Wat als je Michiel Pilaar alles mocht vragen? Het vragenvuur!

Het najaar is in volle gang en de komende tijd zijn de omstandigheden perfect om erop uit te trekken. Toch gaat het in deze periode niet altijd van een leien dakje, maar met de juiste tips & tricks moet het helemaal goedkomen. 

Scrol snel verder voor alle tips & tricks die MP voor jullie in petto heeft!

Michiel is de beroerdste niet om zijn kennis te delen en daarom plaatste we een post op ons Instagram kanaal waaronder jullie al je vragen konden stellen. Een aantal van deze vragen hebben we in dit artikel op een rijtje gezet. Letssss go!


1. Jordy: Hey Michiel, welk haakaas gebruik jij het liefste op vijvers waar de vis bijna niet actief is?

Michiel: Als de karpers NIET actief zijn, dan azen ze vaak niet om te eten (over een open deur gesproken). Je kunt dan wel aanbeten krijgen door op nieuwsgierigheid in te spelen. Denk aan fluo pop-ups op een chod of Ronnie rig of je kunt maden eens een kans geven (al is dat op veel wateren lastig in verband met witvis).


2. Marc: Welke sessie zou je over willen doen, maar dan compleet anders aanpakken en hoe/waarom?

Michiel: Wauw, dat is een leuke vraag! Ik zou onze beginperiode in de Alpen maar wat graag overnieuw willen doen!

WAT EEN HEERLIJKE TIJD WAS DAT 😄

Daarnaast wisten we toen amper iets van de wateren en de bestanden. Als we meteen de kennis hadden gehad die we NU hebben… dan hadden we nog meer #insane sessies gehad 🙂 Maarrrr ik ben ook heel blij met hoe het allemaal gelopen is, het was een prachtig avontuur!

Benieuwd naar meer Alpen avonturen van Michiel, Mark en vele andere vissers? Bekijk ze hier nog eens terug op de KWO Community!

Een Alpen vangst uit de oude doos, in 2010 wist Pilaar deze bak te strikken 🎣

3. Rob: Hoe combineer je je werk, karpervissen en het thuisfront zonder dat er 1 eronder lijdt?

Michiel: Ik wil niet zielig klinken, maar mijn gezin lijdt soms toch wel onder m’n werk. Bijna iedere week ben ik 1-2 nachten van huis en een week of 6 per jaar zit ik in het buitenland. Daarnaast zit ik bijna iedere avond met de laptop op schoot te werken. Niet leuk voor het thuisfront maar het is part-of-the-job. Echter, ik haal mega veel plezier uit m’n werk. Dus voor mijzelf is het het minst ‘erg’, karpervissen is mijn passie en ik ben dankbaar dat het uiteindelijk ook mijn werkveld is geworden. Maarrrr dat ik wat vaker naar balans moet zoeken naar vrouw en kids… dat is een verbeterpunt 😅

Michiel haalt enorm veel plezier uit zijn werk, maar met al deze tripjes lijdt het gezin er soms toch wel onder…

4. Jelle: Veel dagjes of veel nachtjes vissen?

Michiel: DAGJES! Heerlijk: vroeg uit bed komen, superscherp zijn, je hengels spot-on leggen, de ochtend tot leven zien komen en vervolgens een vis vangen. Daarnaast is dagvissen voor ons qua filmen prettig, dan zie je immers een stuk meer. Maarrrr uiteraard vis ik ook graag ’s nachts. Zeker in het najaar: dan azen de vissen vaak lekker door tijdens de donkere uurtjes.


5. Youk: Wat is de bizarste nacht vissen die je ooit hebt meegemaakt?

Michiel: Ooit in België met Gio Lenglez een bizarre nacht mee mogen maken. We vingen 9 vissen na een CRAZY voercampagne. Zeven van deze vissen waren boven de 18kg, vier ervan boven de 20kg. Nooit meer geëvenaard 🤩

Bekijk deel 1 en deel 2 van de video met Gio nog eens terug op de KWO Community!

