Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Zachte bodem? Niels Traa geeft je 4 tips om succesvol te zijn!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Inmiddels heeft de sympathieke Niels Traa al een aantal leerzame KWO artikelen op zijn naam. Met het najaar in het vooruitzicht gaat hij nog maar eens wat kennis in de Community pompen. Niels vist namelijk regelmatig op wateren waar een groot deel van de bodem enorm zacht is. Hoe gaat je hier mee om? Hoe behoud je de attractie van jouw aas? Welke technieken gebruikt Niels om presentabel te vissen? Je leest het hieronder!

Een spiegel die Niels van een modderige bodem af wist te plukken.

Algemeen

Om succesvol te zijn in het vangen van onze gevinde vrienden is het belangrijk om vooraf goed na te denken over het plan van aanpak. Er zijn namelijk een groot aantal factoren die het verschil kunnen maken tussen wel en niet vangen. Eén van deze factoren is de gesteldheid van de bodem, en dan specifiek de hardheid hiervan. Zelf vis ik regelmatig op wateren midden in natuurgebieden die omringt zijn door bomen.

Karpervissen in een natuurlijke omgeving: Niels houdt ervan!

Wanneer in het najaar de dagen korter worden en de temperaturen dalen zullen deze bomen hun bladeren verliezen. Deze bladeren dwarrelen en waaien het water in, waar ze uiteindelijk op de bodem belanden en gaan rotten. Hierdoor ontstaat een zachte laag slib op de bodem en omdat dit proces zich elk jaar herhaalt neemt de hoeveelheid slib toe (er vanuit gaande dat het betreffende water niet gebaggerd wordt).

Iemand zin in een gezichtsbehandeling?

Op deze manier ontstaat uiteindelijk een zachte bodem waar wij tijdens het beoefenen van onze hobby flink wat hinder van kunnen ondervinden. Typerend voor wateren met dit soort bodems is de grote hoeveelheid gasbellen aan het wateroppervlak als resultaat van het rottingsproces dat op de bodem gaande is. Helaas zijn de bellen die we waarnemen dus niet altijd aasbellen… 😉

Belletjes op de stek wil niet altijd zeggen dat er karper aan het azen is.

Gasbellen als gevolg van het rottingsproces onderscheid ik op twee manieren van aasbellen: allereerst blijven deze gasbellen voor langere tijd op exact dezelfde plek naar boven komen, terwijl aasbellen met de azende vis(sen) mee bewegen. Daarnaast heb ik gemerkt dat aasbellen als gevolg van het rottingsproces vaak direct kapot gaan, terwijl aasbellen vaak langer in tact blijven.

Naast rottende bladeren bevatten modderbodems meestal ook veel natuurlijk voedsel, zoals muggenlarven, wormpjes, slakjes, bloedzuigers en andere insecten. Karpers zijn dus gewend om hun maaltijd uit de stinkende sliblaag te halen.

Modder bevat soms meer leven dan je denkt! Dus ook karpervoedsel.

Het is belangrijk dat wij ons als vissers bewust zijn van bovenstaande informatie, omdat ten opzichte van hardere bodems, het vissen op zachte/modder bodems een aantal aanpassingen vereist. Hieronder deel ik een aantal inzichten en tips die mij geholpen hebben om op zachte/modder bodems (extra) karpers te vangen en ik hoop dat jullie er ook wat van opsteken!

Tijdens de zomer wroeten de karpers maar wat graag door de modder.

1. Aftasten van de bodem

De snelste en meest voor hand liggende optie om erachter te komen op wat voor type bodem je ligt te vissen is door simpelweg met een loodje te gaan werpen en te ‘voelen’ hoe dit loodje op de bodem neerkomt. Een hoofdlijn met zo min mogelijk rek (bij voorkeur dus een gevlochten hoofdlijn/braid) leent zich hier het beste voor.

Als bonustip wil ik meegeven om altijd hetzelfde loodgewicht in combinatie met dezelfde hoofdlijn te gebruiken.

Als bonustip wil ik meegeven om altijd hetzelfde loodgewicht in combinatie met dezelfde hoofdlijn te gebruiken, waardoor je na verloop van tijd door de opgedane ervaring gemakkelijker een ‘gevoel’ krijgt van het type en de hardheid van de bodem. Zelf gebruik ik een speciaal peilloodje van FOX.

Dit Fox loodje is onmisbaar in de visserij van Niels.

Jullie vragen je waarschijnlijk af hoe het peilen van de bodem precies in z’n werk gaat en wat je moet voelen als het loodje de bodem raakt. Dit is hoe ik het doe: ik gooi mijn loodje richting de beoogde stek en net voordat deze het wateroppervlak raakt rem ik de lijn af en houd ik ‘m strak.

