Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

‘Zee’karpers, zwarte monsters en Madinebakken – ‘De Top Drie van’ Pieter Beelen

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Pieter Beelen is alles behalve een standaard (karper)visser. Hij is een ware globetrotter en een echte specimenhunter. Inmiddels heeft hij 816 verschillende vissoorten gevangen in 40 verschillende landen! Van minivisjes van 2,5 centimeter tot haaien van 2,5 meter lang. Zo ving hij onder andere een grenadiervis op 600 meter diepte! Zonder COVID19 en de geldende reisbeperkingen, had dit aantal waarschijnlijk nog veel hoger gelegen.

Pieter, een sympathieke Limburger die al ruim 816 vissoorten heeft gevangen!

Deze sympathieke (van oorsprong) Limburger is iedere zondagochtend op RTL7 te zien bij Vis TV XL en werkzaam bij Sportvisserij Nederland. Hij deed twee keer mee aan het WCC en viste op keiharde wateren zoals het Kempisch Kanaal. Ben je benieuwd naar zijn avonturen? Lees dan snel verder!


#3: ‘Zee’karper

KWO: Wat maakt deze vangst voor jou zo bijzonder dat hij een plekje heeft gekregen in jouw top drie?

Pieter aan het woord: De locatie waar deze vis werd gevangen is heel bijzonder. Deze vis is namelijk gevangen op Alderney. Dit is het meest noordelijke eiland van de Kanaaleilanden, voor de kust van Normandië. Op dit kleine eiland ligt een diep meertje waar karper en zeelt zwemt.

Een oude strijder op de vliegenlat, op een heel tof meer midden in de zee.

Ik had gelukkig m’n vliegenlat en wat broodimitaties bij me, voor het geval dat ik op zee een harder zou zien zwemmen. Ik voerde wat korsten en zag meteen al dat er karpers op reageerden. Dan gaat de vangstdrang opspelen en probeer je die vlieg zo snel mogelijk richting de korsten te werpen. Al bij de eerste worp kwam er een gigantische boeggolf richting m’n langzaam zinkende broodimitatie en direct was het raak! Ik heb er uiteindelijk heel veel karpers weten te vangen waaronder deze oude schub die tot ver in de backing vocht.

De vliegenlat ging helemaal krom op Alderney.

Het was niet alleen deze vis, maar de totale beleving van het vliegvissen op karper op deze unieke locatie, dat de herinnering zo mooi maakt. Dressuur heb je daar niet, doordat er heel weinig mensen wonen. Daarnaast vissen de meesten niet en als ze dat wel doen, dan is dat op zee voor in de pan.

“Gelukkig had ik wat broodimitatie vliegen bij me.”

Was het een bekende vis voor jou, of kwam de vangst als een complete verrassing?

Ik wist niet eens dat er karper zwom op dit eilandje! Ik kwam hier vooral om te vissen op platvis vanuit de boot, maar met de enorme harde wind moesten we een alternatief zoeken, wat verrassend goed uitpakte. Ooit hoop ik er nog eens terug te komen en dan gaat de vliegenhengel zeker weer mee! De zwaarste vis die er zwemt zal misschien net 10 kilo wegen, maar wat zijn ze sterk daar!

Een verrassing die goed uitpakte!

#2: Zwart monster

Kun je jezelf nog voor de geest halen wat het met je deed toen je deze vis wist te strikken?

Toen deze grote black carp (Mylopharyngodon piceus) in het net gleed na een lange dril wist ik meteen dat dit een van de zwaarste vissen van het water moest zijn. Ongelofelijk tof dat het gelukt is! Een oerkreet echode door het Oostenrijkse dal. Moet je nagaan dat deze soort 180 centimeter lang kan worden en zwaarder dan 70 kilo kan wegen…

Het ouderwets statisch vissen leverde deze mooie black carp op voor Pieter.

Hoe kwam de vangst tot stand?

