Zomervisserij: vier nuttige leerpunten van Kevin Diederen!

Met karpervissen ben je nooit uitgeleerd. Zo leer je de ene sessie compleet nieuwe dingen en is het de andere keer zo dat er juist dingen die je al wist, extra worden bevestigd. Kevin Diederen vindt dit aspect juist zo mooi aan het karpervissen en daarom zet hij in deze update vier goede leerpunten van een korte zomercampagne op een rij!


Zomerplannen!

Kevin Diederen aan het woord: Nog vóór het begin van de zomer dit jaar, besloot ik om voor een korte periode mijn pijlen te richten op een afgraving die ik goed ken. De vistijd was door omstandigheden beperkt en daarnaast stond er ook nog het filmen van een vlog voor het Korda YouTube kanaal in de planning.

Kevin vulde zijn rugzak met kennis weer bij tijdens zijn zomercampagne.

Video

Omdat niet alle wateren zich lenen om een video op te nemen, zou het beoogde water een goede keuze zijn. Op die manier kwam dus het plan om vier weken achter elkaar steeds instant een 24-uurs sessie per week te vissen. En die sessies kwamen met de nodige actie, flink wat plezier en ook nog informatie. Bekijk de bewegende beelden hieronder!

Vier nachten, vier leerpunten

Tijdens deze korte zomercampagne leerde ik een hoop bij. De volgende vier leerpunten vielen me vooral op en deel ik graag met jullie.

#1 Observeer op het juiste moment!

Het is opvallend hoe je op een water soms urenlang niks kan zien terwijl het bijvoorbeeld ’s ochtends in alle vroegte een dolfinarium vol springende vissen lijkt. Op de afgraving is het zo dat je, als je maar lang genoeg kijkt, vaak wel iets kan zien. En dat is maar goed ook aangezien ik niet de mogelijkheid had om al bij het eerste licht aan het water te zijn. Toch nam ik de moeite om steeds al zeer vroeg in de ochtend de wekker te zetten en goed te kijken, zelfs als ik niet eens meer de tijd zou hebben om naar een andere stek te verkassen. Het was opvallend hoe de eerste minuten licht van de dag zorgde voor meer informatie dan de rest van de dag bij elkaar.

Het gouden uurtje kan een berg informatie opleveren!

Door goed te kijken en een beeld te krijgen van waar de vissen op specifieke momenten uithangen, ga je een beter beeld schetsen van het gedrag.

Alle puzzelstukjes die je bij elkaar kan verzamelen helpen je voor een volgende sessie.

Met name in de vroege ochtend zal je sneller de vissen in de omgeving van mogelijke aasplekken aantreffen dan wanneer ze later op de dag misschien gewoon liggen te luieren. Alle puzzelstukjes die je bij elkaar kan verzamelen helpen je voor een volgende sessie.

Ieder puzzelstukje is er weer één om uiteindelijk een succesvolle sessie te kunnen draaien.

Stel dat je op een water vist dat op een haalbare afstand van huis ligt, dan is het raadzaam om ’s ochtends voor je werk eens goed te kijken. Stel dat je dit heel vroeg op de vrijdagochtend doet, dan ga je een veel betere keuze maken als je die vrijdagavond na het werk met je spullen aan komt.

Met een beetje voorwerk zijn goede keuzes razendsnel gemaakt.

#2 Vis secuur

Op de afgraving heb je te maken met erg wisselende dieptes en plantengroei. Om die reden is het niet slim om op goed geluk maar een hengel ergens uit te werpen. Vanwege een verbod op voerbootjes kom je dan al snel op het gebruik van een peilhengel uit om plekken te zoeken. Tijdens voorgaande jaren heb ik door goed te peilen al een beeld geschetst van hoe de dieptes er uit zien. Maar voor de zekerheid de bodem af te tasten om te voelen of er niet ineens wier staat op een plek die in voorgaande jaren schoon was, blijft een absolute must.

Simpel máár secuur.

Een stuk lood aan een gevlochten lijn is daarbij een stuk secuurder dan bijvoorbeeld een Deeper. Door gevonden plekken zoals de rand van een talud, open plek tussen het wier of iets anders interessant te loggen, ga je hem in de toekomst ook makkelijk terug blijven vinden. Zo noteer ik zelf de afstand (aantal wikkelingen om de Distance Sticks) en het richtpunt dat ik gebruik voor de worp.

#3 Vertrouwen

Iets dat mega opvallend is, is dat er echt periodes zijn waarin bijvoorbeeld de weersomstandigheden de vissen echt los maken en dat er op andere momenten amper iets te vangen lijkt. Als je met andere vissers in contact bent, zie je vaak dat het zelfs op veel wateren tegelijk zo is. Het is dus ook onrealistisch om te verwachten dat de vissen altijd meewerken en je resultaten elke keer hetzelfde zijn. Zo ving ik de eerste twee keer een aantal vissen en had ik vervolgens een blank. Zelf geloof ik er dan echt niet in dat ik ineens mijn aanpak om moet gaan gooien omdat ik een enkele keer niks heb gevangen.

Vertrouwen in je aanpak is dé ‘key’!

De rigs en het aas hebben zich al meerdere jaren bewezen. En door goed te kijken zag ik ook dat ik deze in de buurt van vis heb aangeboden tijdens die sessie. Toch wilden de karpers deze keer niet voor de bijl gaan terwijl het een week later ineens helemaal los ging. Dezelfde onderlijnen, hetzelfde aas, dezelfde plek… Met het verschil dat de vissen duidelijk een grotere eetlust hadden. Soms moet je gewoon vertrouwen proberen te houden in je aanpak en is het puur de timing.

Wafter rigs die zich al ontelbare keren bewezen hebben.

#4 Haal het maximale uit je sessie!

Als het dus niet altijd zo is dat de vissen echt los gaan, moet je er het maximale uithalen als het wel gebeurd. De vierde sessie was zo’n duidelijk geval. Van locatie tot en met manier van voeren leek te kloppen en de aanbeten volgden elkaar snel op. Zorgen dat je voldoende rigs klaar hebt en indien nodig ook gewoon midden in de nacht een voorraad knopen, genoeg aas bij je hebben en ook gewoon doorzetten als je moe bent maakt dan echt een verschil.

Op zo’n prachtig water wíl je wel je best doen als het eindelijk los gaat!

Als er een groep vissen op je stek ligt te azen, heb je geen tijd om te verslappen. Je volgende rig moet net zo perfect zijn, de worp net zo secuur en ook het voer moet op exact de juiste plek blijven landen. Goed georganiseerd zijn en wat discipline, gaan je echt helpen om bonusvissen te landen. En in geval van deze sessie was die laatste bonuskarper een dikke veertiger. Die wil je toch niet missen?

Een afsluiter waar je alleen maar van kan dromen toch?

Doe je voordeel met deze leerpunten de komende tijd!

Kevin Diederen


Kevin is te volgen op Instagram en Facebook. De ‘Kevin Vlogt’ van een sessie van deze zomercampagne én andere topvideo’s zijn te vinden op het Youtube-kanaal van Korda Benelux!

Het tweede deel van ‘Kevin Vlogt’ staat nu ook live!

Bekijk ook