[VIDEO] Tips om succesvol te voeren in de zomer – Danny Fairbrass

Iemand die enorm veel kennis en ervaring heeft op het gebied van karpervissen is de Engelse Danny Fairbrass. We kennen hem allemaal van de Korda Masterclasses waarin hij volop kennis deelt. In dit artikel geeft Danny aas- en voertips voor de zomermaanden waarmee jij jouw kans op een vette zomervis flink kunt vergroten!


Danny aan het woord: Als de vissen klaar zijn met paaien en de zomer is aangebroken, hebben ze vaak enorme trek. Het is de tijd van het jaar waarop hun metabolisme als een dolle werkt. Een flinke voerstek op de juiste plek, werkt vaak heel goed om een serie karpers te vangen. Met name tijdens langere sessies kan het opbouwen en op de juiste manier aanvoeren van je stek het verschil maken. Zowel bij mij als bij andere karpervissers heeft het voor mooie vangsten gezorgd en ik deel dan ook graag enkele tips die je zullen helpen om deze zomer succesvol te zijn.

Bekijk ook de video: Karpervissen in de zomer met Danny Fairbrass & Darrel Pack

Tip #1: Aas van hoge kwaliteit

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om goed aas van de juiste kwaliteit te gebruiken. Daarbij let ik ook op de conditie en versheid van het aas. Op het moment dat je aas bederft en je er grote hoeveelheden van voert, kan het namelijk goed voorkomen dat je eerder vis afschrikt dan aantrekt. Je aas heeft dus wat aandacht nodig en zeker als het warm is, kost dat iets meer moeite. Maar dat maakt het zeker niet onmogelijk!

“In de zomer heeft het aas wat meer aandacht nodig.”

Wanneer de witvis het toelaat, gebruik ik graag mais om mijn voerstek te ondersteunen. Als ik deze klaargemaakt meeneem naar het water, zal ik goed letten op het vocht van de mais. Als deze melkachtig en troebel begint te worden, giet ik het vocht af en vervang ik deze door vers water uit het meer. Ik spoel de mais als het ware af en als je dit doet, blijft het veel langer vers. Je kan het ook echt merken als je het proeft. Door het water te verversen, blijft de mais veel langer zijn typische eigen smaak behouden.

Danny zet maar al te graag mais in, maar dan moet de witvis dit wel toelaten.

Tip #2: Freezerbaits tijdens de zomer

Eén van de voermixen die ik graag gebruik, bestaat onder andere uit deze mais die ik tijdens het koken voorzien heb van flink wat zout. Daarnaast gebruik ik ook nog Mainline’s Link of een prototype vismeel boilie. Beiden zijn freezerbaits die natuurlijk om wat aandacht vragen. Door het ontbreken van conserveermiddelen geef ik er de voorkeur aan om ze op te bergen in grote droogzakken. Dit kan je het beste doen door ze op te hangen. Zo is de kans dat ratten hun slag slaan kleiner.

Hang je boilies in de schaduw om ongedierte of vocht geen kans te geven.

Als je ze aan een boom hangt, doe dat dan in de schaduw en schud ze regelmatig door elkaar. Zo voorkom je dat er vocht tussen de boilies blijft zitten. Je wil dat het aas mooi gelijkmatig droogt en niet alsnog bederft. Deze manier van drogen zorgt er voor dat het aas ook steeds harder wordt en dit maakt het voeren met een pijp een stuk makkelijker.

Door de boilies te drogen kun je ze gemakkelijker op de stek krijgen met behulp van een werppijp.

Aas dat bij harde worpen met een werppijp splijt is daarmee verleden tijd. Als ik met een spodhengel voer, wat vaak het geval is, dan hoeft het aas niet hard te zijn. In dat geval hydrateer ik de boilies meestal door ze bijvoorbeeld met de mais en het kookvocht te mengen. Als je dit vooraf doet, merk je dat ze zich volzuigen en weer zachter worden. Op deze manier zal de boilie op de bodem minder water opnemen en ook niet zo snel de geur van bijvoorbeeld modder opnemen. Natuurlijk kan je dit ook doen met het kookvocht van andere partikels zoals bijvoorbeeld tijgernoten.

Een tactiek die zich bij Danny al vaak heeft bewezen ;-).

Tip #3: Maximale attractie

Als het over vloeibare attractie gaat, dan is er iets dat ik als een enorme plus zie. De SMART Liquid van Mainline is een combinatie van oplosbare eiwitten, vetten en allerhande attractors die in een plakkerig goedje zijn verwerkt. Ik spuit dit over mijn aas en éénmaal op de voerstek, laat het een spoor van ontelbaar veel kleine attractieve deeltjes los. Deze verspreiden zich zowel horizontaal als verticaal en trekken zo sneller de aandacht van de karper. Ik weet dat zelfs diverse vissers, die belangen hebben bij andere aasfirma’s, het spul inmiddels ontdekt hebben en in alle stilte gebruiken. Geloof mij maar dat het echt uniek spul is dat de aantrekkingskracht van je voerstek vergroot.

Met de Smart Liquids breng je in de hele waterkolom attractie aan, Danny is er fan van!

Tip #4: Mixen

Bij het gecombineerd voeren van boilies en partikels is het extra interessant om te kijken naar de ontlasting van de gevangen vissen. Indien je een vis eventjes bewaard hebt in een sling kan je het vaak al zien, maar ook op de onthaakmat laten de vissen nog wel eens wat bewijsmateriaal achter. Door te kijken naar wat er in de ontlasting zit, krijg je een goed idee van mogelijke voedselvoorkeuren van de vis.