Vervolgens wacht ik tot het loodje de bodem raakt door mijn hengel schuin omhoog te houden en naar mijn hengeltop te kijken. Wanneer er sprake is van een harde tik, dit zul je zowel voelen als zien aan de hengeltop, dan mag je er van uit gaan dat je te maken hebt met een harde bodem. Voel en zie je geen harde tik, maar valt de lijn vervolgens wel slap, dan is de bodem op die plek zacht (of je ligt midden in een wier bed, maar daar ga ik in dit artikel verder niet op in).

Met een schepnetsteel kun je al veel bruikbare informatie bij elkaar scharrelen.

Een andere goede manier om de bodem af te tasten is door gebruik te maken van een prikstok. Dit is een gemakkelijk toe te passen methode onder eigen kant, maar ook vanuit een boot. Zelf gebruik ik hier graag mijn schepnetsteel voor als de diepte van het water dit toe laat. Voor stekken die dieper zijn dan mijn schepnetsteel lang is gebruik ik een oude vaste stok. het voordeel hiervan is dat deze uitgeschoven kan worden tot de gewenste diepte en daarnaast ook compact te vervoeren is.

Een schub die maar graag het uitgebalanceerde snowmannetje van Niels wist te vinden.

Nadat ik vastgesteld heb dat ik met een zachte/modder bodem te maken heb wil ik graag ook nog weten hoe ver mijn lood in de modder weg zakt. Afhankelijk hiervan pas ik namelijk mijn rigs en systemen aan.  Om dit te testen knoop ik 50-60 centimeter witte baitfloss aan mijn hoofdlijn met daaronder mijn lood. Vervolgens gooi ik het lood op mijn beoogde stek zonder het geheel af te remmen.

Voor gebruik: de baitfloss is nog fonkelend wit.

Na een aantal minuten (geef het lood even de tijd om weg te zakken) draai ik het geheel weer binnen en stel ik op basis van de verkleuring in het baitfloss vast hoever de montage in de bodem weg zal zakken. Dit kan zowel werpend als vanuit een voer- of rubberboot, maar het is van belang dat de manier waarop je dit test exact overeen komt met de manier waarop je uiteindelijk de stek zult bevissen.

Zoals je ziet wordt de modder in de baitfloss gezogen: duidelijk een teken dat het een zachte bodem betreft.

Als we de keuze zouden hebben zouden de meeste van ons kiezen voor het vissen op een harde bodem, maar aarzel in situaties waarin dit niet mogelijk is niet om op zachte/modder bodems te vissen. Zoals ik hierboven al zei zijn vissen prima in staat om hun maaltijd in de modder te vinden. Uit verschillende onderwaterbeelden is gebleken dat karpers volledig met hun bek de modder in duiken op zoek naar voedsel.

Met zijn bek durft de karper flink door de modder te ploegen.

Daarnaast zijn er verschillende aanpassingen mogelijk om toch op een effectieve manier op een zachte/modder bodem te kunnen vissen. Wist je bijvoorbeeld dat je op zachte/modder bodems met een licht loodje een soortgelijk effect kunt creëren als met een zwaar lood? Doordat het lichte loodje een paar centimeter weg zakt in de bodem zal er bij het strekken van de rig (en het haken van de vis) sprake zijn van een grotere naar beneden gerichte kracht die vergelijkbaar is met een zwaarder lood op een harde bodem. Verder zijn aanpassingen in het systeem, de rig en het aas belangrijk om effectief te vissen op zachte/modder bodems. Hieronder ga ik daar verder op in.

Ondanks de stank die soms van modder af kunt kun je er vaak wel een karper verleiden tot een aanbeet.

2. Systemen op modderbodems

Zoals ik hierboven al vermeldde vraagt het vissen op modderbodems om wat aanpassingen. Eén daarvan is het systeem waarmee je vist. Om te beginnen is wat mij betreft het vissen met een inline loodsysteem echt een no go! Het grootste voordeel vergeleken met andere systemen is dat bij een inline loodysteem lood de meest directe impact heeft op de rig.

Dit is voor het vissen op zachte bodems echter een enorm nadeel, omdat het wegzakkende lood de rig  voor een groot deel mee de bodem in trekt, waardoor je rig en aas presentatie alles behalve optimaal is. Voor mij zijn er twee systemen die ik toepas tijdens het vissen op modderbodems. Mijn nummer één keuze is een helikopter systeem.

Een wapen dat je het hele jaar door kunt inzetten.

