Rigtalk: 4 x advies over het optimaliseren van je rig voor de wintermaanden!

De watertemperatuur is op veel plekken (ver) onder de 10 graden gedaald. De vissen zijn in de wintermodus, wat betekent dat ze een stuk slomer zijn. Azen doen ze nog wel, maar welke aanpassingen kunje aan je rigs doenom de karpers nog goed te haken? We vroegen4 ervaren wintervissers naar hun tips om je rig te optimaliseren voor deze koude omstandigheden…


Martin Post – inkorten die rig

De wintermaanden staan voor mij synoniem aan een taaie visserij in koud water. De karpers azen een stuk trager dan tijdens de zomerperiode en dat vraagt om een belangrijke aanpassing in de onderlijn. Zodra de watertemperatuur daalt tot onder de 8 graden en ik merk dat de aanbeten trager en minder frequent zijn, verkort ik mijn onderlijnen tot er een lengte overblijft van zo?n 7 tot 9 centimeter. De rest van mijn onderlijn blijft grotendeels hetzelfde omdat ik deze in het seizoen al minimaliseer om zo ook de meest schuwe karpers te kunnen vangen. Een cocktail van een haak met rechte punt, een subtiele aligner en een shot on the hook geven een karper na het opzuigen van het aas bijna geen kans meer om de haak kwijt te raken.

een-haak-met-rechte-punt-een-subtiele-aligner-en-een-shot-on-the-hook_-meer-moet-het-niet-zijn

De shot-on-the-hook is een vaste waarde op al mijn rigs…

Belangrijk detail is het feit dat ik in de wintermaanden veel vissen vang met bodemaas. De vissen lijken vooral in de wintermaanden in combinatie met langdurig voorvoeren een flinke voorkeur te hebben voor dit aas.


Koen Koops – niet teveel veranderen

Ik vis graag door in de winter en pas mijn rigs enigszins aan in dit jaargetijde. De aanpassingen aan mijn favoriete rig hangen echter geheel samen met de beviste stek. Ga ik voor een stek op groot, open water, dan kort ik mijn rig (deze is 16-18 centimeter lang) niet in. Dit omdat ik uit ervaring weet dat de vissen op stekken op en rond taludranden of ondiepe platen nog steeds stevig zwemmen, ook tijdens het azen!

In de buurt van winterholdings in de vorm van obstakelstekken kort ik mijn rig in tot een centimeter of 12 in verband met de vissen die minder zwemmen (dus ook tijdens het azen) op deze relatief kleine stekken. Het nog verder inkorten van je rig is in mijn ogen onverstandig. Waar een shot on the hook, aligner en een verzwaring enkele centimeters onder de haak vanaf het voorjaar al standaard onderdelen zijn bij mijn rigs, nemen ze in de echt koude maanden een nog crucialere rol in. De haak is een maatje zes, meestal een ?Super Hook? en heel af en toe een longshank. Lager dan een maatje zes ga ik nooit aangezien ik daar het nut echt niet van inzie.

winter-rig-karpervissen-koen

Het grote tegengewicht op de onderlijn speelt een cruciale rol in mijn wintervisserij…

De daadwerkelijke opname van het aas verandert naar mijn idee helemaal niet. Dus niet geforceerd en onnodig subtiel doen omdat een paar Engelse boys roepen dat het nodig is! Mijn haakaas wordt iets kleiner (14mm boilies), mijn hair dus iets korter en af en toe komen er ook wormen of maden aan te pas.

" Dus niet geforceerd en onnodig subtiel doen omdat een paar Engelse boys roepen dat het nodig is!"

Het creren van verleiding wordt namelijk belangrijker. Zodra ik voor een iets kortere rig kies dan maak ik het gestripte gedeelte (van mijn 25lb gecoate onderlijn) onder mijn haak net iets langer, ongeveer 5 cm. Maximale bewegingsvrijheid en ruimte voor aasopname zijn immers uiterst belangrijk.


Willem Kwinten -Hinged Stiff Rig

De wintermaanden blijven voor mij iets speciaals hebben. De sfeer heeft iets magisch en het grootste voordeel is dat je 9 van de 10 keer het hele water voor jezelf alleen hebt! Dit biedt mogelijkheden aangezien je op deze manier meerdere stekken kan afvissen op een dag. De rig die ik daarvoor gebruik is telkens dezelfde, namelijk een Hinged Stiff Rig met als haakaas een pop-up uit de Elite Range of ’the whites’ van CC Moore. De karpers zijn uitermate passief in de koudere periode en die ene spaarzame aasopname die ze nog zullen doen MOET direct hangen!

winter-rig-karpervissen

De Hinged Stiff Rig, mijn absolute favoriet!

In mijn beleving is er geen enkele rig zo effectief als de Hinged Stiff Rig. De haak staat altijd in de curve om direct in de onderlip te prikken en door de ring swivel draait de haak altijd recht de onderlip in, ongeacht van welke kant de vis komt! De totale lengte van de rig is bij mij 15cm. Hiervan is 10cm ‘boomsectie’ en 5cm curve tot aan de haak. Om de rig nog agressiever te maken slijp ik mijn haken tot het maximale. Wanneer de vis zich haakt zal hij in de winter vaak op het plaats delict blijven om zich van de haak te ontdoen. Een vlijmscherp geslepen haak zal dieper penetreren op het loodgewicht waardoor de vis aardig kansloos is tegen de Hinged Stiff Rig!

Was dit even een aangename verassing!

Ook geprikt aan een vlijmscherpe haak.


Luuk Zomerhuis – gewichtsloos, opvallend haakaas

Het is algemeen bekend dat onze geschubde vriend in de wintermaanden minder frequent en langzamer aast. Om ook in de koudere maanden succesvol te zijn, vraagt je rig om een aanpassing. En van de belangrijkste punten voor mij is de lengte en de haakkeuze van de onderlijn. Waar ik in de zomer gerust met een 20 centimeter lange onderlijn met een Wide Gape haak op een flink verspreide voerplek vis doe ik dat in de wintermaanden absoluut niet!

luuk-zomerhuis-winter-rig-3

Nailed! Dit keer met ‘curved’ haak…

Ik maak mijn onderlijnen voor de wintermaanden erg kort, maximaal 8-10 centimeter lang. Dit omdat de vis bij een minimale aasopname zo in direct contact met het lood staat en de haak snel zal prikken. Qua haakkeuze val ik het liefste terug op een haakmodel met een rechte punt, een Curv Shank of een Long Shank model bijvoorbeeld. Let er met dit laatste type haak wel op dat je hem enkel en alleen inzet zolang de omstandigheden dit toelaten! Als je hard moet drillen (bijv. bij obstakels) dan is een longshankhaak uit den boze!

winte-rig-karpervissen-luuk

Een mooie koude ‘brace’ uit deze koude november maand!

Om het geheel af te maken vis ik in de winter graag met licht en opvallend haakaas, een kleine wafter bijvoorbeeld. Door deze precies op het gewicht van de haak uit te balanceren zal het haakaas nagenoeg geen gewicht hebben en bij een aasopname gelijk mooi diep in de bek van de karper vliegen. Zo vergroot je jouw kansen weer!


Probeer bovenstaande tips de komende winter eens uit en alvast veel succes met jouw jacht op een winterkarper!

uk-trigger-pilaar-hofman-definitief

Bekijk ook