ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten aankomend voorjaar! – Niels Traa

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het voorjaar is weer aangebroken en met het stralende zonnetje op ons gezicht durven wij karpervissers wel eens overmoedig te worden. Het is een fantastische periode om te vissen maar er zijn ook erg veel fouten die je kan maken. Niels Traa schotelt in onderstaand artikel 5 veelgemaakte fouten voor die hij altijd probeert te vermijden.


Fout #1: De watertemperatuur onderschatten

Niels Traa aan het woord: In het voorjaar is er overdag vaak sprake van een kraakheldere lucht (in geval van een hoge luchtdruk) met temperaturen van soms wel boven de 20°C. Deze dagen gaan vaak gepaard met koude nachten waarbij de temperatuur nog zakt tot net boven het vriespunt. Het water zal dus overdag wat opwarmen maar vervolgens in de nacht ook weer afkoelen. Als vissers genieten we natuurlijk volop van de warme temperaturen overdag, maar we vergeten nog wel eens dat de koude nachten evengoed invloed hebben op de watertemperatuur.

Ook de nachtvorst heeft invloed op de watertemperatuur, vergeet dat niet!

Om te voorkomen dat je de watertemperatuur nooit meer onderschat, raad ik aan om een thermometer aan te schaffen. Zelf gebruik ik een (vijver)thermometer om de temperatuur op de bodem te meten. Deze zijn al verkrijgbaar voor nog geen €6,-. De temperatuur op de bodem kan nauwkeurig gemeten worden door een loodje aan de thermometer te bevestigen. De oppervlakte temperatuur van het water kan je uiteraard ook met deze thermometer meten, maar vergeet ook niet dat je hiervoor eventueel de thermometer op je Deeper of voerboot kunt gebruiken.

Met een simpele vijverthermometer kun jij makkelijk veel nuttige informatie te weten komen.

Variërende watertemperaturen

Houd er rekening mee dat de watertemperatuur per stek erg kan verschillen. Ik raad je daarom aan om op verschillende stekken en dieptes de watertemperatuur te meten. Denk hierbij aan stekken in de wind/luwte maar ook zeker aan stekken waar de zon het langst op schijnt gedurende de dag. Het klinkt misschien logisch maar de zon(kracht) is de belangrijkste factor voor de opwarming van het water. 

Op de noordzijde van het water staat de zon het langst, dit kan een doorslaggevend verschil in watertemperatuur opleveren.

Zonkracht

Zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht dat de aarde bereikt. De kracht van de zon neemt toe naarmate het voorjaar vordert. Dit komt door verandering in de stand van de zon: hoe hoger de zon namelijk staat, hoe minder UV-straling wordt gereflecteerd door de atmosfeer en hoe krachtiger de zon dus is. Naarmate het voorjaar vordert zal de zon ‘rechter’ boven de aarde gaan staan. Daardoor zal de zonkracht toenemen en zullen de karpers sneller actief worden.

Hoe rechter de zon boven de aarde staat, hoe krachtiger de zonnestralen zijn.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1