Meer obstakels dan je denkt… – Tips voor het obstakelvissen – Bart Hoes

Als we over obstakelvisserij spreken denken de meeste karpervissers onmiddellijk aan het vissen dicht tegen palen of omgevallen bomen, maar we komen vaak sneller in obstakelvisserij terecht dan we zelf denken! In deze update vertelt Bart Hoes van Avid Carp ons meer over zijn kijk op deze uitdagende manier van vissen en geeft hij een aantal tips.


Bart Hoes aan het woord: Denk eens aan steile taluds die wat verder uit de kant liggen, basaltstenen tegen de oevers of gewoon wiervisserij. Dit zijn allemaal situaties waarbij de juiste materialen en aanpak kunnen zorgen voor meer aanbeten en verzilverde vissen. In feite ben je in al deze situaties aan het obstakelvissen!

We komen vaker obstakels tegen dan we denken!

Ik wil met jullie de verschillende situaties even van wat dichterbij bekijken en vanuit mijn eigen ervaring mijn aanpak uitleggen. Hopelijk heb je er iets aan en kun je het maximale uit jouw obstakelvisserij halen!

Hout

Hier kan je heel wat verschillende obstakels van tegenkomen. Denk alleen al aan omgevallen bomen, in het water gewaaide takken, houten constructies zoals aanmeerpalen en nog veel meer! Als allereerste zal ik mijn hengels altijd in een hoek van 45 graden en opzichte van het obstakel positioneren. De slip gaat potdicht en de hengels worden zo stevig mogelijk verankerd.

Ik veranker mijn hengel stevig en positioneer hem in een hoek van 45 graden naar het obstakel.

Bij deze visserij is een snelle reactie de enige manier om onze gevinde vrienden weg te leiden van het obstakel, ver van de hengels weggaan zit er dan ook niet in. Bij een aanbeet pakken we de hengel direct op en worden er een aantal stappen naar achter gedaan tot we zien dat de vis bij het obstakel weg is.  

Omgevallen bomen zijn ware vismagneten.

Materiaalkeuze

Wat materiaal betreft, kies ik er altijd voor om mijn nylon hoofdlijn te voorzien van een tiental meter snag leader. Omdat er bij het vissen tegen dergelijke obstakels veel druk op de lijn komt te staan als we de vis blokken kies ik ook voor een dikdradige haak, zoals de Snag Hook van Avid Carp.  

Kies voor een dikdradige haak als je gaat obstakelvissen!

Gevlochten lijn?

Waarom geen gevlochten lijn? Ik hoor het je al denken! Enkele jaren terug was ik aan het vissen op een Frans kanaal wanneer ik ‘s morgens een aanbeet kreeg. Enkele seconden nadat ik contact maakte met de woedende onderwater bewoner, verloor ik plotseling alle voeling. Mijn lijn zat muurvast en er zat geen beweging meer in.

Obstakels zijn te mooi om te negeren, maar vis wel verantwoord!

Als laatste poging vond ik er niets anders op dan een striptease uit te voeren op het jaagpad en de lijn te volgen naar de plaats waar het gevaarte vastzat. Nadat ik op de plaats kwam waar de lijn vastzat werd snel duidelijk dat hier een afgevallen tak in het water lag. Met veel moeite kreeg ik hem uit het water en stelde toen vast dat de gevlochten lijn ongeveer een halve centimeter in het hout gesneden had. Van de karper was geen spoor meer te bekennen, die had zichzelf helaas al ontdaan van de haak… Conclusie: hout + gevlochten lijn is geen fijne combinatie!

Er zat niets anders op dan een striptease uit te voeren…

Steile taluds

Het is altijd fantastisch om op een water een mooi steil aflopend talud te vinden, maar bij een aanbeet is het dikwijls een nachtmerrie als de vis de diepte in duikt achter het talud.

Steile taluds, onze gevinde vrienden houden ervan!

Als het talud dichtbij de kant ligt, kunnen we de vis vaak nog opvangen door onmiddellijk bij een aanbeet de hengeltop de hoogte in te steken. Op deze manier komt de lijn vaak vrij van de rand van het talud. Op grote afstand is dit echter onmogelijk. Een boeiensysteem is dan de uitkomst. Dit geeft je wat extra tijd om met de boot tot boven het talud te komen.

Een braid is erg geschikt in combinatie met een boeiensysteem.

Om op grote afstand en in combinatie met het boeiensysteem toch een goede beetregistratie te krijgen, kies ik voor de Outline Camo braid mainline van Avid Carp. Om bij de dril toch nog een beetje demping te hebben, kies ik voor een snag leader als laatste tien meter.  

Bart gebruikt de Outline Camo lijn van Avid…
…gecombineerd met de Snag Leader.
Het boeiensysteem is uitermate geschikt voor steile taluds.

Wier

We kennen het allemaal: de onderwaterjungle. Voor velen een afknapper voor anderen het paradijs. Persoonlijk heb ik er totaal geen probleem mee. Op vele Franse kanalen waar ik vis hoort dit er gewoon bij. Ondanks dat het op de kanaaltjes dikwijls kantvisserij is, maak ik hier dan toch graag gebruik van een gevlochten hoofdlijn en een unleaded leader van een tweetal meter. De dunne diameter van de gevlochten hoofdlijn gaat bij een dril als een mes door het meeste wier.  

Wier: een uitdaging die vaak de moeite waard is!

Om mijn hengels toch op redelijke afstand uit elkaar te kunnen vissen, maak ik gebruik van V-steunen. De lijn loopt dus van de hengeltop naar de V-steun en van daaruit in het water. Ondanks dat de gevlochten lijn letterlijk door het wier snijdt, wil ik toch vermijden dat er te veel lijn uitstaat in het water. Een aanbeet via de V-steunen is meestal ook veel duidelijker. Doordat de spanning op de lijn tussen hengeltop en V-steun wegvalt, krijg je eerst een zakker en dan een korte run tot de vis vastzit in het wier. 

Een goede beetregistratie is belangrijk tijdens de wiervisserij!

Als de vis zich vast gezwommen heeft in het wier is het gewoon een kwestie van druk te houden op de lijn. De karper zal door zwembewegingen zorgen dat de gevlochten lijn door het wier snijdt. Op grote afstand is het eigenlijk hetzelfde, maar dan proberen we met de boot wel zo snel mogelijk boven de vis te komen.

Visveiligheid

Visveiligheid staat altijd op de eerste plaats. Daarom zal ik er altijd voor kiezen om zeker mijn lood te verliezen bij een aanbeet. De leadclips met vastgemonteerde swivels zijn hier perfect voor. In wierrijke omstandigheden heeft dit nog als extra voordeel dat er minder weerstand is voor de karper om door het wier te zwemmen. Daarnaast zal hij sneller naar het oppervlakte komen doordat hij het loodgewicht kwijt is. 

Onze geliefkoosde karpers moeten we verplicht visveilig belagen!

Voor diegene die enkele situaties herkennen uit hun eigen visserij, hoop ik een aantal dingen duidelijk gemaakt te hebben. Natuurlijk is elke situatie anders en zal er altijd over nagedacht moeten worden.  

Veel succes!

Bart Hoes


Volg Bart zeker op Facebook om zijn visavonturen op te volgen! Meer info over de Avid Carp producten vind je op hun website.

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook