Dutch Bait Company – de ideale voorbereiding

Terwijl ik dit stuk schrijf betrap ik mezelf er op dat ik steeds verder in gedachten verzink en denk aan mooie Franse meren met daarop schitterende bakken! Avontuur, uitdaging en vooral het genieten zijn woorden die bij mij steeds boven komen drijven. Man wat heb ik ook zin in een trip, helaas nog even geduld, pas in het najaar zal ik afreizen richting het beloofde land. Velen van jullie zullen de komende periode al vertrekken richting onze buurlanden, of je nu voor een betaal- of openbaar water gaat, een goede voorbereiding is voor ieder van ons cruciaal!
In deze nieuwe update van Dutch Bait Company wil ik kort ingaan op één onderdeel van de voorbereiding en dat is wat mij betreft een van de belangrijkere in het hele proces, de keuze voor het aas. Wat neem je mee? Hoeveel neem je mee? Wat is op het water toegestaan? Dit zullen de vragen zijn die velen van ons zichzelf zullen stellen. Het lukraak meenemen van tientallen kilo’s bollen is iets waar ik zelf niet in geloof, ik hou er van om verschillende opties voorhanden te hebben om zo in te kunnen spelen de uiteenlopende situaties waarmee je geconfronteerd kunt worden tijdens je sessie. Uiteraard is een goede voorbereiding tegenwoordig een stuk eenvoudiger door alle informatie die je kunt terugvinden op het internet, waardoor je al enige kennis kan opdoen over het water, de drukte en de hoeveelheid vissen die er zwemmen. Des al niet te min wil ik je toch een aantal tips meegeven.
Een perfect beschermt haakaasje, hierdoor heb je minder last van poisson chat en kreeften.
Voor mensen die naar een betaalwater gaan; start nooit met een uitgebreide voercampagne als je direct je stek gaat bevissen! Het na aankomst op je stek direct starten met voeren en er vervolgens meteen je hengels op te leggen is wat mij betreft een absolute blunder welke je kansen tot succes aanzienlijk zullen doen verminderen!! Veel van de collega vissers starten vaak direct met het voeren van een aantal kilo per hengel, om vervolgens alle lijnen te water te laten en zo hun zone weer volledig afsluiten. Deze aanpak kan en heeft in mijn ervaring een zeer negatieve uitwerking op de vis. Het juist even laten rusten van je stek geeft de vis ruimte om jouw zone te betrekken, hier ervaart de vis immers geen lijndruk zal geen onnatuurlijke situaties tegen komen van grote concentraties vers aas met bijbehorende lijnen.
De auteur met een fraaie Nederlandse schub.
Mijn advies voor dag 1 of eigenlijk voor heel je verblijf, vis anders dan anderen, wees creatief en probeer de vissen welke al in jouw zone zijn niet te verjagen en migrerende vissen de ruimte te geven jouw zone te betrekken. Voorzichtigheid dient de mens, start de eerste dag met een minimale inzet van aas, vis met strategisch geplaatste single hook presentaties, voorzien van een kleine pva met stickmix (voorzien van wat dip en of liquid) en of wat gebroken freezers. Dicht onder de kant, buiten de voerstek en/of op diepe plaatsen in het water zouden interessant kunnen zijn. Denk hierbij wel aan het vissen met slappe lijnen i.v.m. de lijndressuur of de lijndruk die de vissen elke dag ondervinden. Je zult zien dat je in staat zult zijn om een aantal vissen te verleiden. Probeer voor je zelf te achterhalen wat de piekmomenten zijn, leer van deze eerste vangsten en maak gebruik van deze kennis om rustig te beginnen met het opbouwen van je stek. Begin met voeren na de piekmomenten en doe dit mondjesmaat en verspreid, probeer een zo natuurlijk mogelijke situatie te creëren.
Zelf ben ik een grote voorstander van rust op de stek, geef de vis de ruimte! Het dag en nacht de lijnen in het water laten liggen draagt echt niet bij aan succes, sterker nog ook dit zal je eerder benadelen. Draai tijdens de niet productieve uurtjes je lijnen uit het water. Deze manier van aanpak, zal in combinatie met het rustig opbouwen van je stek, het vertrouwen bij de vis vergroten en je uiteindelijk meer vis opleveren.
Ook in de rustige periode voor het piekmoment is er vis te vangen, de grote exemplaren vertonen vaak ander gedrag dan de grote groepen vis die rondtrekken, deze solitaire vissen wijken af van de geëffende paden. Probeer deze te verleiden met een single hook presentatie buiten de voerstek. Zelf ben ik er een voorstander van om bij aankomst direct een aantal freezers in een emmer water (van het water dat je bevist) te leggen en deze uitgewasemde bollen te gebruiken om die bonus vissen te strikken.
Kijk de eerste dagen goed hoe de vis reageert, je merkt vaak snel genoeg of de vis los is of niet. Als deze echt los gaat dan kan en moet je wat mij betreft de hoeveelheid aas wat je per hengel te water laat verhogen. Zelf hanteer ik dan toch al snel een 750 gram per dag per hengel, maar dit is uiteraard geen vast gegeven. Inspelen op de situatie en creatief omgaan met je aaspresentatie zal dag tot dag en trip tot trip verschillen, wees dus voorbereid. Voor veel openbare wateren zou een zelfde aanpak ook niet misstaan, dit is natuurlijk sterk onderhevig aan de grote van het water. Zelf hanteer ik de regel dat ik naarmate ik naar een groter water ga ik toch wel geneigd ben om meer aas mee te nemen, daar ik dan vaak grotere en meerdere zones aan zal voeren en en deze gedurende de sessie af zal romen. Deze manier van vissen sluit prima aan op mijn maner van vissen zoals ik dat ook in Nederland doe. Als tip wil ik jullie mee geven om van en naar de stekken voersporen te trekken. Op dag 1 zou ik beginnen met een breed voerspoor en ruim aangevoerde stek welke ik in de komende twee dagen in zou korten en compacter zou maken, daarop aansluitend zou ik de stek bevissen. Maar goed, dit alles is slechts gebaseerd om mijn mening en ervaring, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wees vooral creatief en probeer na te denken wat je doet, het klakkeloos kilo’s’ bollen het water in gooien is wat mij betreft niet de juiste weg.
De Double Dutch, altijd handig om bij je te hebben.
Sessionpacks
Wij van Dutch Bait Company hebben interessante pakketten samen gesteld welke je tijdens je trip in staat stelt om gevarieerd te kunnen vissen, om in te kunnen spelen op verschillende situaties en je vooral in staat stelt om je eigen ding te doen. Wij bieden 4 verschillende pakket variërend van 10kg freezers tot een pakket met 100kg vriezers, waarbij je korting kan oplopen tot 15%!! Naast de freezers hebben we nog een aantal producten toegevoegd waarmee je in staat wordt gesteld om gevarieerd te kunnen vissen, denk hierbij aan Double Dutch Hookbaits, Protected Hookbaits, Pop-ups, Stickmix, Luiquids (bijvoorbeeld Liquid Krill), bait dips en een handige baitbucket. Je kunt voor de pakketten een keuze maken uit onze freezers, waarbij het pakket verder wordt afgestemd op de gekozen freezerbait.
5% korting op het 10Kg pack (Small):
– 10 Kg freezers, – 1 pot Double Dutch, – 1 pot protected Hookbaits, – 1 pot Pop-ups,- 1 pot 250ml bait dip, – 2,5 Kg stickmix, – 1 Ltr. Liquid food,– 1 baitbucket.
5% korting op het 25Kg pack (Medium):
– 25 Kg freezers, – 1 pot Double Dutch, – 1 pot protected Hookbaits, – 1 pot Pop-ups,- 1 pot 250ml bait dip, – 2,5 Kg stickmix, – 1 Ltr. Liquid food,– 1 baitbucket.
10% korting op het 50Kg pack (Large):
– 50 Kg freezers , – 2 potten Double Dutch, – 1 pot protected Hookbaits, – 1 pot Pop-ups,- 2 potten 250ml bait dip, – 5 Kg stickmix, – 5 Ltr. Liquid food,,– 1 baitbucket.
15% op het 100 Kg pack (Extra large):
– 100 Kg freezers, – 2 potten Double Dutch, – 1 pot protected Hookbaits, – 1 pot Pop-ups, – 2 potten 250ml bait dip, – 5 Kg stickmix, – 5 Ltr. Liquid food, – 1 baitbucket.
Onze freezerbaits zijn eenmaal in de buitenlucht om en nabij de 14 dagen houdbaar. Wat dus perfect is voor vistrips naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, enz. Deze methode is uitgebreid getest en staat garant voor de meest verse boilies. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om ze te laten vacumeren.
Meer informatie over onze sessionpacks vind je terug in onze webshop.
Like je vriezer vol!
Wij geven 3 van jullie de kans om een sessionpack te winnen met een waarde van 100euro!! Het enigste wat je hiervoor hoeft te doen is het liken van onze Facebook pagina!
Tight lines!
Jaap Elshout
Team Member Dutch Bait Company