Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Succesvolle socials in de zomer – Ruud Schoefs

Favoriet Favoriet
KWO Redactie
Kanalen: Artikelen, Video

Door de jaren heen heeft VBK voorzitter Ruud Schoefs een flink aantal toffe artikelen geschreven voor KWO. Perfect passend bij de huidige periode deelt Ruud in dit schrijfsel een aantal inzichten over zijn zomervisserij. De maanden juli en augustus worden door hem voornamelijk ingevuld met socials’. Waarom hij nu voor socials kiest en hoe hij deze aanvliegt lees je in dit met filmpjes doorspekte artikel!


Liefde voor solotrips én socials…

Ruud Schoefs aan het woord: Mijn binnenlandse visserij bestaat vooral uit solo avonturen en dit vaak op afgesloten waters. Tijdens het voor- en najaar ga ik vrij fanatiek achter de grotere en specialere vissen van het water aan. De twee andere seizoenen probeer ik me meer te focussen op het sociale karakter binnen de visserij. De afgelopen jaren heb ik vooral in de winter mijn focus gelegd op alles wat met vissen te maken heeft, maar dan weliswaar zonder hengels.

Tussendoor het werk, gezinsleven en het VBK voorzitterschap is Ruud altijd bezig met het karpervissen.

De meetings, beurzen, vergaderingen, uitzettingen, sessies zonder hengels, werkdagen, lezingen,… het is helemaal geïntegreerd in mijn visserij. Ondanks ik vaak een hele tijd geen hengels aanraak, blijft de voeling volledig aanwezig.

Ook in de winter vist Ruud regelmatig een social.

Bij vissen komt vaak meer kijken dan men denkt. Ik hoop oprecht mijn steentje te kunnen bijdragen aan het doorbreken van het stigma rond passief vissen en wachten tot een alarmpje afgaat.  Ik hoop mensen een beetje warm te mogen maken om niet enkel te genieten van de uren aan het water, maar ook andere takken te ontdekken van onze geliefde hobby.

Deze moeilijke klant was de afsluiter van een social op een voor mij onbekend water.

Vrienden aan de waterkant

Het vissen heeft zoveel meer te bieden dan enkel en alleen maar de jacht op je target, de rust aan de waterkant, het genot van een vangst enz. Voor mij is dit dus veel breder, ook zonder hengelen kan ik zeer actief bezig zijn met vissen. Kort samengevat, het moet wel met vissen te maken hebben om mijn interesse te wekken. Het aantal mensen dat ik heb leren kennen in de viswereld zonder hierbij achter mijn hengels te zitten, is ondertussen ontelbaar geworden, laat staan hoeveel inzichten en kennis ik hierdoor heb kunnen opdoen. Ik heb veel vrienden leren kennen, mensen waarmee ik nauw in contact sta, ondanks we vaak een heel eind uit elkaar wonen.

Wanneer de hengels ingelegd zijn, is het tijd om even bij te kletsen.

De zomers zijn voor mij dan ook de uitgelezen periodes om samen met deze mensen onze passie van dichtbij te beleven. De zomer is voor mij een handige periode om te vissen, gezien ik leerkracht ben en dus verlof heb, maar ook omdat dit net de betere periode is voor succesvolle socials. Waarop ik deze stelling baseer, probeer ik jullie hieronder  te verduidelijken.

Soms vist Ruud hardcore op targets, zo wist hij in 2021 De Mohikaan te strikken.

De zomerperiode

Ik krijg geregeld de vraag waarom de zomer een ideale periode is voor socials gezien de vissen dan op hun magerst zijn. Dit nadeel kan je binnen een social gebruiken als voordeel. Vissen zitten niet meer op hun topgewicht omdat de paai meestal nog maar net achter de rug is. Vaak is dit echter een periode dat veel lokale vissers minder actief aanwezig zijn op een water. De grote zomervakantie staat vaak in het teken van buitenlandse avonturen, gezinsvakanties en mindere interesse in het water vanwege de lagere visgewichten. Deze periode hebben de vissen dus net meer van je voer nodig dan andere tijden van het jaar.

Deze hoog gebouwde schub kwam tijdens een testsessie op bezoek

De vissen zijn veel gemakkelijker te verleiden omdat hun metabolisme op volle toeren draait, hun grote honger en het mindere aanbod van andere vissers, is een mega combinatie voor grote aantallen. Koppel dit aan een goede voorbereiding en je zal opmerken dat je waanzinnig veel kan vangen op zeer korte tijd!

Deze goede voorbereiding is niet zomaar onnodig veel voer droppen enkele dagen voor je sessie, wel is het belangrijk dat je gedurende een langere periode (één tot twee weken) de vissen zeer consequent van voer voorziet. Zelf probeer ik om de 48u het water te bezoeken en uiteraard het nodige voer achter te laten. Mits ik tijdig begin, doe ik zelf één of maximaal twee korte testsessies. Deze sessies laten me dan zien in welke zone(s) de vissen zich bevinden en aanvoelen of de voerhoeveelheid omhoog of omlaag moet.

