Vang meer karpers met deze wintertips!

Een goed begin is het halve werk! Dat geldt zeker voor het vissen in de winter en daarom geeft Sander van Duinen-Kaars een aantal keigoede basistips voor de koude periode. Zo kun je de komende maanden flink uitpakken en wie weet ligt die winterbak zó op de mat…
Sander van Duinen-Kaars aan het woord: Als er een tijd in het jaar als lastig te boek staat, is het wel ‘Koning Winter’. Zeer koude winters als vroeger zijn er niet echt meer (gelukkig voor mij als stratenmaker), maar toch… Als de watertemperatuur onder tien graden komt, dan vraagt deze situatie om een aanpak op zichzelf. In dit artikel wil ik wat basistips geven. Wie weet vind je hier het puzzelstukje om deze winter succesvol te zijn en vang je er een aantal mooie vissen door!

Voeren of instant
Indien het water niet al te ver van mijn woonplaats is, gaat mijn voorkeur toch echt uit om van te voren te voeren. Gelukkig wordt door mijn vrouw thuis alles zo geregeld dat daar alle tijd voor is. Als ik ga voorvoeren bij een watertemperatuur van onder de tien graden voer ik dan ook niet veel. Zo kan 200 gram voor twee hengels al genoeg zijn. Het gaat immers om de vis gewoon aan de gang te houden. Het moet zo zijn dat wanneer de vis de stek passeert, er toch telkens wat boilies liggen.

Maar is het water wel ver van mijn woonplaats, dan heb ik niet altijd de tijd om van te voren te voeren. In deze situatie vis ik graag met wat actiever aas. Dat wil zeggen dat ik met maden aan de slag ga. Deze combineer ik altijd met een heerlijk pop-upje van CC Moore, de NS1. Mijn absolute favoriet! Dit geeft altijd een extra prikkel, zeker in combinatie met de Live System Pellets. Vooral de soak, welke ik in deze situatie maar al te graag inzet. Een tip, probeer de pellets eens drie dagen in de soak te laten weken. Zodra de pellets het water raken hebben deze nu veel sneller een instant response dan dat een harde pellet dat heeft.

Meerdere stekken
Wat ik vaak zie gebeuren is dat er te snel op één stek wordt gewed, maar vaak komt men dan bedrogen uit. Ik gok liever op meerdere stekken en vis deze dan af met twee hengels. Zo wed je niet steevast op één stek en verdubbel je je vangkans. Als je meerdere stekken afvist, die uiteraard verschillen van elkaar, gaat mijn voorkeur toch uit naar een stek met overhangende bomen. Dit omdat daar toch vaak vis onder ligt.

Ik pak een stek waar de zon in de middag een paar uur op komt te staan. Het liefst tegen (sigaren)rieten of wijd staande rietpollen. Deze rieten warmen altijd een klein beetje op en de karper weet dit maar al te goed. Het is mij vaker gebeurd, op een koude dag, dat er juist alleen op deze stek met de zon erop een hengel afliep.

Normaal gesproken vis ik graag op harde plaatjes en zoek ik deze ook veelvuldig op, dit om mijn aaspresentatie optimaal aan te bieden. Toch zag ik afgelopen winter vaak compacte bellenplakkaatjes op plekken waar de bodem zo zacht is als boter. Dit deed mij toch doen besluiten om een hengel in te draaien en deze uit te varen naar één van deze plekken. Niet veel later lag er een schubkarper in mijn net die onder de moddervlekken zat. Die had zichzelf dus lekker ingegraven. Stof tot nadenken!

Winterse vangsten
Het vangen van een winterkarper kan je jezelf aanzienlijk makkelijker maken door niet meteen of gewoon niet voor de grote plassen te kiezen. Het doel in mijn visserij is om een grote (20+ kilo) te vangen en ik doe hier dan ook veel voor. De wintervisserij is een hele andere visserij, die dus ook een andere aanpak vereist. Ik probeer makkelijk water te kiezen om zo snel actie te krijgen. Want laten we eerlijk zijn, door de kille omstandigheden wil je gewoonweg runs krijgen en lekker bezig zijn. Na een paar dagen voeren en vervolgens meermaals blanken, dan ben je het ook wel eens zat en zul je naar een run snakken. Niks geks hoor, daar zijn we vissers voor geworden. Vangen willen én zullen we!

Mooie aasjes
Soms ziet men door de bomen het bos niet en worden we kapot gegooid met pop-ups, grondvoer mixen, boilies en ga zo maar door. Ik mag graag in de winter attractief aas inzetten. Doordat ik veel gebruik maak van de Live System Bait Booster van CC Moore, is dat net de prikkel die de vis in de kou nodig heeft om over de streep getrokken te worden.

Heb je eenmaal deze booster geroken, dan wil je nooit meer anders! Ik vis bijna altijd met een pop-upje in de winter. De kleuren geel en oranje zijn mijn favoriet. Een handje gesoakte Pellets en een scheut Live System grondvoer moet de karperkop naar beneden krijgen voor dat ene koude winterhapje.
Heb je eenmaal deze booster geroken, dan wil je nooit meer anders!
De weg naar een winterse vangst gaat zeker niet altijd van een leien dakje, maar zodra dat koude lijf eenmaal in je handen ligt… is het het allemaal waard gewees!

Succes de komende tijd!
Sander van Duinen-Kaars
Sander, die onder andere vist voor CC Moore, kun je volgen op Instagram en Facebook voor de gaafste vangsten en mooie avonturen!