24 uur tussen het riet – Karpervissen op groot water met Iwan Schuurman

Rietkragen, mosselbanken, een flinke hoeveelheid voer en tientallen hectares viswater. Dat zijn de ingrediënten voor een nacht vissen met Shimano teamlid Iwan Schuurman! Robin Bulters bracht afgelopen zomer een bezoekje aan het hoge noorden waar de mannen een bijzondere sessie op het ruime sop beleefden…


Karpervissen op groot water

De wateren die Iwan bevist zijn duizenden hectares groot en kunnen een flinke uitdaging vormen. Na het maken van de video hebben we Iwan nog een aantal vragen gesteld over zijn aanpak om jullie hopelijk wat handvatten te geven.

Wat is nou een goede plek om je rig te positioneren op een water van dit formaat?

KWO: Om te beginnen: hoe kies jij een stek uit? Ga je op zoek naar de vis met een drone, zoek je specifiek naar ondiepe stukken waar je lijnen kunt uitlopen, zoek je naar mosselbanken etc. En is een stek vaak het hele jaar goed, of bepaalde periodes?

Iwan: De stek die ik in deze video met Robin beviste is een grote ondiepe baai. De belangrijkste reden dat ik deze baai had gekozen is omdat er een grote mosselbank op ligt. Er zijn meerdere baaien op dit water met zo’n mosselbank, maar dit is één van de grootste. Van nature dus een plek waar karpers graag rondhangen! Mijn vader viste hier tientallen jaren geleden al en daar ken ik de stek van.

De stek die Iwan bevist is al tientallen jaren bekend in de familie.

Ik vis hier van het voorjaar tot aan het najaar, maar ik heb zelfs gehoord dat de vissen hier ook in de winter rondhangen. Zelf kom ik hier in de winter niet, maar dat heeft voornamelijk te maken met de sluis waar ik doorheen moet met mijn boot. Die sluis is ’s winters vaak gesloten en mede daarom vis ik in de winterperiode ergens anders.

De ondiepe baai waar Iwan viste bleek een prima keuze qua stek!

Voorvoeren

KWO: In de video vertel je dat je tientallen kilo’s had voorgevoerd. Wat was je gedachtegang achter deze aanpak? Is dat gebaseerd op ervaring, bepaalde gedachtegang? Wil je eerst witvis op de stek krijgen en daarmee de karpers lokken?

Voeren is een belangrijk onderdeel van Iwan’s visserij.

Iwan: Ik voer een stek vrijwel altijd aan voordat ik ga vissen. Mijn ervaring is dat je de vissen hiermee veel beter op de stek kunt houden en dus meer en sneller vis vangt. Zeker op zo’n groot water trekken de vissen veel rond dus is het belangrijk om ze vast te houden.

Ook tijdens de sessie met Robin deed het voer zijn werk!

In de zomer van 2021 heb ik meegemaakt dat ik in 24 uur vissen maar liefst 42 vissen wist te vangen. Bizarre aantallen! Van witvis heb ik overigens niet veel last. Ik denk dat ze al verzadigd zijn als ik ga vissen of ze worden verjaagd door de karpers op de stek.

Iwan heeft (gelukkig) bijna nooit last van witvis!

Rigkeuze

KWO: Zijn rigs van belang op een water zoals dit? Twijfel je wel eens aan je rig? Kun je jouw favoriete rig laten zien?

Iwan: Ik hou mijn rigs altijd extreem simpel: een soepele onderlijn met een line aligner en een rig ringetje. Met deze rig vis ik al jarenlang altijd en overal en hij bevalt super goed. In het voorjaar gebruik ik nog wel eens een chod maar verder altijd deze onderlijn. Overigens is het bij de mosselbanken wel belangrijk om een stevige voorslag te gebruiken om lijnbreuk te voorkomen!

De eenvoudige, maar super effectieve onderlijn waar Iwan mee vist!

Gevaar van groot water

KWO: Duidelijk verhaal Iwan! Nog één laatste vraag: Je vist veel alleen, ook op deze XXL wateren. Is dat wel veilig? In de boot, met waadpak lopen, met slecht weer… Vertel eens hoe je ervoor zorgt dat je veilig bent. Wat zijn aandachtspunten op dit gebied?

Iwan: Ik ben totaal niet bang aangelegd met mijn visserij. Zo lang de omstandigheden het toelaten vaar ik gerust in m’n eentje naar de stek toe, ook bij harde wind. Ik heb wel altijd een reddingsvest bij me voor de zekerheid. In een uitzonderlijk geval, als het écht stormt, dan zijn de golven te hoog om met mijn boot de oversteek te maken dus dan blijf ik thuis.

Het feit dat je in een waadpak gewoon kunt lopen in de baai maakt de visserij een stukje veiliger.

De vele ondieptes op het grote water maken het ook juist weer veiliger. Als er iets zou gebeuren kun je nog gewoon uit de boot stappen en ga je niet gelijk kopje onder. Mijn motto wat gevaar betreft: vaak ben je te bang! 😉

Thuisblijven? Dat gaat er bij Iwan niet in!

Video

Genoeg geluld, hoog tijd om het avontuur van Robin en Iwan te gaan bekijken!


Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes van Shimano en de teamleden? Zorg dan dat je de Facebookpagina, het Insta-account en het YouTube-kanaal volgt!

Op naar het volgende avontuur!

Bekijk ook