Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Zo maak je zelf een VISVEILIG loodsysteem – KWO How To

Favoriet Favoriet
KWO Redactie
Duur video: 4 MIN

Visveiligheid is een thema dat nooit genoeg aandacht kan krijgen. Zo vond ook KWO Member Bart Haaring. Deze sympathieke visser is altijd bezig met rigs en loodsystemen en heeft voor zowel het inline als het safetyclip loodsysteem een slimme manier gevonden om deze super visveilig te maken. Probeer het eens met een paar van jouw ‘oude’ loden; de karpers zullen je dankbaar zijn 😉

Heb jij nog oude stukken lood over? Met deze KWO How To video kun jij straks zelf je visveilige systemen maken!

Het belangrijkste aspect is: dat de rig NIET wordt vastgeknoopt aan een leader of hoofdlijn. Dit zorgt ervoor dat de onderlijn te allen tijde van de hoofdlijn af kan ‘glijden’ als de lijn breekt. Check de video bovenaan de update voor de uitleg hoe jij zelf deze systemen kan maken!

Bij lijnbreuk glijdt de wartel (en dus ook de rig) over de leader / hoofdlijn totdat deze het einde van de lijn bereikt. Hierdoor zwemt de vis enkel nog met de rig in de bek (en dus niet met het lood, loodsysteem, de leader, een eventuele voorslag en meters hoofdlijn).

De motivatie van Bart Haaring om zelf te gaan knutselen

Zoals hierboven al duidelijk werd is Bart Haaring de man die in de video de systemen laat zien. Hieronder deelt hij zijn motivatie om zo visveilig als mogelijk te vissen!

Bart aan het woord: Visveiligheid, is daar na een jaar of acht inmiddels niet alles al over geschreven? In mijn optiek niet. Gelukkig is sinds een aantal jaren een positieve tendens waarneembaar omtrent dit onderwerp waar veel leveranciers op inhaken. 

Bart Haaring: altijd bezig met visveilige loodsystemen!

Toch zie ik om mij heen nog steeds heel veel vissers die nog niet volledig visveilig bezig zijn. Een groot misverstand hierbij is wat mij betreft dat velen denken dat alleen het ‘lossen’ van het lood bij het kopschudden, voldoende is. Deze theorie is wat mij betreft niet volledig juist. 

Ik claim niet roomser te zijn dan de paus, daar ik jarenlang niet anders heb gedaan, maar volledig visveilige systemen zijn voor mij systemen waarbij de karper na lijnbreuk enkel en alleen met de rig rondzwemt. Standaard voorbeelden hiervan, mits juist gemonteerd, zijn de chod-rig en de zogenaamde helicopter-rig. In alle andere gevallen blijft de karper tevens met een leader (mits je die gebruikt), hoofdlijn en eventuele voorslag van een aantal meters rondzwemmen met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Ook Strategy / Pole Position heeft enkele mooie systemen in haar range.

Inmiddels zijn er vele verschillende leveranciers die een visveilig systeem op de markt hebben gebracht. Zo kwam PB Products met de Hit & Run systemen, introduceerde Korda het COG (Centre of Gravity) systeem en kwam Strategy met het CS (Central Shocker) systeem op de markt. 

Prijzig & je hebt al zo’n volle tacklebox

Keuze genoeg zou je zeggen, toch? Wat maakt dan dat er nog steeds een zeer groot deel van de karpervissers hier geen of onvoldoende gebruik van maakt? In mijn beleving heeft dit meerdere oorzaken. 

De eerste reden heeft volgens mij met het financiële aspect te maken. Enerzijds zijn de nieuwe systemen zijn niet al te goedkoop. Tevens kun je (op het Hit & Run leadclip systeem na) geen gebruik meer maken van je huidige materiaal. Leaders, leadclips en vooral loden worden hierdoor ineens overbodig.

Het Hit & Run systeem van PB Products!

De gemiddelde visser heeft kilo’s lood in zijn bezit, wat hij of zij nu niet meer kan gebruiken. Zonde, toch? Zolang het loodverbod nog niet van kracht is willen we hier gewoon gebruik van blijven maken. 

Een ander belangrijk en niet te onderschatten aspect is het feit dat mensen en dus ook karpervissers gewoontedieren zijn. We blijven graag bij het oude vertrouwde en doen dingen vaak volgens een bepaald vast stramien. “Dat doe ik al jaren zo”, is een veel gehoorde quote.

Een mooie vangst op een visveilig systeem.

De ‘waarom’ vraag zorgt vaak gefronste wenkbrauwen. Je kunt je afvragen wie er meer geconditioneerd is, de karper of wij karpervissers?! Verandering hiervan kost tijd, energie en vooral  reflectievermogen en aanpassingsvermogen. Nieuwe systemen moeten zich vaak eerst bewijzen alvorens deze een kans krijgen binnen het arsenaal.  

Zelf een mega visveilig systeem bouwen!

Als ik jou nu eens vertel dat er zowel voor inline- als voor wartellood systemen volledig visveilige varianten zijn, die je ook ook nog eens (bijna) niets extra’s kosten en waarbij je gewoon gebruik kunt maken van je eigen leaders, loodclips en loden?  Kun jij mij dan één legitieme reden noemen waarom je dit niet zou doen? Met een klein beetje (extra) huisvlijt kun je voordelig en volledig visveilig aan de slag met de systemen uit de video.

Geef het eens een kans!

Bart Haaring

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1