Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Master de maand – December – Aaskeuze, voerbeleid en ‘winterspots’

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De bomen hebben vrijwel al hun blad verloren, de feestdagen zijn in aantocht en de tijd van lange onderbroeken komt er weer aan. Veel mensen bergen hun hengels op in de winter en dat is toch écht zonde. Er liggen kansen genoeg om toch die ene ijskoude december buffel op je mat te krijgen.

In deze ‘Master de Maand’ wintertips van Mandy Zupansic!

Met de Master de Maand artikelen willen we jullie handvaten geven die aansluiten bij de desbetreffende maand. Actuele tips dus! Dit keer heeft niemand minder dan ‘Carplady’ Mandy Zupansic de MDM verzorgd. Nieuwsgierig naar haar adviezen voor december? Lees dan snel verder!


Mandy aan het woord: De wintertijd betekent voor mij hét startsein van een geweldig (winter)seizoen. De vissen zitten goed in hun speklaag en de drang om de karpers daadwerkelijk te vangen is bij mij torenhoog. De natuur op en rond het water lijkt voor veel mensen een schrale bedoeling, maar toch blijft dit voor mij één van de mooiste aanblikken. Misschien komt dit ook omdat ik een ‘wintermens’ ben. Geef mij maar een dik pak sneeuw in plaats van 31 graden!

Mandy heeft liever een flink pak sneeuw dan zomerse temperaturen.

Passieve ‘winterkarpers’

Een karper gebruikt in de winter een groot gedeelte van de dag om niets te doen. Ze liggen ergens verscholen onder een hoop takken, achter een talud of ergens in een dieper gelegen stuk water. Tijdens de warmste uurtjes van de dag gaan ze op zoek naar voedsel en dit zijn nu juist de momenten dat je activiteit kunt spotten.

In de winter kunnen overhangende takken een ‘holding’ zijn voor karpers.

Wat ik geleerd heb in de winter, is om naar de natuur te kijken. Zie je ergens omgevallen bomen liggen, aasbellen naar boven komen of zie je een stukje water wat troebeler is dan de rest? Dan zit je al aardig in de goede richting. Ga op zoek naar rietkragen, struiken die ver over het water hangen, brugpijlers, havens, warmwater uitlaten, ondiepe parkwateren of juist diepe zandafgravingen. Wat eigenlijk nog belangrijker is voor mij, zijn de eenden! Hoe vervelend die ellendige meerkoeten en duikeenden ook zijn, zij geven de vissen een hint waar voedsel valt te halen. Negeer de eenden dus niet in de winter! Waar ze aan het duiken zijn, liggen negen van de tien keer ook vissen in de buurt.

Deze vis plukte Mandy weg tussen een hele bende meerkoeten, met een temperatuur van -4.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1