Zelfs tijdens het wegen kan de karper al ontlasting loslaten.

Tijdens het filmen van de Summer Masterclass in Duitsland viel mij op dat er in verhouding veel meer stukjes mais dan boilies te zien waren. Om die reden besloot ik dan ook om met één van de hengels twee korrels mais gecombineerd met een stukje Fake Food plastic te vissen. Zo kan ik namelijk voorschotelen wat de vis op dat moment prefereert en indien ik daar meer aanbeten op krijg switch ik nog meer hengels naar dat haakaas.

Door naar de ontlasting te kijken wist ik precies met welk aas ik moest vissen.

Op het gebied van boilie haakaas, ga ik tijdens de zomer vaak voor match the hatch pop-ups of wafters. Hiermee bedoel ik dat ik een aas wil dat visueel lijkt op dat wat ik voer. Ik geloof dat vooral als karpers in het voorjaar al flink belaagd zijn met fel gekleurd aas, dit een groot verschil maakt.

In de zomer worden de visuele pop-ups door Danny ingeruild voor match the hatch wafters en pop-ups.

Tip #5: Aas met Impact

Naast freezerbaits neem ik, met name tijdens langere sessies, vaak ook geconserveerde boilies mee. Hierbij grijp ik graag naar de High Impact boilies. Aas zoals de bekende Banoffee heeft mij daarbij nog nooit in de steek gelaten. Tijdens filmtrips door heel Europa op kanalen en zelfs enkele enorm drukbeviste circuitwateren, ving ik vissen uit de toplaag. Dit zorgt er dan ook voor dat ik met vol vertrouwen enkele zakken in de auto leg voor het geval ik ze nodig heb.

De Banoffee heeft Danny nog nooit in de steek gelaten.

Nu heb ik het over boilies en partikels gehad, maar op verschillende wateren mogen pellets ook zeker niet ontbreken. Vooral als je op een water vist waar de karpers regelmatig gevoerd worden met pellets. De vissen herkennen het als onderdeel van hun dieet en het is een veilige maaltijd. Ik gebruik het dan ook graag om mijn voermix uit te bulken.

Vaak (zeker op betaalwateren) worden karpers gevoerd met pellets, ze zien dit dan ook als een “veilige” maaltijd.

Op wateren waar ik verwacht dat de karpers in scholen azen en meerdere beten realistisch zijn, start ik vaak met tussen de 30 en 50 medium spombs gevuld met aas. Op het moment dat ik actie krijg, voer ik vervolgens bij met vijf tot tien spombs. Natuurlijk zijn dit maar grove richtlijnen. Zo kan het op een water (met een écht groot bestand) voorkomen dat ik zelfs een volle emmer voer of juist maar 20 spombs. Dit op een juiste manier aanvullen is een kwestie van ervaring opdoen en daarvoor zal je gewoonweg uren moeten kloppen om een water leren kennen.

Voor ieder water heeft Danny zijn eigen tactiek!

Tip #6: Rust

Soms kan je echt een groot verschil maken door tijdens warme dagen, op het moment dat de vissen niet echt azen, je hengels binnen te draaien. Na bijvoorbeeld de aasperiode in de ochtend, haal ik de hengels in en voer ik de stek alvast aan. Vooral als je op stekken vist in het open water en de zon er echt op staat de branden, mis je weinig tot niks. Maar door het ontbreken van lijnen over je stek kan de vis wel met meer vertrouwen rondzwemmen. Dit zal zeker in je voordeel werken.

Dat het werkt, bewijst Danny wel weer met deze prachtige spiegel!

In Frankrijk zie je ook dat mensen die betalen om een week op een betaalwater te vissen ook echt elk uur een hengel in het water willen hebben. Het gevolg is dat ze zo soms hun stek als het ware verdrinken. Als je een idee hebt wanneer de vissen azen kan het veel beter werken om niet de gehele dag te vissen. Geef de stek rust en je zal merken dat je vaak sneller actie krijgt tijdens de daadwerkelijke aasperiode.

Geef de stek rust en profiteer optimaal van de aasperiodes!

Tip #7: Niet opnieuw werpen

Bij de wateren die ik de afgelopen jaren heb bevist, merkte ik dat midzomer de meeste aanbeten tijdens de nacht en de vroege ochtend kwamen. Wat voor mij vaak goed werkte, was om meerdere hengels op een stek te vissen en na een aanbeet niet gelijk opnieuw in te werpen. Als er nog andere vissen uit een groep aan het azen zijn, zie je dat je vaak vrij vlot een aanbeet krijgt. Door opnieuw in te gooien, terwijl je nog andere hengels op dezelfde plek hebt liggen, verschrik je wellicht de vissen. Vooral op wateren met een niet zo’n groot bestand lijkt dit een gouden zet.

De laatste tip van Danny: verstoor je stek niet te veel.

Vis je op wateren met een groot bestand? Dan lijkt de vis zich vaak al wat minder van enige verstoring aan te trekken. Het is dus aan jou om het vooral, net zoals de andere tips, uit te proberen. Ontdek wat voor jou werkt en geniet van de zomer.

Danny Fairbrass


Wil je nog meer video’s zien van Danny, abonneer dan op het YouTube kanaal van Korda of check de Brand Page op KWO.

Meer weten = meer vangen ⤵️
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)
Minder brasems vangen? Check deze rig tips
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Karper entertainment op KWO ⤵️
De 1000 Franse meren route van Mike Thille in ON THE MOVE
Keep Seaching met Mark Hofman – Bekijk meer dan 20 afleveringen!
Het mooiste karperduo? Bekijk hier alle Pilaar & Ossie afleveringen 🙂

Bekijk ook