Bij dit systeem zit het loodgewicht “achter” de rig en kan door middel van het schuiven met een no-trace bead zelf bepaald worden hoeveel bewegingsruimte de rig heeft. Door de no-trace bead van het lood af te schuiven weet je zeker dat als het lood de bodem in zakt, de onderlijn alsnog goed gepresenteerd wordt (mijn vuistregel is: hoe zachter de bodem, des te verder schuif ik de bead weg van het lood). Ik zet dit systeem voornamelijk in als ik werpend vis, omdat het goede werpeigenschappen heeft en bijna niet in de knoop te gooien is.

Een nachtelijke bezoeker die voor een glimlach zorgde.

Als ik een rubberboot of voerboot mag gebruiken ga ik graag voor een wartelloodsysteem, omdat bij het plaatsen van de rig met een rubberboot of voerboot de impact op de rig en het loodsysteem wanneer het de bodem raakt een stuk minder groot is dan bij het inwerpen (en dus zal het lood ook minder ver weg zakken). De inhaking van een wartelloodsysteem is in mijn optiek effectiever dan van een helikoptersysteem. Wel houd ik mijn onderlijn een aantal centimeters langer als ik dit systeem op een modderbodem toepas, omdat, ondanks de mindere impact, het lood met de loodclip toch een stukje in de bodem zakt en de rig daardoor inkort. In de volgende paragraaf ga ik dieper in op welke rigjes ik gebruik op een modderbodem.

De Chod: een perfecte rig voor het vissen op zachte bodems.

3. Rigjes op modderbodems

Ga je aan de slag met een standaard ‘simpel rigje’ in combinatie met een vast loodsysteem, dan adviseer ik je deze wat langer te houden dan de normale lengte (de meeste vissers vissen hun rig tussen de 15 en 20cm). Wanneer je dit niet doet zal dit, zoals hierboven aangegeven, ten koste gaan van de rig en aas presentatie omdat het lood de rig gedeeltelijk mee de bodem in trekt.

Een veelgemaakte fout op modderbodems is het vissen met een te korte rig.

Op rig gebied zijn er echter nog een aantal zaken meer waar je rekening mee dient te houden. In combinatie met een wartelloodsystem kies ik bijvoorbeeld altijd voor soepel onderlijnmateriaal, omdat dit mooi de contouren van de bodem volgt. Als je namelijk stijf onderlijnmateriaal zou gebruiken en de rig  zakt een beetje weg in de modder, dan zal de rig diagonaal / schuin omhoog van de bodem komen te staan. Zoals jullie ongetwijfeld zullen begrijpen bevordert dit de inhaking zeker niet. Een stijf rigmateriaal in combinatie met een loodclip montage zou ik dus nooit aanraden voor zachte bodems!

Veel mooier dan deze parel worden ze niet!

Mocht je daarentegen werpend aan de slag gaan op middellange of lange afstand met behulp vaneen helikopter systeem, dan zou ik zelf kiezen voor semi stijf onderlijnmateriaal om de kans op in de war gooien nog verder te minimaliseren. Betreft het echter een simpel (onderhands) worpje, dan zou ik ook hier voor soepel onderlijnmateriaal kiezen.

Met een snowman kun je in veel gevallen uit de voeten.

De makkelijkste manier om op een modderbodem te vissen is met een pop-up op een Chod rig of Ronnie rig. Met dit, in combinatie met een helikopter systeem, lig je 99 van de 100 keer goed te vissen. Een extra voordeel van vissen met pop-ups is dat deze veel minder snel de vieze geur van de modderbodem op nemen omdat ze een stukje boven de bodem staan. Daarnaast soak ik mijn pop-ups altijd graag 😉.

Gesoakt haakaas heeft 2 bonus voordelen: de geur van de bodem trekt er minder snel in en door de attractors zullen de karpers het haakaas sneller vinden.

Een nadeel van vissen met pop-ups is dat dit waarschijnlijk de meest gebruikte tactiek is op modderbodems, waardoor voornamelijk de oudere vissen dit trucje al kennen en zich minder makkelijk laten vangen.  In de volgende paragraaf zal ik nog verder in gaan op het gebruik van aas op modderbodems.

Als extra tip maak ik in alle omstandigheden en ongeacht het bodemtype bij het positioneren van mijn rig graag gebruik van een PVA foampje op de haak. Hierdoor weet ik zeker dat de haak onderweg naar bodem geen vuil pakt en kan de hair door het gewicht van het haakaas niet om de haak heen draaien. Bij het vissen op modderbodems is het in mijn ogen extra noodzaak om de haak te beschermen tegen vuil, omdat deze bodems vaak, zoals ik al eerder vertelde, vol liggen met bladeren, takjes en ander natuurlijk afval.

