Vier tips voor op betaalwater van Dion Schel!

Iemand die we aan het begin van het voorjaar een onvergetelijke sessie zagen vissen is Dion Schel. Samen met vismaat Jorg Godschalk viste zij een sessie op betaalwater en dat verliep uiterst succesvol. Hoog tijd om Dion eens om een aantal tips voor op betaalwater te vragen. Lees snel verder en doe er je voordeel mee!


vangst rijenkarper - dion schel - vier tips voor op betaalwater
Deze vangst laat wel zien dat hun trip meer dan geslaagd was 😉

Tip 1: Bouw je stek op.

Dion aan het woord: Indien ik de kans en de mogelijkheid heb om een langere sessie te vissen probeer ik de stekken zo goed mogelijk op te bouwen. In eerste instantie begin ik met erg licht verteerbaar aas om te kijken wat de reactie is van de vis. In sommige gevallen komt het voor dat de vis het grotere voedsel links laat liggen. Ik kies dan voor klein attractief aas, waardoor er vaak snel een aanbeet wordt geforceerd. Tijdens een sessie die ik recentelijk heb gevist met vismaat Jorg Godschalk kwam de vis vrij snel los. Ik merkte daardoor op dat er grotere hoeveelheden voer in het water konden. Eerst met grotere hoeveelheden licht verteerbaar aas en naarmate de week vorderde voegden ik hier in mondjesmaat kleine boilies en pellets aan toe.

vangst spiegelkarper - dion schel
Al snel kwamen er verschillende mooie vissen op de kant!

Ondanks het klein en licht verteerbare voedsel kregen wij in deze sessie regelmatig een grotere slag vis in ons net. De grotere vis begon de stek meer en meer te domineren. Hier sprongen wij natuurlijk direct op in door na elke aanbeet kleine boilies aan het voer toe te voegen, waardoor hopelijk de grotere vis zou blijven domineren. De vangsten liepen in gewicht niet terug en dit resulteerde in een aantal mooie dertigers. Even later volgde zelfs een absolute klapper van 25 KILO! Geef het opbouwen van je stek dus eens een kans 😉

vangst vijftiger spiegelkarper - dion schel
Wat een beuker, hier droomt iedere karpervisser toch van!?

Tip 2: Durf klein te vissen.

In de visserij op betaalwater hanteer ik graag een aaspresentatie met klein opvallend of bewegend haakaasje. In de meeste gevallen kies ik graag voor een presentatie met een hoge attractiviteitsvorm. Dit varieert van een pop-upje van 10 of 12mm tot een presentatie van een foampje met daar boven een aantal maden en/of wormen.

rig met klein aas - dion schel - vier tips voor op betaalwater
Een succesvolle tip die Dion jullie kan meegeven is om je aaspresentatie lekker klein te houden.

De attractiviteit van de aaspresentatie zorgt ervoor dat de rondhangende vis op jouw voerstek in de meeste gevallen sneller geneigd zijn dit haakaasje op te pakken. In mijn optiek maak je hiermee onderscheid tussen de gevoerde partikels en boilies en je haakaasje. Uit ervaring gesproken kan de hengel hierdoor soms wel binnen tien minuten aflopen! Tevens is klein haakaas in veel gevallen ook erg effectief op een betaalwater. Dit omdat je op deze manier je jezelf kan onderscheiden van de andere vissers op het water. Wees dus niet bang om ook klein haakaas in te zetten!

vangst schubkarper - jorg godschalk
Ook Jorg wist een serie mooie vangsten op de kant te krijgen!

Tip 3: Vis op de ondieptes.

Tijdens de meeste sessies kies ik ervoor om eerst te checken hoe het diepteverloop van het desbetreffende water is. Neem hiervoor even de tijd en probeer het water op deze manier in kaart te brengen. Tijdens onze laatste sessie merkten wij op dat er veel taluds, riggels en plateaus aanwezig waren. Op de dieptemeter spotte wij zelfs de vis op deze plekken. Door onze kansen in eerste instantie te spreiden kwamen wij er al snel achter dat de vissen op het diepere gedeelte van het water niet tot nauwelijks aasden.

Vissen op de dieptemeter - vier tips voor op betaalwater
Op het ondiepe gedeelte werd de vis al snel gespot 😉

De jaargetijden spelen hierin een grote rol en met dit in het achterhoofd besloten wij om voornamelijk stekken in de kanten van het water aan te voeren en te bevissen. Door een aantal dagen felle zon was hier de temperatuur net iets hoger en bleven de vissen net wat langer hangen. Hierdoor wisten wij relatief snel aanbeten te forceren en besloten we om deze stekken te blijven bevissen. Door het uitvaren met de voerboot konden wij exact onder of net naast de takken varen waar het zo’n 1,4 tot 1,8 meter was.

vangst rijenkarper - dion schel
De aanpak bleek te werken en de ene parel na de andere kwam op de kant!

Uiteindelijk was het bevissen van de ondieptes in deze sessie de sleutel tot succes. Durf je hengel dus eens op een ondiep gedeelte de kans te geven!

vangst spiegelkarper - jorg godschalk
Zelfs tijdens de avonduren waren de ondiepe stekken zeer succesvol.

Tip 4: Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tijdens de voorbereidingen van een langere sessie zorg ik ervoor dat ik niet voor verrassingen kom te staan. Hou er rekening mee dat, ondanks de weersvoorspellingen, het weer of de situatie juist anders uit kan pakken dan verwacht. In deze situaties is het fijn als je voorbereid op pad gaat en kan switchen van montage en aaspresentatie waar nodig.

vangst spiegelkarper - dion schel
Een goede voorbereiding is het halve werk 😉

Meerdere malen heb ik ondervonden dat vissen zich gedurende een sessie veel verplaatsten door weersveranderingen en zich zelfs naar plekken verplaatsen waar je ze af en toe juist niet verwacht! In deze gevallen is het dus erg handig om jezelf te voorzien van verschillende montages zodat je kunt inspelen op wat de vis doet.  Zorg er dus voor dat je voorbereid op pad gaat en kan anticiperen op situaties die zich (wellicht) tegen de verwachtingen in voor doen!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips voor op betaalwater gehad en ik wens jullie veel succes tijdens de volgende trip!

Dion Schel


Benieuwd naar meer avonturen van Dion? Volg hem dan op Instagram voor de meest recente vangsten!

Meer tips voor op betaalwater! 🎣
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)
Drie slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Bekijk ook