Veel kleine deeltjes zorgen ervoor dat de vissen langer actief bezig zijn.

Terugblik

Wanneer ik even terugblik op mijn sessie van afgelopen zomer, begon ik ruim twee weken op voorhand met voeren. Ik kwam instant aan op het water, besteedde veel tijd aan het spotten van de vissen via de drone en ging een rondje varen met de polaroidbril. Toen ik de vissen gelokaliseerd had en tevens de hengels in hun buurt had gelegd, werd ik de dag nadien zeer teleurgesteld wakker. Zero resultaat. #IkHaatInstantVissen.

’s Ochtends zette ik de wekker bewust een half uurtje vroeger om het water te voorzien van voldoende aas, zo begint dan de echte voorbereiding van mijn social. De toon was gezet, het aas lag op vertrouwde plekken en vanaf toen ging herhaalde ik dit om de twee dagen. Toen ik een weekje later en enkele voerbeurten verder opnieuw aankwam voor een ’testsessie’, was er gelijk enorm veel vertrouwen. Twee vissen waren enkele uren later de klos, wat gelijk stond aan hengels uitdraaien en de nacht verder uitslapen.

Ondanks deze hoek er tijdens mijn instant zeer veelbelovend uitzag, zorgde dit toch voor een blank. Deze hoek bleek na 2 weken voorvoeren wel enorm succesvol te zijn!

Ik wilde zeker niet de stek al teveel verstoren, dat stond pas voor de week nadien gepland. De ochtend begon weer met het gekende ritueel, wekkertje wat vroeger en rondje varen met volle emmers! Aangezien er zo snel meerdere vissen present waren, nam ik het risico om de voerhoeveelheid enorm op te draaien.

Feed, eat, sleep en repeat, tot de dag van de waarheid aanbreekt! De sessie nadert en de puzzel lijkt ineens helemaal in elkaar te vallen. Tijdens onze social blijken we te maken te hebben met volle maan en een zomerse storm. Wanneer ik dan effectief onderweg ben naar onze social ben ik alvast zeer lyrisch en ik wrijf me meermaals in de handen. Eénmaal aangekomen groeten we elkaar kort, spreken we onze positieve vibes uit en sturen we beiden aan om zo snel mogelijk de hengels in te leggen! Dat blijft uiteraard prio nummer één. Later de sessie zullen we nog wel tijd genoeg hebben om bij te praten, althans dat dachten we toch. Niets bleek minder waar.

De eerste 24 uur waren pure waanzin.

Chaos ten top!

De eerste 24 uur waren pure waanzin. We halen de één na de ander binnen en Seger weet zelfs niet alleen de  mooiste vis te vangen binnen enkele uren na aankomst, maar ook gelijk de topvis van het water. Genieten van begin tot einde, hier doen we het voor. Vrienden die misschien maar één keer op dit water kunnen vissen, zoveel mogelijk laten mee proeven van het geluk dat ik heb als lid van het desbetreffende syndicaat. Het tweede deel van onze social is veel rustiger qua aanbeten.

Deze vis was maar liefst 7 jaar niet meer gevangen en pas zijn tweede vangst ooit!

We gebruiken onze tijd om wat bij te kletsen en achterstallige slaap in te halen. Tijdens de laatste ochtend zijn we reeds bezig met het opruimen van ons materiaal wanneer er nog een hengel afloopt. De kers op de taart is gezet en met blijde gezichten nemen we afscheid van het water. 

Smikkelmix

Ik kan me inbeelden dat je denkt dat al dat voorvoeren een fortuin kost. Een voordeel van een social kan het splitten van de kosten zijn. Dan moet je natuurlijk zelf uitmaken met wat je voert, want dit zal ook de kostprijs bepalen. Zelf gebruik ik graag maïs, boekweit, tijgernoten en tarwe, gepaard met enkele zakjes boillies. Dit samen zorgt voor een heerlijke smikkelmix om onze gevinde vrienden van het nodige voer te voorzien. Je voert met weinig geld gemakkelijk 100kg, en de kosten-batenanalyse is het risico dan zeker waard. Het is alvast mijn favoriete combinatie: weinig effectieve vistijd maar wel lang en veel voeren. Dit leidt vaak tot fantastische resultaten.

In het verleden wist ik al menig mooie karpers te vangen tijdens socials.

Waterkeuze

De waters die gekozen worden voor een social, zijn door de afstand vaak onbereikbaar voor een van beiden, waardoor het niet haalbaar is op deze op een goede manier te bevissen. Ik vind het wel belangrijk dat één van ons het water voldoende goed kent zodat je niet alles vanaf nul moet ontdekken.

Succes tijdens de zomermaanden: lovely!

