Vijf vragen over het ‘zigvissen’ beantwoord door Kevin Diederen!

“Zigvissen”, het onderschoven kindje bij het karpervissen? We vroegen het aan Kevin Diederen en in deze update geeft hij uitgebreid antwoord, lees dus snel verder!


Vraag #1: Waarom denk jij dat veel karpervissers het ‘zigvissen’ geen kans geven?

Kevin Diederen aan het woord: Eerlijk gezegd denk ik dat het bij veel karpervissers echt de angst voor het onbekende is. Al sinds ze vissen worden er grote karpers op boilies gevangen, dat is een zekerheid! Op de meeste wateren zal je als je maar lang genoeg wacht boven op een bed voer vis kunnen vangen. Kijk ook maar eens goed om je heen. Werkelijk iedereen doet dat zo om wat als bij ons als bodemazer bekend staande vis te vangen. Pas als karpers echt in het oppervlakte liggen, schakelen we over en vissen we drijvend. Alles daartussen is haast onaangetast gebied dat ook wel vraagt om echt een knop om te zetten. Die knop ging bij mij toevallig wat sneller om waardoor ik al eerder dan velen met dingen ben gaan experimenteren.

Zigvissen
Nog voor er gesproken werd over de ‘zig’ was Kevin al aan het experimenteren op halfwater.

Nog voordat ik van het woord ‘zig’ hoorde, ving ik al met een schuiflood, kurken “dobber” en een pop-up een karper. Maar dat kreeg toen niet gelijk een groot vervolg omdat ik het ook snel in de war smeet en dat is iets dat je nu ook veel hoort. Mensen geven het geen kans omdat ze het snel in de knoop (denken te) gooien of niet gelijk gaat zoals ze willen. Het geduld om geheel “out of the box” te gaan ontbreekt ook bij het merendeel. Na drie keer 24 uur blanken op de bodem krijgt een zig vaak niet meer dan een kort dagje om zich te bewijzen. Het snel in de knoop werpen, dat overigens zeer makkelijk op te lossen is, komt vervolgens mooi op tijd als excuus. “Dat ziggen is niks voor mij, want…” hoor je met regelmaat voorbij komen.

Kevin Diederen
Geef het ziggen zeker een vangst!
Spiegelkarper
En wie weet vang jij dan ook zulke parels.

Vraag #2: Welke drie materialen zijn een “must” zijn om succesvol te kunnen ziggen?

Om het aas ook op echt diep water aan te bieden plus te kunnen wisselen van dieptes, kan ik echt niet zonder een adjustable systeem. Het maakt het echt een stuk makkelijker om zelf op verschillende dieptes de vis te gaan zoeken, dus ik zou echt niet zonder een Zig Kit kunnen. Als tweede komen vervolgens goed, sterke en mega scherpe haken, want de inhaking is echt een stuk beperkter dan met reguliere loodsystemen. Elke winst die je kan pakken wil je dan ook nemen en voor mij betekent dat het gebruik van bijvoorbeeld de Kamakura Choddy haken in de kleinere maten.

Zigvissen
De Adjustable Zig Kit, Kevin kan niet meer zonder!

En iets waar ik echt niet zonder kan is PVA tape. Om het in de war gooien van de montage te voorkomen plak ik namelijk mijn haak vast tegen de dobber met een stuk tape. Dit scheelt echt enorm veel en de tape neemt overigens minder plaats in beslag dan het verder ook bruikbare PVA foam, dus doe er je voordeel mee.

Zig Kit
Vergeet ook niet om standaar een rolletje PVA tape in de tacklebox te doen 😉

Vraag #3: Welke wateren zijn bij uitstek geschikt voor het ziggen? Zijn dat altijd wateren met een groot bestand of?

Eigenlijk is het mogelijk op vrijwel elk (stilstaand) water met zigrigs vis te vangen. Ik heb al gehoord van vangsten van echt grote reservoirs en heb ze zelf ook onder diverse omstandigheden ingezet. Wel moet je jezelf afvragen met welke situatie je te maken hebt. Echt obstakelvissen is met zigrigs niet echt te doen, hele lange afstanden vallen ook al af en zo kan je de lijst met je gezonde verstand nog wel groter maken.

Zigvissen
Kevin is recent op pad geweest om een complete How To Zig video te maken.

Vraag #4: Moet je altijd bijvoeren bij het zigvissen? Zo, ja wat?

Het is een opvallend veel voorkomende vraag en daarop kan ik enkel antwoorden dat ik, uitgezonderd op wateren waar echt heel veel vis zit, vrijwel alleen maar single hookbait vis. Als ik in een zone vis waar de karper zwemt, de diepte weet te vinden waar ze rondhangen… dan kan een enkel haakaasje meer dan genoeg zijn om de aandacht te trekken. De laatste jaren heb ik tijdens het ziggen dan ook niet anders gedaan.

Vangsten
Een single aasje is voor een karper vaak al genoeg…
Karpers
… en Kevin kan het weten!

Vraag #5: Wat zijn jouw favoriete haakaasjes? Hoe groot en welke kleur?

Op vrijwel alle (wat) helderde wateren waar ik gevist heb en ook bij vrijwel alle meer ervaren zig gebruikers die ik gesproken heb, is er een opvallend iets te zien: de liefde voor zwart foam. Zwevend tussen de bodem en het oppervlakte is het een kleur die enorm afsteekt zonder heel onnatuurlijk te zijn, maar ook op momenten dat het minder zichtbaar is zoals tijdens de nachtelijke uren heb ik er vis op gevangen. De momenten dat ik naar echt andere kleuren of bijvoorbeeld kleine fluo pop-ups grijp zijn echt uitzonderingen. Wel is het zo dat ik mijn foampjes, die klein van formaat zijn, meestal soak in een Supreme Goo. Zo krijgen ze toch iets van een extra prikkel mee. Voor mij persoonlijk geeft dat toch wat meer vertrouwen.

Zigvissen
De voorkeur gaat vaak uit naar ‘zwart foam’, maar schroom ook niet om te experimenteren met andere kleuren.

Slotvraag: wat zijn de twee meest gemaakte fouten bij het zigvissen?

Veel mensen denken pas als de karpers echt apathisch in het oppervlakte hangen aan het gebruik van een zigrig. In mijn ogen ben je dan al te laat. Al vanaf het moment dat in hartje winter alle waterlagen zijn afgekoeld en het niet kouder gaat worden, zie je dat er vaak vissen op half water liggen te niksen. Als dan ook nog eens tegen het einde van de winter en in het vroege voorjaar de zon de bovenste lagen begint op te warmen heb je geen raketwetenschapper nodig om er achter te komen waar de vis veel tijd gaat doorbrengen. In Engeland, waar het ziggen al veel meer is toegepast, zie je dat er echt in de winter en het vroege voorjaar veel zigvangsten gedaan worden.

Spiegelkarper
Vergeet ook niet de nachtelijke uren 😉

En… als je de zigrig eens een echt goede kans geeft. Ga dan vooral ook de nachtelijke uren zo door zigvissen. Ik heb diverse sessies meegemaakt dat ik juist tijdens de donkere uren de meeste aanbeten krijg.

Kevin Diederen


Bekijk ook de onderstaande ‘How to video‘ die Kevin heeft gemaakt over het ‘zigvissen’.

Bekijk ook