Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Mandy’s Onderwaterwereld – Deel 2 – Bodemtypes en lood

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Na het goed gelezen eerste deel van Mandy’s Onderwaterwereld gaat ze gewoon verder met het delen van leerzame ‘duik-ervaringen’ op KWO. In deel 2 gaat Mandy dieper in op bodemstructuren, het leven in en op de bodem en de verschillende soorten lood. Hopelijk geeft het jullie wat extra inzichten om dit najaar meer karpers te strikken!

mandy gerrit wegen
Wees maar zeker dat dit leerrijke artikel vol met interessante inzichten staat!

Waar is karpervoedsel te vinden?

Mandy aan het woord: Tijdens diverse duiken heb ik van verschillende bodemtypes wat monsters gepakt die mijn vismaat Gerrit vervolgens goed bestudeerd heeft. Ik begon met een bodemmonster van drie meter diepte. Het water is vrij helder en de zon kan hier goed doordringen in de bodem. Wat ons als eerste opviel, is dat de modderachtige substantie behoorlijk warm aan voelt en naar gewone ‘drek’ rook. Niets bijzonders dus. Qua voedsel valt er in theorie genoeg te halen voor de karper in deze bodem. Mosseltjes, algen en kleine larven zaten namelijk verstopt in deze substantie.

wier
Mandy’s bodemonderzoek leverde heel wat nuttige informatie op.

Eén van de redenen waarom een karper in deze bodem wroet is de volgende: het eten ligt namelijk niet OP de bodem, maar zit verstopt IN de bodem. Ook had ik een flinke pluk wier meegetrokken om te kijken wat hierin zit. Vreemd genoeg vonden we in dit wier minder voedsel.

De spronglaag

De volgende stap was een bodemmonster van net boven de spronglaag rond de zes meter diepte. Het was even zoeken op dit water, want 99% van de bodem is begroeid met wier. Maar toen ik dan eindelijk een open plek vond op deze diepte, was het ook overduidelijk dat hier een karper had geaasd. Op de kant verbaasde het ons dat er nauwelijks iets te vinden was in het bodemmonster. Zelfs geen larve!

aaskuil in wier
Je komt erg interessante dingen tegen in het habitat van onze geliefkoosde zoetwatervarkens…

Het wier (op die diepte) daarentegen bevatte volop voedsel. Het wier van net boven de spronglaag zat vol met mosseltjes en half opgegeten kreeften. Een karper zal (op dit water) dus meer moeite moeten doen om zijn voedsel rond de drie meter diepte te vinden dan op zes meter.

wier natuurlijk voedsel
Het wier op diepte zat vol met natuurlijk voedsel.

Tijdens mijn duik bij een brug, viel het mij op dat sommige pijlers behoorlijk begroeid waren. De één wel en de ander niet. Op één brugpijler zat een vreemd soort wier die vrij taai van substantie was.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1