Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Simpel vissen = meer vangen! Tips van Davy Claus

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

“Keep it simple” is het motto van Davy Claus. Deze Belgische topvisser draait al ruim 25 jaar mee in het karperwereldje en heeft alle trends zien komen (en velen ook weer zien gaan). Rigs, aas en tactieken; er zijn zoveel keuzes te maken… Maar hoe houdt Davy zijn visserij simpel? Hoe zorgt hij ervoor dat zijn vistijd zo effectief mogelijk wordt benut? Je leest het in dit artikel!


Informatie

Davy Claus aan het woord: In tegenstelling tot het prille begin van mijn karpervissersbestaan is er tegenwoordig aan informatie over de karpervisserij allerminst een gebrek. Met één enkele gerichte zoekterm krijg je toegang tot haast oneindig veel beeld- en leesmateriaal dat handelt over dit onderwerp. Deze evolutie wordt grotendeels voortgestuwd door het economisch aspect dat aan onze hobby is verbonden.

Met één gerichte zoekterm krijg je toegang tot haast oneindig veel informatie over het karpervissen.

Het is niet onbelangrijk om je daar bewust van te blijven. Want alhoewel die overvloed aan makkelijk verkrijgbare informatie erg behulpzaam en entertainend kan zijn, leidt die er bij tijden evenwel toe dat je door het bos de bomen niet meer kunt zien. En indien men zich laat verleiden om alle aangewezen paden te bewandelen, dan komt het wel eens voor dat men het spoor bijster raakt.

Focus op de essentie

Als naar kennis hunkerende karpervisser is het, heden ten dage, de kunst om uit de onbegrensde stroom info het essentiële te selecteren. Dat wat er echt toe doet. In feite hoef je slechts antwoorden te vinden op de volgende vijf vragen, als het je doel is om karpers te vangen:

  1. Waar bevinden die karpers zich?
  2. Wanneer azen die karpers bij voorkeur?
  3. Op welk soort aas willen die karpers azen?
  4. Op welke manier bied ik dat aas het best aan?
  5. Met welke rig kan ik niet alleen die karpers haken, maar ze ook veilig tot in het net loodsen?
Het boek wat Davy als karpervisser gevormd heeft…

Een veelgemaakte en af en toe onoverkomelijke vergissing is dat men, zonder dat te beseffen, één van die vijf vragen fout beantwoordt. Om vervolgens, al dan niet gestimuleerd door de informatiestroom, aanpassingen door te voeren die betrekking hebben op één of meerdere van de andere vragen. Natuurlijk is me dat zelf al meermaals overkomen.

Mobiel vissend met aas waarin hij vertrouwen had…

Reflecterend over die keren dat ik de mist in ging constateer ik dat, na een tijd van afdwalen en worstelen, de doorbraak dan steevast kwam nadat ik terugschakelde en me terug focuste op die vijf simpele vragen in volgorde van belang. Net zoals ik dat al die jaren geleden geleerd heb. Hieronder volgen nogmaals de basisvragen, in volgorde van de mate waarin ze doorslaggevend zijn, met telkens een aantal tips en bedenkingen.

…wist Davy deze TOPPERS te vangen op de taaie plas te Hombeek!

Locatie: het startpunt

Indien je een karper wilt vangen dan moet je om te beginnen weten waar die karper zich ophoudt, dat lijkt me logisch. Waar karpers zich op een bepaald moment bevinden hangt grotendeels af van het samenspel tussen de volgende drie factoren: watertemperatuur, voedsel en veiligheid. Hoe meer inzicht je verkrijgt in die drie factoren des te vlotter je karpers kunt lokaliseren. Investeer daar dan ook veel tijd en energie in. Leg zeker tijdens de avonden en ochtenden die smartphone aan de kant en hou je jachtterrein in de gaten.

Leg je smartphone aan de kant en hou je jachtterrein in de gaten!

Offer effectieve vistijd op om te zoeken, dat rendeert haast altijd. Maak wandelingen omheen het water, indien nodig tijdens de nachtelijke uren. Leer het bodemprofiel van het door jou uitgekozen water kennen.

Het merendeel van de spullen blijft gewoon op de kar. Zo blijft Davy lekker mobiel!

Activiteit

Als ik terugkijk naar mijn meest memorabele vangsten, dan kwamen de meeste van die vangsten tot stand nadat ik, op de één of andere manier inspeelde op iets wat ik zag. Laat je daarom ook leiden door wat je ziet. In veel gevallen tonen karpers zelf waar je je rig neer moet leggen. Karpers rollen bijvoorbeeld zelden zomaar ergens. Vaak doen ze dat boven plaatsen waar ze graag azen. Dat kunnen diepteverschillen, harde plekjes of openingen in het wier zijn. Onderzoek steeds grondig de bodem in de buurt van waar je een karper zag rollen.

