ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Minder voeren in het najaar, maar tóch meer runs – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het najaar is een bijzonder interessante periode van het jaar voor ons karpervissers. “Veel voeren is nodig!” is de overtuiging die flink wat karpervissers hebben. Maar is dat wel zo? Ed Cremers heeft hier een interessante mening over die ook nog eens wetenschappelijk is onderbouwd. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!


Ed vertelt: Nu langzaamaan de eerste herfstkleuren verschijnen, gaan we een veelbelovende tijd tegemoet. Het najaar staat er immers om bekend dat de karper daarin een ontzettende eetlust heeft.

Het verhaal doet al sinds het begin dat er karpervissers zijn de ronde, maar toch is het een mythe…

Met de winter in het vooruitzicht verstouwt hij extra veel maaltijden om zijn lichaam genoeg vet te verschaffen voor de koude winterdagen. Zo luidt althans de algeheel heersende opvatting. Het verhaal doet al sinds het begin dat er karpervissers zijn de ronde, maar toch is het een mythe…

Als de bladeren meer kleurtjes krijgen laat de karper qua eetlust een neerwaartse lijn zien.

In de herfst werkt de karper heus niet meer porties boilies of partikels naar binnen, juist het tegenovergestelde is het geval. Als de bladeren meer en meer een kleurtje krijgen, laat zijn eetlust een duidelijk neerwaartse lijn zien!

Schijnbare tegenstrijdigheid

Maar ik zeg er meteen bij, voor mij is het najaar ook een tijd van hoge verwachtingen, van soms onvergetelijke sessies die deze verwachtingen ruimschoots waarmaken. Hoe zit dat dan nou? De curve ‘eetlust’ daalt, terwijl de curve ‘aantal runs’ stijgt. Hoe kunnen we deze tegengestelde trends met elkaar verenigen? Laten we maar eens een goede duik nemen in de feiten achter deze schijnbare tegenstrijdigheid.

De karper is een zogeheten ectotherm dier, wat erop neerkomt dat zijn lichaamstemperatuur nagenoeg gelijk is met die van zijn omgeving.

Variërende stofwisseling

De karper is een zogeheten ectotherm dier, wat erop neerkomt dat zijn lichaamstemperatuur nagenoeg gelijk is met die van zijn omgeving. Tevens betekent het dat zijn lichaamsfuncties, zoals hartslag en stofwisseling, onder invloed staan van de watertemperatuur. In de midzomer klopt zijn hart zowat 45 slagen per minuut, in hartje winter slechts een schamele 8. Zijn lichaam reageert dus sterk ophet verloop van de temperatuur.

Als de fotoperiode in het najaar verkort, vermindert dit bij de karper de afscheiding van hormonen die de stofwisseling stimuleren.

Dat geldt voor zijn stofwisseling, dus daarom ook voor zijn eetlust, net zozeer. Zijn aasdrift is het hoogst als hij zich wentelt in een temperatuur die uitkomt tussen 20-25 graden Celsius, voorbij deze marge neemt zijn stofwisseling (ofwel zijn drang naar ons aas) af. Hoe verder hij van dit optimum verwijderd raakt, des te meer zet deze daling door.

Minder eetlust

Het is dan ook onvermijdelijk dat de karper bij het dalen van de temperatuur (van onder de 20 graden Celsius) automatisch minder voer tot zich neemt vanwege een trager wordende stofwisseling. Maar ook de hoeveelheid daglicht, de zogenaamde fotoperiode, is een bepalende factor.

De hoeveelheid daglicht is een belangrijkere factor dan je denkt!

Als de fotoperiode in het najaar verkort, vermindert dit bij de karper de afscheiding van hormonen die de stofwisseling stimuleren. Het gevolg is dat hij met minder honger aast.

Hevige neergang

Deze terugval is niet onbeduidend. Als de temperatuur daalt van 25 graden naar 15 graden en de fotoperiode terugloopt van 14 lichturen naar 8, daalt de karper zijn voedselinname met liefst 50%! Dit geeft een geheel andere kijk op de hersftkarper die beweerdelijk zoveel meer hapjes bijeen probeert te vergaren voor de winter. Het is juist de zomertijd waarin onze troetelvis meer eet dan hij verbruikt en een ‘wintervoorraad’ opbouwt.

