om de karpers ook daadwerkelijk tijdens de warmere maanden te vangen, moet je gaan afwegen of je instant of met een voercampagne aan de slag wilt. Ikzelf denk dat het effect van voeren in de warmste maanden minder is. Uiteraard is elk water anders, maar de logica die ik gebruik is: “de vis heeft meer dan genoeg eten om zich heen en heeft ons niet persé nodig.” Het is veel belangrijker om op de juiste locatie te vissen en dan is een handje attractief aas vaak al genoeg.

Boilies
De KWO Krill Specials, een echte instant KILLER!

De vis heeft vaak de neiging om in de zones rond te hangen waar het natuurlijk voedsel het meest aanwezig is: wier. Ze kunnen hier lekker veilig luieren en ze hoeven hun bek maar open te doen om te eten. Het is in mijn ervaring dan niet nodig om kilo’s te gaan voeren, de vis zit immers al op de stek. Je wilt hem juist verleiden om jouw aas te pakken in plaats van natuurlijk voedsel.

Aasgedrag
In dit soort gevallen kun je beter voor attractief aas kiezen in plaats van kilo’s voeren.

In mijn ogen is een voercampagne effectiever in twee gevallen. De eerste is tijdens koudere maanden als er minder natuurlijk voedsel is en een karper de energie echt nodig heeft. De tweede is als je te maken hebt met reislustige karpers zoals bijvoorbeeld op een kanaal, rivier of groot meer. Je wilt de vissen dan echt op de stek houden of in ieder geval een tafeltje bieden wat altijd gedekt is als ze langskomen.

Rivier
Op zulke grote rivieren kan een voercampagne juist in het voordeel werken.

Mijn aanpak

In de warmere maanden zoek ik de plekken op waar de karper al rondhangt. Vaak zijn dit wiervelden en dat vind ik ook een super mooie visserij. Het is heerlijk om kleine plekjes of gangetjes tussen het wier te vinden en hier een scherp rigje op aan te bieden.

Aasgedrag
Wiervissen, een geliefde visserij van MH.

Omdat karpers al volledig op stoom zijn en wellicht wat hengeldruk hebben gehad, vis ik nog maar nauwelijks met een pop-up. In de koudere maanden (als vissen nog maar mondjesmaat eten) is dat veel effectiever! Maar als de vis actief is en goed aast, schrikt het eerder af in mijn ervaring. Ik vis dus vaak gewoon met een simpele boilie rechtstreeks uit de zak. Op wateren waar wat minder hengeldruk is, vis ik nog wel een snow-man. In situaties met een zachtere bodem of waar licht wier waar op de bodem staat, is dit ook een uitkomst!

Ik vis dus vaak gewoon met een “simpele” boilies…

Daarnaast grijp ik snel naar wat groter aas. Een 24 millimeter is bijna standaard en soms zelfs 28. Andere vissoorten (en kreeft) zijn lekker actief in het warme water, groter aas is dan iets selectiever. Verkijk je er niet op hoe ook kleinere karpers nog makkelijk een 28 millimeter opslokken! Omdat het water warmer is, zal de boilie ook wat sneller zachter worden. Heb je last van kreeften of wil je er 100% zeker van zijn dat je haakaas aan de hair blijft, vis dan met een hard hookbait!

Aasgedrag

Mooiweer-visser

Ik weet niet of het een woord is, maar ik kan mezelf wel zo omschrijven. Ik vind het heerlijk om tijdens de warmere maanden te vissen. Qua vangsten is het niet de beste periode van het jaar, ik vis dus daarom vaak wat sessies met vrienden of verken nieuwe wateren waar ik in het najaar terug wil gaan. Verbrand dus niet al je motivatie in de zomer, Vanaf September wordt het een stuk interessanter en ‘makkelijker’ om de vissen te vangen. Voor nu dus vooral heel veel visplezier en een heerlijke zomer!

Mark Hofman


TIP: Wil je meer leren over aas(gedrag) volg dan ons nieuwe KWO Specials Instagram account. Hierop delen we leuke en interessante feitjes die je gaan helpen in je aaskeuze. Daarnaast vind je nog meer tips en tricks op de KWO Community!

Bekijk ook