Wanneer ik terugkijk op de vorige sessies samen met Seger, kozen we er telkens voor om waters te bevissen waarvan of hij of ik voldoende kennis hadden. Wanneer je maar enkele dagen tijd hebt, ga je niet vaak een water naar je hand kunnen zetten. Het is vaak door herhaling dat je het water leert kennen, gebruik net die kennis om je gast van de nodige schatten en succes te laten genieten.

Eén van de topvissen die we visten te vangen tijdens een korte social.

Gunfactor

Zelf heb ik al aangegeven dat ik mijn visserij vaak solo beleef. Vaak zijn dit enorm gedreven periodes waar ik achter een groot deel van het bestand of specifiek één vis van het water aan ga. Dit gedeelte moet je volledig loslaten tijdens een social. Wanneer je met deze gedachtegang een social aanvat, kan je er beter niet aan beginnen. Het allerbelangrijkste is dat je van alle vangsten kan genieten, of die nu voor jezelf of voor je vismaat zijn! Ik hoor wel vaker dat sommige vissers onder ons hiermee moeite hebben, blijf dan lekker solo vissen, je gaat anders geen leuk gezelschap zijn voor je gast. Langs de andere kant kies je ook best mensen waarvan je weet dat deze mee genieten wanneer jij een grote of mooie vis binnenhaalt, zonder dat er daar maar een greintje van jaloezie op te merken valt.

Warrelschubs, zo uniek maar o zo geliefd!

Wanneer ik een invite meeneem naar één van mijn waters, zal ik ook altijd de voorbereiding op me nemen. Enige gedrevenheid is uiteraard wel belangrijk, je moet het kunnen opbrengen om consequent te gaan voeren.  Wanneer we dan effectief aan het vissen zijn, zal ook resoluut de eerste aanbeet voor mijn gast zijn. Ondanks we run om run vissen,  is het voor mij van belang dat mijn gast zeker zoveel of meer als mij vangt! Vaak merk ik ook op dat de eerste vangst meestal één van de betere vissen is, al is dit uiteraard geen garantie. Vaak zie je dat grotere vissen, grote voerplekken gaan domineren, zeker als je deze lange tijd kan aanhouden.

Deze foto is het bewijs dat topvissen een voerstek domineren.

Wie welke vissen vangt kan je uiteraard niet op voorhand plannen, wel is het zo dat ik oprecht enorm kan genieten wanneer de betere vangsten voor mijn maat zijn. Uiteraard geldt dit gevoel nog meer wanneer we waters bevissen die dicht bij mezelf staan. Aangezien we op een water zitten waar ik deze vis reeds heb gevangen en/of nog in de mogelijkheid zit om deze in de toekomst te vangen.

Zouden ze de voerstek hebben gevonden?

Onverwachte wending

Tijdens de zomer van 2022 stond er weer een social op de planning, waarin ik besloot om naar een water te gaan met weinig tot geen grote vissen. Het was wel een water wat ik goed kende, althans dat dacht ik toch. Dit kleine water hebben we sinds 2016 in beheer gekregen en was toen werkelijk een lege put. De ‘originals’ waren op één hand te tellen en hadden daarbij geen omvang om over naar huis te schrijven.

Een hoogtepunt van een recente social.

We kozen we dit water bewust omdat we er een groot deel van het bestand konden vangen op korte tijd. Tijdens de social slaagden we hier ook in, deze waren enorm doorgegroeid sinds hun laatste vangst. Ik had een deel van deze vissen al gevangen afgelopen jaren maar toen op een veel lager gewicht. Dit inspireerde me alvast enorm waardoor ik dit water op de planning plaatste voor later.

Door deze vangst, is dit mijn target voor 2023 geworden.

Gezelligheid

Zelf ben ik iemand die vaak ’s avonds laat aankomt aan het water en ’s morgens ook weer vroeg terug weg is. Ik vis korte nachten met weinig luxe en compact materiaal. Tijdens een social is dat wel helemaal anders. Stoeltjes horen zelfs vaak voor langere trips naar het buitenland niet bij mijn visuitrusting, maar voor een social zeker wel. Er gaat naast een meer luxueuze visuitrusting, ook meer drank en voeding mee. Gezellig barbecueën, bijpraten en een lekker drankje, het hoort er allemaal bij. De lange avonden en korte nachten moeten gewoon part of the social zijn.

Dit soort vangsten delen met een goede vismaat, daar doe ik het voor!

Om te besluiten wat nu een geslaagde social is, zijn dit de volgende kernwoorden: gezelligheid voorop, veel vangen, lange nachten en weinig slaap. Hopelijk heb ik jullie een goed beeld kunnen schetsen over hoe ik mijn socials aanpak en hoe ik deze beleef!

Deze vis kwam zowel tijdens de testsessie als tijdens de social op bezoek!

Veel succes!

Ruud Schoefs


Voor meer avonturen van Ruud volg je hem op Instagram, klik hier. Ook zijn vorige artikelen zijn het lezen meer dan waard. Check ze op zijn auteurspagina.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1