Inspelen op activiteit van de karper is doorslaggevend bij het vissen. Deze brute spiegel is daar het bewijs van!

Het moge duidelijk zijn dat het loont om extra calorieën te verbranden bij het zoeken naar, en nadenken over, de lokalisatie van karpers. Dat zal er niet alleen voor zorgen dat je op de korte termijn meer zult vangen. Je zal er op de lange termijn een meer complete en succesvollere visser door worden. Iemand die beter het gedrag van karpers kan inschatten en almaar vaker verbanden kan leggen met eerdere vissituaties.

Tactieken
Dieptekaarten kunnen een handig hulpmiddel zijn om het vraagstuk ‘locatie’ mee op te lossen!

Timing: aastijden, geduld en consistentie

Niet alleen moet je te weten komen waar je karpers kunt vangen, het is ook belangrijk om te weten wanneer dat het beste lukt. Karpers zijn nooit constant actief op zoek naar voedsel. Aastijden beslaan vaak maar een klein deeltje van de dag cyclus. Tracht steeds om op die aastijden in te spelen en wees je er bewust van dat aastijden doorheen het seizoen kunnen variëren.

Tactieken
Meestal moet het tijdens korte sessies gebeuren voor Davy. Een goede voorbereiding hierbij is het halve werk!

Omstandigheden

Andere factoren die het activiteitsniveau van de door ons belaagde prooien beïnvloeden zijn onder andere weersomstandigheden, luchtdruk, maanstanden en seizoenen. Gebruik de momenten waarvan je weet – of denkt te weten – dat ze weinig of geen kans bieden op succes, om je voor te bereiden.

Consistentie is dan weer een ander belangrijk begrip in het karpervissen.

Investeer op zo’n momenten extra tijd en energie in het eerder beschreven lokaliseren, bouw vertrouwen op bij de vissen door ze aan te voeren, of neem gewoon rust, zodat je scherp en voorbereid bent als de eerstvolgende primetime zich aandient. Geduld is daarbij zeker een schone zaak.

Tactieken
Tijdens periodes met minder goede omstandigheden worden de aasvriezers aangevuld!

Consistentie is dan weer een ander belangrijk begrip in het karpervissen. Des te regelmatiger je tijd spendeert aan de waterkant, des te vaker je daar op het juiste moment zal zijn. Dat is niet meer dan een logisch gevolg.

Tactieken
Soms lijkt uren maken de enige manier om op het juiste moment aanwezig te zijn!

Aas: kwaliteit en versheid

Aangezien we karpers willen vangen door ze een door ons aangeboden aasje te laten opnemen, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan dat aas. Het is niet onverstandig om op zijn minst basiskennis van aassoorten en boilie-ingrediënten op te doen. Dit zal je helpen om met verstand van zaken een aas te kiezen of samen te stellen.

Tactieken
Davy is een rasechte ‘zelfdraaier’: deze, op ambachtelijke wijze gerolde, bolletjes zijn dan ook vers van de pers.

De kwaliteit en versheid van een aas kunnen heel erg bepalend zijn. Inboeten op die vlakken staat altijd garant voor verloren tijd en kansen. Om die reden kan het wijselijk zijn om aan aas wat extra euro’s te spenderen. Je hoeft evenwel geen gans arsenaal verschillende aassoorten te bezitten.

Als je over twee tot hooguit drie aassoorten kan beschikken waar je gaandeweg vertrouwen in opbouwt, dan is dat meer dan voldoende. Een prima aas zal altijd blijven vangen, dat hoef je niet om de haverklap te vervangen. En dat vertrouwen is zo cruciaal omdat je, eens je het hebt, niet meer zal twijfelen aan het door jou gebruikte aas. Dan kun je je volledig focussen op de twee, hierboven beschreven vraagstukken.

Tactieken
Makkelijk verkrijgbare producten die Davy maar al te graag verwerkt in zijn aas!

Tactiek: problemen oplossen

Pas nadat je voldoende inzicht hebt verkregen in de eerste twee onderwerpen, en een geschikt aas hebt uitgekozen, kom je tot een doordachte aanpak. Iemand die mij erg heeft beïnvloed zei mij ooit dat vissen het vaststellen van problemen is, om daar vervolgens oplossingen voor te bedenken.

Waarschijnlijk is het een gevolg van mijn aangeboren luiheid dat ik door de jaren heen een voorliefde heb ontwikkeld voor simpele oplossingen. Niet in het minst omdat dat soort oplossingen het gemakkelijkst uit te voeren en vol te houden zijn. Ik zal een paar voorbeelden noemen van simpele tactische oplossingen die het in de meeste gevallen een stuk makkelijker maken om karpers te vangen.

