ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

KWO Biologie – Alles over ‘karpersnack’ nummer 1: muggenlarven

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In deze nieuwe aflevering van KWO Biologie geeft Gerwin Gerlach uitleg over misschien wel het lekkerste ‘snoepje’ dat karpers onder de waterspiegel kunnen vinden: muggenlarven! Wat zijn dit nou voor gekke beestjes en hoe kun je hier als karpervisser rekening mee houden? Dát lees je hieronder!

Muggenlarven als voedselbron voor karper in zandwinplassen

Gerwin aan het woord: Sportvisserij Nederland heeft een jaar lang onderzoek gedaan in een diepe zandwinplas. De karperbezetting in deze plas is hoog, maar de karpers verkeren in een opvallend goede conditie. Het vermoeden bestond dat de karpers niet alleen hun buik vulden met het voer van karpervissers, maar ook profiteerden van veel natuurlijk voedsel. Maar wat kon dat zijn, in deze van nature voedselarme plas?

De auteur met een zomerse schubkarper.

Na een uitgebreid onderzoek kon een opmerkelijke conclusie worden getrokken: de karpers voeden zich hier op half water massaal met muggenlarven, die ’s avonds vanuit de diepste waterlagen omhoog komen. Deze voedingswijze verklaart mede het succes van de zig rig!

Temperatuurgelaagdheid

In de vorige KWO Biologie hebben jullie kunnen lezen over temperatuurgelaagdheid in zandwinplassen tijdens de zomermaanden. Tussen de warme bovenlaag en koude onderlaag ligt de spronglaag: een dunne overgangslaag. Onder de spronglaag is het water vaak zuurstofarm en daarom heeft een vis daar in de zomer weinig te zoeken. Tijdens het onderzoek op de zandwinplas werd met sonarapparatuur bekeken waar en op welke diepte de vis zich bevond.

In de diepste delen was het water vrijwel zuurstofloos en stonk het naar waterstofsulfide (H2S; de geur van rotte eieren).

In de koudere maanden van het jaar zwommen de vissen op alle diepten van de plas, ook bij de bodem op 11 meter diepte. Vanaf juni tot begin november was een duidelijke spronglaag zichtbaar op zes tot zeven meter diepte. In de diepste delen was het water vrijwel zuurstofloos en stonk het naar waterstofsulfide (H2S; de geur van rotte eieren).

Plas Watergoor, de zandwinplas van 11 meter diep waarin het onderzoek van Sportvisserij Nederland plaatsvond.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1