Vang een ‘winterkarper’ met deze tactiek!

Gewoon je ‘koppie’ erbij houden…”, dat is wat je moet doen als je tijdens deze maanden je geluk gaat beproeven aan het water. Waar je nog meer rekening mee moet houden om effectief te vissen in de winter lees je in deze update van Marijn Ham!


Marijn Ham aan het woord: Voor veel karpervissers is de winter de ideale tijd om de hengels even weg te zetten in het vet en de vistijd in te leveren voor ‘quality time’ met het gezin of de aandacht even op andere dingen te verzetten. Echter, de winter is een periode waarin je nog steeds goed vis kan vangen, mits je rekening houdt met de omstandigheden. Daarnaast zitten de vissen in een prachtige wintervacht en zijn ze vaak lekker volgevreten.

winter
De hengels in het vet of tóch eropuit?

Plan van aanpak

De laatste jaren is mijn wintervisserij veranderd van een meer statische aanpak naar een struinende visserij en heb ik mij met name gericht op de vele kanalen die onze omgeving rijk is. Gedurende de winter probeer ik een aantal stekken aan de gang te houden door geregeld te voeren zodat de aanwezige vis getriggerd blijft om nog steeds wat te eten. Hier hoef je niet te denken aan zware voercampagnes en emmers vol met boilies of tijgernoten. Drie keer per week een voerschepje met een mix van hennep, boekweit, tarwe en maples doet al wonderen. Zelf voeg ik er dan nog wat grondmix aan toe als krill, tijgernotenmeel en gehydroliseerd sardinemeel en een scheut liquid om onder water de vis ook echt aan te zetten tot azen op de kleine partikels.

winter
Geregeld kleine beetjes voeren houdt de vissen nog enigszins actief in de winter!

Stekkeuze in de winter

In de winter zal de vis vele malen minder zwemmen en liggen ze ook meer gegroepeerd bij elkaar. Jouw stekkeuze is van cruciaal belang, want je kan rustig een week vissen op een stek waar geen vis langs komt te zwemmen. Aanknopingspunten voor mij zijn altijd de vele bruggen die onze kanalen rijk zijn en dan het liefst diegene die wat langer en laag zijn en waar de vis echt onder kan liggen in de luwte, maar ook omgevallen bomen in het water zijn in de winter ware hotspots om te bevissen.

winter
Bruggen zijn regelrechte hotspots in de winter!

Op sommige open wateren kan je de vis in de winter zelfs goed vinden op ondiepe plateaus waar de vis naartoe trekt zodra het winterzonnetje opkomt. Ik heb geregeld ervaren dat de vis massaal het ondiepe plateau kwam bezoeken bij een watertemperatuur van vier graden om gewoon even in het zonnetje op te warmen en ik vervolgens een behoorlijke serie aantallen vis kon vangen. Locatie is alles!

winter
Een ijskoude, OER-Hollandse schub die gestrikt werd op een ondiep plateautje!

Het weer

Op sommige wateren kan je soms eerst beter met de boot en dieptemeter de vis zoeken, want eenmaal gevonden kan je gerust meerdere vissen van dezelfde vierkante meter triggeren voor een aanbeet. Afhankelijk van de weersomstandigheden bepaal ik dan ook welke stekken of welke wateren ik bevis in de winter. Op een windstille en zonnige dag zal ik eerder naar een plas toe gaan en de vis zoeken op de ondiepe plateaus. Op dagen met harde regen en wind zoek ik dan juist weer de bruggen op van het kanaal. Vanwege de regen zullen de gemalen geregeld aanstaan op het kanaal waardoor er altijd wat stroming zal ontstaan. Stroming betekent dat de vis toch moet blijven bewegen. “Bewegen is eten”, is mijn motto dus op deze dagen ben ik zeker bij de bruggen te vinden.

De boodschap is duidelijk: bepaal je stek op basis van de weersomstandigheden!

Voordat ik daadwerkelijk ga vissen voer ik van tevoren alle brugstekken heel licht aan, denk aan een puntje van je voerschep met kleine partikels. Nadat de bruggen zijn aangevoerd, vis ik brug voor brug af en vis ik niet langer dan een uur per brug. Afhankelijk van de actie beslis ik om langer te blijven, maar als ik binnen het uur geen aanbeet heb… dan vertrek ik naar de volgende stek en zo verder!

Gebruik klein en licht verteerbaar aas in deze periode!

Tactiek

Bij deze visserij ga ik met een zeer compacte uitrusting op pad om snel van brug naar brug te verkassen. Bepakt met mijn SK-TEK cradle, schepnet, rodpod en compacte Insurgent hengels zit ik binnen enkele minuten scherp te vissen en zit ik ook weer binnen enkele minuten in de auto om naar de volgende stek te rijden. Zelf zorg ik ervoor dat ik altijd meerdere bruggen blijf aanvoeren om ook bepaalde betere stekken rust te geven en ze niet te snel kapot te vissen. Daarnaast probeer ik ook nieuwe bruggen te bevissen om zo te zien welke bruggen er nog meer snel aanbeten opleveren. Je zult zien dat niet elke brug even goed vis oplevert, dus het is belangrijk om meerdere van dit soort stekken te zoeken en te vinden zodat je altijd voldoende stekken hebt om af te vissen.

winter
Geef de stekken ook rust, daar profiteer je later van!

Het voordeel van deze visserij is dat je in een paar uur tijd een aantal stekken hebt kunnen bevissen en ‘afromen’. Je hoeft dus geen nachten of hele dagen van huis weg en je kunt in korte tijd snelle actie krijgen. Soms pak ik toch een nachtje bij één van de bruggen als de drang naar een nachtelijk avontuur onhoudbaar wordt. Belangrijk hierin is dat je goed voor jezelf zorgt door met voldoende lagen kleding op pad te gaan. Ook is een bed cover enorm handig, want het houd de kou buiten en de warmte vast. Zelf gebruik ik de SK-TEK bed cover en vis ik zelfs nachten zonder tent waarbij ik alleen mijn stretcher onder de brug plaats. Warm blijven in de winter is cruciaal.

In de winter zonder tent?!

Op de dagen dat ik de grotere polderputten bevis wil ik ook snel maximaal resultaat boeken. Boot en dieptemeter zijn mijn grootste vriend en ik zorg dat ik eerst de vis vind voordat ik daadwerkelijk ga vissen. Zoals ik al zei: “locatie, locatie, locatie…” Zodra ik eenmaal de vis heb gevonden op de dieptemeter wordt hier ook heel licht gevoerd om de vis aan te zetten tot azen.

‘KEEP SEARCHING’, ook in de winter!

Wintersucces

Zo gebeurde het mij recentelijk dat ik de tweede hengel aan het uitvaren was en toen de hengel eenmaal op de steun lag hij direct vertrok. Gevolgd door nóg een run op de eerder uitgevaarde hengel. Een ouderwetse dubbelrun dus! Soms hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn om succesvol te zijn in de winter. Als je je koppie er maar bij houdt. Daarnaast gebeurt het mij meer dan geregeld dat ik tijdens een dagje vissen op deze polderputten de dubbele cijfers behaal. Dan lijkt het meer op werken dan relaxed vissen…

Vis effectief, dus blijf actief!

Succes in de laatste fase van de winter en vergeet niet: elke vis in de winterperiode is er één. Gewichten zijn totaal niet belangrijk. Elke vis telt dubbel en geeft een extreem gevoel van voldoening!

Tot de volgende keer!

Marijn Ham


Volg Marijn op Instagram en Facebook voor fraaie vangsten en toffe ‘carpy’ plaatjes!

Bekijk ook