Ik viste samen met collega en vismaat Ruud Pannekeet op een meer in Oostenrijk. We wisten dat hier black carp zat en wilde deze soort toevoegen aan onze ‘soortenlijsten’. Ik had al heel lang niet meer statisch op karper gevist, op wat method feederen na dan en het begon behoorlijk te kriebelen. Kilo’s boilies gingen er mee en de hele auto geurde al snel naar de knikkers. Heerlijk! De boilies waren gedraaid van insectenmeel in plaats van vismeel, omdat black carp graag slakjes en andere insecten eet, dacht ik dat dit extra goed kon werken.

Wat een lengte!

Ik had echt enorm veel zin om weer eens ouderwets te “slachten”. Ik begon meteen stevig te voeren op de avond van aankomst. De volgende dag bleven de aanbeten best lang uit. Ruud ging onder de kant vissen en ving al snel wat kleine spiegeltjes en vermaakte zich daar kostelijk mee. Ik bleef echter op de voerstek vissen en na een aantal uren werd dat beloond met de eerste black carp en een paar mooie graskarpers.

Graskarper zat er ook maar Pieter zocht een soort die er op lijkt maar pikzwart is.
Zo’n sup is prima om de lijnen uit te varen.

We vingen er best een aantal die week, maar alle vissen waren onder de meter. De druk was er af, maar ik zei tegen Ruud dat ik nog een echt monster wilde vangen. Met deze buffel van 117 centimeter kwam die wens niet veel later uit. Alle vissen scheten boilieresten uit. Het was een heerlijk gevoel om weer eens statisch op karper te vissen en te merken dat de voerstek steeds beter begon te lopen.

Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend geweest bij de vangst van juist deze vis?

Voor dit soort vissen is de waterkeuze erg belangrijk. Daarvoor ben ik een jongen die de vangst van een black carp naar ‘De Beet’ stuurde en de stek met mij als soortenjager deelde, erg dankbaar. Door met grote boilies te vissen schakelde we de kleinere vissen redelijk uit en door slakjes op de haak te prikken hadden we nog meer vertrouwen om zo’n slakkeneter te vangen.

“Als ze slakken willen, dan kunnen ze die krijgen!”
Een maaltijdje waar de ‘black carp’ dol op is.

Ik weet niet of het insectenmeel in de boilies heeft bijgedragen aan de goede resultaten, maar opvallend was wel dat we veel meer black carp vingen dan mensen die er eerder hebben gevist. Nog een tip voor de vissers die op black carp willen gaan vissen of er toevallig een vangen: check na iedere vangst je haak!

Check die onderlip van deze net geen meter-vis, die is super dik en hard dus altijd even de haak controleren na een vangst.

#1: Bak van Madine

Wat maakt deze vangst voor jou zo bijzonder dat hij op nummer 1 staat in jouw top drie?

Deze beer van een spiegel ving ik samen met mijn toenmalige vismaat Danny van der Linden. We waren aan het trainen voor de WCC. De vis was puntgaaf en is tot op de dag van vandaag de zwaarste en meest brute karper die ik ooit ving.

“Mijn mooiste en mijn zwaarste karper op 21,6 kilo.”

Kun je wat meer vertellen over de ‘roadmap’ naar deze vangst toe?

Danny en ik maakten een grote voerstek op een strategische plek van Lac de Madine waar je alleen vanuit de boot kunt vissen. We gaven deze zone eerst een paar dagen rust en visten instant op een paar andere stekken. Danny ving op zo’n instant plekje waar de wind flink op stond al een hele goede schub. Daarna bevisten we de bootstek, waar de vissen duidelijk vol op het voer lagen. Binnen no-time werd er namelijk een mooie 17 kilo spiegel buitgemaakt.

Toen de bootstek nog rust kreeg zochten de mannen de windkant op waar Danny meteen een goede schub pakte.
Later kwam er op de bootstek een 17 kilo spiegel op de kant.

Een vis van Danny zwom zich vast in een stronk en ik besloot meteen om de lijn los proberen te krijgen door het water in de duiken. Helaas was de vis al los en kon ik enkel de haak uit de stronk halen. Ik trok de natte kleren uit om die te wisselen voor droge.

