Succesvol karpervissen op kanalen in de winter

De komende periode zal de watertemperatuur op de kanalen nog erg laag zijn, maar door daar slim op in te spelen kun je de kans op een aanbeet zeker vergroten! Hieronder delen we een aantal handige tips.


Het klinkt misschien cliché, maar de keuze van de stek is en blijft één van de belangrijkste aspecten binnen het karpervissen, ook in de winter! Het kan helpen door een logboek bij te houden als je ieder jaar in de winter wilt terugkomen op het kanaal. Karpers zijn namelijk gewoontedieren en trekken vaak naar dezelfde stukken wanneer de watertemperatuur onder de 8 tot 10 graden zakt. Houdt bij waar en wanneer je de vissen vangt, dat kan je het jaar daarop weer helpen!

karpervissen op een kanaal in de winter
Stekkeuze, niet gemakkelijk op een kanaal…

Zijn er hotspots op kanalen?

Die zijn er zeker! Denk aan bruggen, sluizen en waterlozingen, deze zijn een favoriet bij karpers. Daarnaast zijn havens, in de luwte, rietkragen en spots uit de stroming ook erg goed in deze periode! Ga op zoek naar een aantal van deze spots om vervolgens de stekken uit te peilen. Zo weet je precies waar je ligt te vissen en wat er op de bodem staat. Zo kan je of stekken afstrepen of jouw systeem daarop aanpassen, win-win dus.

Eén van de winter-hotspots.

Een voordeel van de winterperiode is dat er weinig wier staat, dit maakt het zoeken naar een geschikte stek een stuk makkelijker. Zo ontdek je sneller het bodemverloop, harde platen, richels, grindplaten en kuilen een stuk sneller! Stop dus tijd in het zoeken van een stek én ga daar vervolgens aan de slag. Instant of toch voorvoeren? Je leest het hieronder.

Instant of voorvoeren?

Lastig om hier een duidelijk antwoord op te geven! Sommige voeren altijd voor én andere vissen liever een instant dagje omdat ze daar meer vertrouwen bij hebben. Wellicht kan het volgende je helpen bij het maken van de keuze.

Een BAK van het kanaal!

Kijk of er andere vissers actief zijn op het kanaal dat jij voor ogen hebt,. Vangen zij veel karpers en voeren zij voor, dan kan je wellicht overwegen om ook voor deze aanpak te kiezen. Betekent natuurlijk niet dat dit garantie geeft op karpers, want dat heeft veel meer factoren… Een instant sessie geeft het voordeel dat je snel, meerdere hotspots kunt afvissen op zoek naar karpers. Eenmal de vis gevonden, kun je altijd ervoor kiezen om een stek aan te voeren.

Vraag andere vissers om tips.

Onze tip: ga op verkenning uit! Kom erachter wanneer de ‘vaart’ actief is, houd het water in de gaten en probeer vooral uit zodat je daar de komende jaren van kunt profiteren. Wat je absoluut niet moet doen, is klakkeloos wat voer te water laten. Zeker in de winter is dit uit den boze, karpers eten namelijk een stuk minder en zijn op zoek naar licht verteerbaar aas. Kies dus eerder voor attractie dan voor hoeveelheden.

Voor welk aas kies je?

Zoals we hierboven al beschrijven; licht verteerbaar aas. Dit is geen must, want instant kun je gerust voor een ‘vettige’ vismeel (boilie) gaan. Gedachte hierachter is dat karpers toch maar een paar boilies eten en niet snel verzadigd zullen raken. Al zijn wij ervan overtuigd (op basis van ervaring) dat licht verteerbaar aas toch sneller wordt opgenomen door een karper. De kans dat die een paar ‘extra’ boilies mee snoept, met aan één jouw haakje, is een stuk groter! Kijk dus of jouw aasleverancier een ‘light’ variant heeft op jouw oud en vertrouwde smaak.

Ga voor licht verteerbaar aas.

Naast licht verteerbaar aas kun je er ook voor kiezen om jouw boilies te boosten. Dit om nog sneller de aandacht van een karper te trekken in de winter. Maak alvast een emmertje met wat aas klaar dat geboost is, zo kan het goed intrekken en dat scheelt weer een extra handeling aan het water #koudehanden. Last van brasems? Zie dat niet als een nadeel! Brasems verzamelen zich namelijk in de winter op warme, beschutte plekken én daar vind je vaak ook de karpers. Daarnaast wordt “overtollig” aas weggevreten en is de kans op “te veel voer” een stuk kleiner.

Wat zijn de trekroutes?

Op veel kanalen heb je plekken waar karpers van de ene kant oversteken naar de andere zijde van het kanaal. Dit heeft vaak te maken met de stroming en de onderbreking daarvan. Daarnaast kan een (natuurlijke) voedselplaats of veilige plek ervoor zorgen dat karpers op een bepaald punt de oversteek maken. Een belangrijk aspect is daarom de lijndruk. Want hoe loopt jouw lijn over of door het water?

Dit kan een oversteek zijn ;-).

Veel vissers draaien hun lijnen vaak erg strak, zeker als er naar de overkant wordt gevist. Karpers merken deze (strakke) lijn sneller op dan je denkt. Zeker op ondiepe kanalen is het raadzaam om goed goed na te denken over (mogelijke) trekroutes. Het wegwerken van je lijn kan dus zeker ‘bonusvissen’ opleveren! Om dit te bewerkstelligen raden we aan om met toplood, backleads of slappe lijnen te vissen. OF wanneer je onder de eigen kant vist; lijnclips!

Een voorbeeld van zo’n clip.

In de praktijk is het helaas zo, dat dit niet altijd mogelijk is door stenen, mosselbanken of de vaart. Bij geen vaart kun je kiezen om je lijn over het water te laten lopen. We noemden net al de ‘lijnclip‘ en hiermee bedoelen we bankstick waar een wasknijper aan bevestigd zit. Hiermee kan je de lijn over het water spannen of langs de eigen kant. Zo creeër je minimale lijndruk en zal de vis ongestoord op je stek gaan azen of zwemmen.

Hoe kan je je goed voorbereiden?

Je wilt absoluut geen kostbare tijd verliezen, zeker als de “vrije tijd” schaars is. Knoop daarom thuis al voldoende rigs en beaas er ook alvast een aantal. Zorg dus ook dat je hengels ‘read to go’ zijn, dus uit de foudraal, rig eraan en vissen! De aasperiodes zijn kort, dus zorg dat je die tijd spot-on ligt. Dat kan net voor het donker zijn of vroeg in de morgen.

Geniet van jouw kanaalvisserij!

Tot slot moet je jezelf in de winter geen onmogelijke doelen stellen! Kanaalvissen kan erg taai zijn, maar het kan je wel een heel voldaan gevoel geven als je een karper weet te vangen. Bekijk ook goed wat voor het succes zorgde in de afgelopen jaren of in andere jaargetijde en pas dit toe in tactiek.

Thuis vang je in ieder geval niks, dus succes aan de waterkant!

KWO Redactie


Bekijk ook