Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Meer succes in de lente – 7 inzichten van Davy Claus

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het voorjaar is voor veel vissers een favoriet jaargetijde en voor de sympathieke Davy Claus is dat niet anders. Door de jaren heen heeft Davy veel geleerd over het vissen in de maanden maart, april en mei. In dit artikel deelt hij een aantal essentiële inzichten voor lentesucces. Nieuwsgierig hoe deze Belgische topvisser zijn voorjaar aanvliegt? Lees dan snel verder!

Het duurt niet lang meer alvorens we dit weer terug gaan zien in de natuur.

Het lokaliseren van de karpers

Davy aan het woord: Karpers lokaliseren is in eender welk seizoen belangrijk, dat lijkt me vanzelfsprekend als je daadwerkelijk wat wilt vangen. Toch stop ik tijdens de lente in dat lokaliseren doorgaans nog meer tijd en energie dan anders. Dat doe ik omdat locatie vaak allesbepalend is in dit meest grillige der seizoenen. Vinden is niet altijd vangen, maar niet vinden staat tijdens de lente haast altijd garant voor een blank.

Zonsopgang is op veel wateren het beste moment om rollende of springende karpers te zien in het voorjaar.

Om die reden is het cruciaal om nog net wat alerter je jachtterrein af te speuren dan je dat tijdens de rest van het jaar zou doen. Daarbij is het motiverend om te weten dat die alertheid vaker wordt beloond in het voorjaar, omdat karpers zich dan frequenter laten zien. Ze springen en rollen meer, en houden zich graag in de bovenste waterlaag op.

Weet dat karpers zich bij het kiezen van hun positie op een bepaald moment voornamelijk laten leiden door een samenspel van drie factoren; met name watertemperatuur, voedsel en veiligheid.

Een schubkarper die ik op een ochtend in maart ving uit een grote diepe plas. Na een uurtje vissen was ik verkast naar een zone waar ik een aantal vissen had zien rollen.

Late winter / vroege lente

De periode van pakweg half februari tot eind maart vind ik zelf een heel interessante tijd om karpers te belagen. Aanbeten komen soms verrassend vlot tijdens dit jaargetijde en die aanbeten leveren dikwijls vissen uit de toplaag op.

Eén rollende karper kan zomaar de positie van een ganse populatie weggeven.

En dat komt volgens mij om de volgende redenen:

  • Allereerst is de hengeldruk in de maanden voorafgaand aan deze periode heel gering. Die rustperiode zorgt er ontegensprekelijk voor dat karpers ietwat minder geremd en dus makkelijker te haken zijn.
  • Daarnaast is er in het vroege voorjaar erg weinig natuurlijk voedsel voor handen. Waarschijnlijk hoef ik er geen tekeningetje bij te maken om je te doen snappen dat dit enorm in je voordeel werkt als visser.
  • En tenslotte lijken karpers zich steevast te groeperen in dit jaargetijde. Wat dan weer tot voedselnijd en erg fijne hengelmomenten kan leiden.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1