Het is juist de zomertijd waarin onze troetelvis meer eet dan hij verbruikt en een ‘wintervoorraad’ opbouwt.

Dat de karper in het najaar graag naar een boilie of partikel hapt, is dus niet het resultaat van een hogere eetlust. Het houdt verband met het schaars raken van zijn natuurlijke voedselbronnen, zoals muggenlarven. Dit proces begint al bij milde temperaturen die -zolang ze boven de 12 graden uitkomen- de karper een gezonde eetlust blijven geven. Door dus juist minder te voeren beantwoord je goed aan de voedingsbehoefte van de herfstkarper.

Door juist minder te voeren beantwoord je goed aan de voedingsbehoefte van de herfstkarper.

Voerhoeveelheden

Natuurlijk ben jij als volleerd karpervisser helemaal op de hoogte van de porties voer die jou ’s zomers idealiter de meeste vangsten opleveren. Dan hoef je er verder geen hogere wiskunde op los te laten, wil je weten hoeveel je het best in de herfst kan voeren. Als je er dus quasi-theoretisch mee wilt omgaan, bereken je de voerporties aan de hand van een eenvoudige methodiek.

Via onderstaande methode kan je uitrekenen hoeveel jij in het najaar kan voeren.

Neem als referentie de ideale voerhoeveelheid bij een watertemperatuur van circa 25 graden Celsius. Trek bij elke graad temperatuurdaling 5% van deze hoeveelheid af. Dat betekent dat je bij een watertemperatuur van 19 graden Celsius nog 70% voert ten opzichte van jouw referentiehoeveelheid.

Karpers in de zomer en in de winter zijn een wereld van verschil.

Natuurlijk geeft deze formule geen uitkomst die je tot ver achter de komma tot exacte uitvoer moet brengen. Het is niet meer dan een grove richtlijn. Sowieso is de aasdrift van de karper afhankelijk van zoveel meer factoren dan de watertemperatuur alleen. Denk aan de weersomstandigheden, de smakelijkheid van het aas en het natuurlijke voedselaanbod dat in de (late) herfst (aanzienlijk) kleiner is.

De eetlust van de karper is afhankelijk van veel factoren.

Algemeen gesteld voer ik in de zomer circa één tot anderhalve kilo bolletjes per dag. Gaandeweg het najaar schroef ik deze dagdosis terug naar uiteindelijk een halve kilo. Ook dit is natuurlijk een algehele richtlijn, die varieert naar gelang de aantallen runs.

Boilierecept

Moeten we ons boilierecept aanpassen aan de omstandigheden? Dat ligt er maar aan. Als je doorgaans met een zeer eiwitrijke bol vist, is het wijs het proteïne-aandeel terug te brengen. In de herfst (vergeleken met de zomer) daalt namelijk de karper zijn eiwitbehoefte (van 55% naar 35%), stijgt de koolhydraatbehoefte (van 25% naar 40%) en krult ook de vetbehoefte omhoog, weliswaar lichtjes (van 20% naar 25%).

Denk dus na voor dat jij jouw voercampagne opstart!

Zelf is het aandeel eiwitten in mijn boilies niet extreem en neem ik in de herfst met een gerust hart dezelfde bolletjes als die waarmee ik in de zomer vis. Gemak dient de mens en de karpervisser evengoed!

Veel succes!

Ed Cremers


Op Ed’s auteurspagina kunnen jullie meer artikelen terugvinden. Meer informatie over het vissen in het najaar vind je terug op onze Community!

Kennis = macht = meer vangen ⤵️
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Video: zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden

Deze Pilaar & Hofman films MOET je gezien hebben ⤵️
‘Wintersporten’ met Pilaar & Hofman in Slovenië
Het bizarre Franse avontuur in de ‘Vlot Experience’
P&H in de Studio over aas, rigs, riviervissen en betaalwater

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1