Een monsterlijke bak die MP tijdens de sessie met Gio wist te strikken 😁

6. Dave: Wat zou je aanpak zijn op een water waarbij je weinig info vooraf hebt, je misschien een paar avonden van te voren een uurtje kan gaan kijken en geen dieptemeter tot je beschikking hebt.

Michiel: Ik zou 2 á 3 keer een rondje lopen, kijken of je visactiviteit kunt waarnemen, wellicht een praatje maken met een andere visser. Op de stek waar je vertrouwen in hebt voer je ieder bezoekje ongeveer 2,5 kilo aas (boilies en een beetje partikels). Verspreid voeren, zodat je de vissen lekker bezig houdt. Vervolgens ga je vissen en vandaaruit begint je avontuur 😉


7. Fishtakeover: Als ik als beginnende karpervisser met niet veel budget hoe maak ik het meeste kans op een mooie visdag met een paar vissen?

Michiel: Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar een goed viswater. Niet te moeilijk, dus: een wat groter visbestand. Vraag goed aan vissers uit je netwerk of zij nog tips hebben wat betreft de waterkeuze (en wellicht zelfs stekkeuze). Ga vervolgens een dag van tevoren twee verschillende stekken aanvoeren. Bij aankomst voer je stek 2 aan en neem je vervolgens plaats op stek 1. Daar vis je tot einde van de ochtend en vervolgens verkas je naar stek 2. Qua aas (bij weinig budget) zou ik kiezen: 1/3 gekookte harde mais, 1/3 tijgernoten en 1/3 boillies!

Een mix van verschillende aassoorten zorgt er al snel voor dat je het voeren voordeliger kan houden, dan wanneer je enkel met boilies aan de slag gaat!

8. Thijs: Volle maan, helpend of niet?

Michiel: Als ik tijd heb ga ik vissen. Ik plan m’n sessies niet zozeer op weersomstandigheden. Volle maan, wel of niet goed. Het lijkt wel dat er vaak minder KLEINE vissen gevangen worden. Of dat écht zo is, of dat het een gevoel is omdat iedereen zegt “met volle maan vang je meer grote vis”… dat durf ik niet hard te stellen. Maarrrr als ik zou mogen kiezen tussen vissen als het volle maan is, of wanneer er geen maan is… dan toch MET🙂


9. Jasper & Sebas: Groot of klein aas?

Michiel: Oehhh wat voor de een groot is, is voor de ander klein. Als ik 1 aasje zou moeten kiezen voor het hele jaar dan is het een 20mm boilie. Echter, in het najaar vis ik toch wel vaak groter en in het voorjaar en de zomer gebruik ik dan juist weer vaak kleiner aas. Zowel 12 en 15mm boilies als partikels.

Welk formaat kies jij als haakaas? In het najaar zou Michiel in ieder geval voor groter haakaas gaan 😉

10. Toshiden: Eerste maal Frankrijk (openbaar water) waar zou jij heen gaan?

Michiel: De eerste keer Frankrijk moet je zien als een investering. Verwacht niet meteen de pannen van het dak te vissen. Ik zou een water kiezen waar een camping aan ligt óf vlakbij is. Je kan dan een basiskamp maken op de camping en vervolgens de omgeving verkennen, stekken aanvoeren en vervolgens afromen. Zowel middels dagjes vissen als korte nachtjes. Doordat je een vaste campingplek hebt kun je een deel van je gear achterlaten, je bent dus sneller en mobieler.

Check op KWO het artikel met 8 camping tips. Daarin deel ik 8 wateren (waar een camping aan ligt) met een goed karperbestand.

KWO Redactie


Volg het KWO Instagram kanaal voor onder andere tips & tricks, de laatste KWO nieuwtjes en kersverse Community updates!

Bekijk ook