Is goedkoop duurkoop? KWO Fieldtest van Caperlan bankware – Marco Nap

De afgelopen tijd is onze eigen Marco Nap aan de slag geweest met de bankware van Caperlan. De laatste maanden werden de banksticks, buzzerbars en rodpod aan de tand gevoeld en in deze KWO Fieldtest deelt hij zijn bevindingen!


Marco aan het woord: Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ja, ik vis sinds een paar maanden met bankware van Caperlan, het (karper)huismerk van de megastores van Decathlon. Misschien niet wat je zou verwachten bij een fanatieke karpervisser, maar ik ben overtuigd. Zeker voor de bewuste shopper of de starter is het materiaal een weloverwogen optie. In deze fieldtest lees je over mijn praktijkervaring met het materiaal en de reden dat ik het een prima keuze vind voor een grote groep karpervissers in Nederland en België.

Nappie gaat direct all-in en is aan de slag geweest met banksticks, stormpalen, buzzerbars én een rodpod.

Hoe de f*ck kom je tot deze keuze?!

Afgelopen najaar was ik met onze collega Robin Bulters op roadtrip door Frankrijk. Ons doel aldaar was het aandoen van diverse wateren, stekken en beoefenen van verschillende visserijen. Handig bij deze visserij is het gebruik van een rodpod. Niet alleen vanwege de snelheid, maar ook vanwege die diverse ondergronden waar we mee te maken hadden. Met de ruige riviervisserij begaf mijn huidige materiaal het en met nog 1,5 week te gaan moesten we dus op zoek naar een andere oplossing.

Mijn visserij is soms ruig, dus het materiaal moet tegen een stootje kunnen.

Ben je op zoek naar een Franse hengelsportzaak, dan kom je al snel bij Decathlon terecht. Een winkel met tientallen zo niet honderden megastores in Frankrijk en daarbuiten. Nu is mijn kajak makker Mark de Zwart sinds dit voorjaar werkzaam bij deze keten en tijdens onze meest recente trip zag ik al wat van hun bankware. Ik was in eerste instantie nog een beetje sceptisch, maar na een uitleg, nadere inspectie en wat duw- en trekwerk werd deze mening al een beetje bijgesteld.

Qua looks en mogelijkheden ziet het materiaal er degelijk uit, maar hoe is dat in de praktijk?

Om even terug te komen bij de essentie: vanuit Frankrijk werd Mark gebeld om hulp. Hij zou ons helpen en zorgen dat er bij de lokale Decathlon een nieuwe set-up klaar zou liggen zodat wij onze trip konden vervolgen. In de weken daarna ben ik zowel met de buzzerbarsets, de stormpalen en de rodpod van Caperlan aan de slag geweest en hieronder deel ik mijn bevindingen.

Tijdens de opname van Adventures Unlocked III zag ik de Caperlan Bankware voor het eerst voorbij komen.

Caperlan Rodpod 500

Wie op zoek is naar een rodpod weet dat de gebruiksmogelijkheden, het materiaal en vooral ook de prijs flink op kunnen lopen. Nu houd ik zelf niet van al te veel poespas. Zwart bij voorkeur, niet te zwaar en stevig graag. Mijn keuze viel op de Rodpod 500, een instapmodel met veel verstelmogelijkheden een heel nette prijs. De buzzerbars zijn weer los te gebruiken en dat is voor mij ideaal als ik ze op losse stormpalen wil vissen.

“Zwart bij voorkeur, vriendelijk geprijsd, niet te zwaar en stevig graag”

De pod presteert wat mij betreft boven verwachting. Hij is stabiel, wordt geleverd in een degelijke tas, de scharnierpunten zijn stevig en ook de zwarte coating blijft goed zitten. Enige dat mij opviel is dat wanneer je de achterste poten in de meest achterste stand zet de buzzerbar niet helemaal naar beneden gezet kan worden. Vraagt de situatie om te vissen met de toppen extreem omhoog, dan zal je een type luxer moeten kiezen, maar ook die mogelijkheden zijn bij Caperlan te vinden.

De Caperlan rodpod 500 in actie!

De buzzerbar sets voor 2 hengels

Niet alleen mijn rodpod, maar ook de rest van de setup kon wel een update gebruiken en dus ben ik direct all-in gegaan. Voor de normale bankstick setup heb ik gekozen voor een buzzerbarset voor twee hengels. Ik heb er direct twee genomen zodat ik in situaties met vier hengels ook gedekt ben en dit is toegankelijker dan je denkt. Voor een set van twee buzzerbars en twee banksticks betaal je €31,99 als ik dat vergelijk met materiaal dat ik in het verleden heb gekocht is dit echt een schijntje.

De buzzerbars worden als set verkocht inclusief banksticks.

Maar goed, werkt het ook in de praktijk? Wat ik zelf erg irritant vind bij banksticks en stormpalen is wanneer je het telescopische deel niet goed kunt vergrendelen. Hier let ik dus altijd extra op en bij deze banksticks zitten ze bijzonder goed vergrendeld. Ik heb ze nog geen jaren in gebruik en de (weers)omstandigheden zijn nog niet heel extreem geweest, maar tot nu toe presteren ze nog exact hetzelfde als bij aanschaf. Ook hier blijft de coating goed zitten en zijn de schroefdraadjes goed vergrendeld op de buzzerbar. Opvallend is ook de binnenkant van de telescopische bankstick. Deze is voorzien van een slanke punt die je bij taaie ondergronden kunt gebruiken als de buitenste huls niet goed de klei in wil bijvoorbeeld.

Verder heb ik er nog een set stormpalen bij gekocht. Die zijn er in diverse maten en de eigenschappen hiervan komen overeen met de banksticks. Ze zijn enkel wat dikker.

Naast de buzzerbars en banksticks heb ik er gelijk een paar stormpalen bijgekocht voor het zware werk.

Hoe kan dit voor deze prijs?

Decathlon produceert veel van het materiaal zelf, er zijn dus geen tussenschakels die elk een graantje willen meepikken. Daarbij is de afzet met de internationale winkels en webshop groot en ook dat zal de prijs drukken. Voor geavanceerd materiaal zal ik altijd kritisch blijven kijken en zal ik wellicht eerder kiezen voor een premium A-merk maar goed, daar betaal je dan ook voor. Items als deze bankware waren voor mij prima om het eens te proberen. 

De afzet van Decathlon is groot en dat is van positieve invloed op de verkoopprijs voor karpervissers.

Eindoordeel

Voor mij presteert het materiaal echt boven verwachting. Het ziet er carpy uit en qua gebruiksmogelijkheden en degelijkheid presteren ze wat mij betreft bovengemiddeld op prijs/kwaliteit verhouding. Check wel even of jouw lokale Decathlon het materiaal op voorraad heeft voor je de auto instapt. De Caperlan bankware kan ik aan iedere karpervissen aanraden, zeker als je om wat voor reden ook let op je budget of je net start is dit een prima keuze. Ben je op zoek naar beetmelders of ander geavanceerd materiaal check dan zeker ook de reviews van andere gebruikers. Mijn volgende praktijktest zal plaatsvinden op Rainbow. Een ruige visserij, maar ik heb vertrouwen in een goed eindresultaat!

De volgende praktijktest doen we vanaf Rainbow. Je ziet de bankware de komende tijd zeker nog in de praktijk aan het werk!

Vangze weer boyz,

Marco Nap


Benieuwd naar deze of de andere producten van Caperlan of Decathlon? Kijk hier voor een megastore bij jou in de buurt of shop je materiaal op de online karperafdeling.

Bekijk ook