Net op het moment dat ik in m’n blote pielemuis stond, kwam er een zeilboot om de hoek gevaren…

Net op het moment dat ik in m’n blote pielemuis stond, kwam er een zeilboot om de hoek gevaren met man en vrouw die hem recht aankeken. Tja wat doe je dan…. Helikopteren? Nee, dan maar ongemakkelijk zwaaien. Danny kwam niet meer bij en moest zich even herpakken toen hij weer beet kreeg. Hij ving een heel bizar gebouwde spiegel die meer leek op een pizza dan een karper.

Na het “helikopterverhaal” ving Danny een karper die tonnetje rond was.

Ik ving een hele reeks vissen waaronder een hele toffe rijenkarper en een 19 kilo spiegel. Helaas niet de beruchte rijen van Madine, maar wel een hele toffe vis! Op het eind van deze sessie had ik mijn lijn nog een keer uitgevaren en wel zo ontzettend scheef dat er een mega grote bocht in de lijn zat. Ik zal de vermoeidheid de schuld geven…

Pieter wist een reeks mooie vissen te vangen, waaronder deze spiegel.

Toen die hengel één piep gaf dacht ik aan een brasem, maar stapte toch met het schepnet in de zodiac om dit te checken. De vis was ver naar links gezwommen en toen ik er boven kwam en goed contact maakte met de vis, voelde het goed aan. Op een 20 kilo vis durfde ik niet meer te hopen, mede omdat ik bij het terugvaren met die 19 kilo vis ook al naar Danny riep dat het zeker een 40er was.

Dit was de ultieme beloning voor het harde werken.

Toen ik de vis kon scheppen en ermee terug kwam varen wist ik zeker dat deze de magische grens wél zou passeren. Wat een bak! De naald stopte bij 21,6 kilo. Ik droomde al jaren van een bak van openbaar water en nu viel alles op z’n plek. Op vele harde wateren vingen Danny en ik snel vis, maar de echte bakken bleven vaak uit. Dit was de ultieme beloning voor het harde werken.

Vanuit de boot vissen is erg intensief, maar de beloning is het waard!

Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend geweest bij de vangst van juist deze vis en kun je vertellen hoe je deze karper wist te strikken?

Het vertrouwen in de aanpak die Danny had bedacht en het rust geven van de (voer)stek was voor mij best wel moeilijk. Ik ben meer zo’n visser van: “wind op de overkant?” Hoppa verkassen met die handel en het ijzer smeden als het heet is! Ik moest dus wel even dimmen en geduldig zijn, maar het leverde uiteindelijk wel een mega resultaat op. Onderschat dus nooit het rust geven van een stek maar blijf flexibel en voer wel in de goede zones.

Danny, de man van de grote plannen

Op welke manier heeft deze vangst jouw visserij beïnvloed?

Ik weet nu dat een ‘plan de campagne’ zijn vruchten af kan werpen, maar ik blijf ook altijd een visser die probeert om zo vaak mogelijk op het juiste moment, op de juiste plek te zitten en kan dan een plan zomaar omgooien.

Een sessie die Pieter niet snel zal vergeten.

Nog een laatste tip: vergeet niet om veel lol te maken aan de waterkant!

Tot slot: Wie zou jij graag terugzien in een volgende editie van deze rubriek?

Ohran Adolfse. Deze karpervisser pakt het vaak net wat anders aan zal daarom zeker wat leuke “out of the box“ verhalen hebben.

Als zeemeerman in Turkije leerde Pieter, Bart Haaring kennen.

Bedankt voor je bijdrage en veel succes in je visserij de komende maanden. Hopelijk zien we je snel terug op KWO.

KWO Redactie – Bart Haaring


Hopelijk hebben jullie genoten van deze editie van ‘De Top Drie van’. We zijn heel benieuwd naar jullie mening! Ben je, of ken je iemand die je graag zou terugzien in deze rubriek? Laat dat ons dat weten via: info@karperwereld.nl 

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1