ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Zo vis je succesvol op extreme Europese binnenzeeën – Maarten Groeneveld

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Hoe start je op een extreem groot water? Wat neem je mee, waar moet je op letten, wat zijn de gevaren?… Veel vragen waar velen van jullie waarschijnlijk de antwoorden niet paraat hebben. De sympathieke Maarten Groeneveld is inmiddels aardig ervaren in het bevissen van XXL water en deelt in dit artikel flink wat tips!


Maarten aan het woord: Misschien ken je ze wel, of heb je er zelfs al eens een keer aan gestaan. Een water zo groot als een heuse binnenzee. Sommigen houden er van, anderen boezemt het angst in. Door de jaren heen ben ik er verliefd op geworden. Het onvoorspelbare, het extreme, of simpelweg het feit dat je de overkant niet kunt zien. In het onderstaande artikel neem ik jullie mee naar een dergelijk water én deel ik enkele leerpunten!

Oneindig groot… wat een plas!

Afgelopen jaar ben ik afgereisd naar een water van maar liefst 38 vierkante kilometers. Als je het zo leest denk je wellicht “38, dat valt mee”… Laten we het dan anders stellen, in dit water passen met gemak 7500 voetbalvelden. Een dergelijk water aanpakken kan enkel en alleen succesvol gedaan worden als je zorgt dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Dit betekent dat je van tevoren deftig moet nadenken over:

  • Het weer
  • Het materiaal
  • De immense afstanden

Om nog wat extra ellendige elementen toe te voegen; het water in dit artikel staat in verbinding met drie andere, eveneens grote, wateren. En sommige vissen zijn in het verleden op alle wateren gevangen. De snelle denker begrijpt; het vinden van vis is een van de belangrijke factoren om succes af te dwingen. 

De omgeving is op zijn minst gezegd RUIG te noemen!

Wat is de beste periode?

In tegenstelling tot bepaalde wateren in landen zoals Frankrijk, denk bijvoorbeeld aan stuwmeren en zandafgravingen, is het water waar we het nu over hebben een natuurmeer. Het bestaat al zolang als er mensen zijn in dit gebied. Het is gevormd door de tand des tijds, elke bocht, geul en zandbank zijn gevolgen van moeder natuur haar nukken. Er zijn ondieptes die je amper kunt overbruggen, grindplaten zo groot dat je er een huis op kunt bouwen. Het grote nadeel van deze waterpartijen is dat ze maar lastig opwarmen in het voorjaar. 

Een boot is uiteraard onmisbaar op zulke waterstelsels.

Eigenlijk is het pas vanaf augustus fatsoenlijk opgewarmd. Voordeel is wel dat het richting het einde van het jaar langer warm blijft. Er is dus in het late najaar nog prima te vissen.

Het kan er oprecht spoken!

Als je wel even de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Windkracht 3 op het kantje is namelijk voldoende om alles wat je bij je hebt te vernielen. Schuimkoppen gelijk de Beringzee, en nee dat is geen dysfemisme. Het kan er oprecht spoken!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1