Tactieken
“Vissen is het vaststellen van problemen om er vervolgens oplossingen voor te bedenken…”

Het langdurig introduceren van eenzelfde aas op één, of bij voorkeur meerdere, plaats(en) waarvan je weet, of op zijn minst sterk vermoedt, dat karpers er zullen azen. Het gebruikte aas is dan bij voorkeur wel een goede voedingsbron. Maar ook ervoor zorgen dat karpers niet aanvoelen dat ze bevist worden. Dit door bijvoorbeeld de stek zo weinig mogelijk te verstoren tijdens de aasperiode. Of te werpen als blijkt dat bootgebruik de karpers alarmeert.

Tactieken
Een West-Vlaams icoon die door de tactiek van langdurig hetzelfde aas te gebruiken voor even de pineut was!

Aanpak

Als ik terugblik dan stel ik vast dat mijn aanpak doorheen de jaren niet zo enorm veel is veranderd. Enigszins afhankelijk van de situatie, blijk ik steeds terug te vallen op variaties van een aantal simpele oplossingen. Ik kan je dan ook aanraden om vast te houden aan een aanpak waarvan je hebt ondervonden dat die werkt. Maak die aanpak jou eigen en schaaf hem bij terwijl je meer inzicht krijgt in het gedrag van karpers.

Tactieken
Blijven zoeken naar productieve spots en zones en op het juiste moment je aas presenteren…

Dat zal je heel waarschijnlijk meer opleveren dan wanneer je almaar tracht te kopiëren wat je iemand anders op “jouw” water, of in een één of ander filmpje zag doen. Niet in het minst zul je daardoor, na een tijd, meer vertrouwen hebben in wat je doet. En zoals je inmiddels weet, helpen vertrouwen, consistentie en geduld enorm mee om je doel te bereiken.

Tactieken
Ook dát bracht deze twee ferme spiegels van hetzelfde water op de kant!

Rigs: simpel maar efficiënt

Het laatste vraagstuk is waarschijnlijk het meest beschreven en besproken. Alhoewel het mijn inziens de minst doorslaggevende en makkelijkst te beantwoorden vraag is, is het commercieel gezien zo ongeveer de interessantste. Het is de huidige trend om wat betreft het promoten van rigs in te spelen op de vraag naar snel en gemakkelijk te knopen onderlijnen, een evolutie die ik alleen maar kan toejuichen. Een rig moet voor mij simpel maar efficiënt zijn.

Tactieken
Toen én nu: de rig waar Davy veel vertrouwen in heeft, heeft een aardige evolutie doorgemaakt.

Ervaring

Het haakaas moet steeds optimaal gepresenteerd liggen. Met andere woorden, de rig mag niet in de war liggen. En de rig moet voorzien zijn van een scherpe haak, die bij voorkeur steeds onderaan de bek inhaakt. Het liefst nog in het hardere centrale deel van de onderlip. De meest simpele rig die aan deze criteria voldoet geniet mijn voorkeur.

De voorbije jaren kwam dik 90 procent van mijn vangsten op een rig, die eigenlijk een gaandeweg bijgewerkte versie is van de doodsimpele onderlijnen die ik twintig jaar geleden inzette. En dat zal jou inmiddels waarschijnlijk niet meer verrassen. Het enige waarin ik varieer is de lengte van de onderlijn, omdat die beïnvloedt waar de haak inhaakt. En de manier waarop ik het haakaas bevestig, wanneer ik switch van bodemaas naar wafters en vice versa.

Tactieken
De ‘bodemaas-versie’: simpel máár efficiënt!

Ten slotte is het ook bij dit onderwerp mijn advies om vast te houden aan een rig waarvan je hebt ondervonden dat die goed werkt, en die mettertijd te finetunen. Het spijt mij dat ik hier in herhaling treedt, maar ook dit zal je helpen om je met een gerust gemoed te concentreren op het beantwoorden van de bovenstaande, meer doorslaggevende vragen.

Tactieken
Davy is ook fervent gebruiker van wafters in z’n karpervisserij!

Weet dat hoe bedrevener je bent in jouw zoektocht, des te succesvoller je zult zijn. Vergeet ook zeker niet om te genieten van die tocht, want dat is uiteindelijk de echte essentie van ons fijne tijdverdrijf…

Tactieken
“Genieten van de zoektocht is uiteindelijk de echte essentie van ons fijne tijdverdrijf”, aldus Davy.

Veel succes de komende weken!

Davy Claus


Voor meer artikelen van Davy klik je hier. Volg hem ook op Instagram, klik hierrrr!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1