Een zakje met PVA schuimpjes in je vistas hebben is altijd handig!

Maak de PVA foampjes daarom goed nat en ‘smelt’ ze stevig in elkaar, zodat ze op de bodem nog tegen elkaar zitten en niet bij het raken van het wateroppervlak al losschieten.

4. Aas op modderbodems

Een vervelende eigenschap van modderbodems is dat ze ontzettend stinken. Je herkent het vast wel: je draait op het einde van de sessie je hengel binnen en het haakaas stinkt ontzettend naar de bodem. Als het even kan probeer ik deze stekken zoveel mogelijk te vermijden en een harder (minder stinkend) gedeelte te zoeken om op te vissen, maar in de praktijk is dit lang niet altijd mogelijk. Daarom heb ik ook een aantal trucjes om de attractie van je haakaas op modderbodems te behouden..

Zoals ik hierboven al aangaf hebben stinkende modderbodems een negatief effect op de geur van het (haak)aas. Gelukkig zijn er een aantal manier om dit probleem te tackelen. De eerste en ook meteen mijn meest gebruikte manier om de geur en attractie van mijn aas langer te behouden is door middel van soaken.

Een chodje met een gesoakt haakaasje is een veelgebruikte combi in Niels z’n visserij.

Door te soaken “zuigt” het aas zich vol met jouw soak/liquid naar keuze, waardoor het grotendeels al verzadigd is en veel minder de geur van de bodem op zal nemen.

In situaties waarin ik niet te attractief wil vissen en soaken dus geen optie is (bijvoorbeeld op wateren waar ik veel last van witvis heb) laat ik mijn boilies graag 12 tot 24 uur weken in het water van de desbetreffende locatie. Behalve dat hierdoor wederom de buitenmantel dan al is verzadigd, worden boilies vaak ook wat lichter van kleur waardoor ze beter visueel op zullen vallen op de vaak wat donkerdere modderbodem.

Een bijna-leder-spiegel die het haasje was op een Chod.

Daarnaast is er ook nog een manier om bovenstaande methoden (soaken in liquid en weken in water) te combineren: de zogenaamde ‘heat treatment’. Kort uitgelegd giet je hierbij kokend water over de boilies heen, laat je ze +/- 20 minuten weken, giet het water af en mix er vervolgens een liquid naar keuze doorheen. Door de hitte van het kokende water wordt de harde buiten laag van de boilie wat zachter, waardoor de liquid gemakkelijker en tot in de buitenste mantel van de boilie opgenomen wordt. Tot slot zou je hier nog een extra attractor aan toe kunnen voegen, zoals grondvoer of een kruim. Check de video die Willem Kwinten hier over gemaakt heeft HIER.

Naast boilies ben ik ook een enorme fan van tijgernoten. Deze nootjes zijn ook ideaal in te zetten op modderbodems. Na het koken zijn tijgernoten namelijk al volgezogen met water en nemen ze dus vrijwel geen bodem vocht/geur meer op. Daarnaast zijn ze enorm licht van gewicht en blijven ze mooi bovenop de modder liggen.

Tijgernoten: een perfect zomeraasje én zeer geschikt voor voercampagnes in het vroege najaar.

Een manier om met zwaarder haakaas (zoals 20mm+ boilies) op modderbodems te vissen is door ze uit te balanceren. Op wateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen gebruik ik daarvoor het liefst een wafter, of een snowman met een pop-up die matcht met de rest van het aas. Kent het water nauwelijks dressuur, dan ga ik als eerste aan de slag met pop-ups bevestigd op een Ronnie- of een Chod rig. In beide gevallen staat de pop-up dan net wat boven de bodem, zodat hij extra op valt.  Verder is plastic haakaas ook een aanrader op modderbodems omdat ze, net als tijgernoten, licht van gewicht zijn en veel minder de geur op van de bodem opnemen (zeker als ze gesoaked zijn).

Solid PVA Bags kunnen je extra vissen op zachte bodems opleveren!

Tot slot maak ik ook graag regelmatig gebruik van solid bags om mijn haakaas goed op modderbodems te presenteren. Een PVA werkt op ongeveer dezelfde wijze, ook een echte aanrader!

De ‘vallen’ liggen uit, op naar een nachtelijke vangst…

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips voor het vissen op modderbodems en zijn jullie binnenkort ook succesvol op dergelijke wateren. Laat het me gerust weten door middel van een DM op Insta! Veel succes!

Niels Traa


Volg Niels zeker op Instagram om daar ook op de hoogte te blijven van zijn vette vangsten en avonturen! Meer tips over het najaar vind je op onze Community! Voor de andere artikelen van Niels klik je hier.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1