Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Keuzes in het najaar: haken, voeren en watertype

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

“Welk water ga ik de komende weken bevissen en welk haaktype gebruik ik daarbij?” Zomaar 2 vragen waar Michiel Pilaar en Koen Koops in dit Community artikel antwoord op geven. Ook duiken we samen met Geert Ooms in het effectief opzetten van een voercampagne in het najaar. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!


Najaar!

Michiel Pilaar aan het woord: Afgelopen weken nam de buitentemperatuur ein-de-lijk een vlucht naar beneden en kwamen de eerste échte herfstbuien over de Benelux. Na alle hitterecords van september en begin oktober was de intrede van de herfst meer dan welkom.

Het najaar… misschien wel de mooiste tijd van het jaar! Foto: Jelle van Middelaar.

Voor ons karpervissers is het nu dan ook dé tijd om toe te slaan, maar het maken van de juiste keuzes is enorm belangrijk. In dit artikel bekijken we een drietal thema’s waar veel vissers tegenaan lopen. Het maken van een goed voerplan, de keuze van de juiste haak én het kiezen van het juiste water.

Voor ons karpervissers is het nu dan ook dé tijd om toe te slaan!

Happy days in het late najaar!

Waterkeuze in de periode oktober t/m december

Er zijn nooit garanties op succes maar als je nu nog een plan moet maken voor de komende weken dan zouden wij adviseren: bevis een water wat je kent. Een meer, kanaal of rivier waar je eerder je lijnen nat hebt gemaakt. Het aantal weken voordat de watertemperatuur onder de 10 graden komt is beperkt en vanaf dat punt zal het lastiger zijn om (met voeren) de karpers jouw wil op te leggen 😉

Het najaar is een schitterende periode om onze vriend de karper te belagen.

Watertemperatuur is sowieso een factor om goed in de gaten te houden. Hoe lager deze wordt, hoe minder de karpers zullen eten en verteren. Grote hoeveelheden voer brengen is dan ook vooral afhankelijk van het bestand en de watertemperatuur. Een ondiep water zal in het najaar sneller afkoelen (en waarschijnlijk ‘op zijn gat vallen’) dan bijvoorbeeld een diepe zandplas. Hou daar rekening mee; soms kan een koude Oostenwind al funest zijn op ondiep water.

Eén van de mooiste rivierkarpers die Michiel ooit wist te vangen.

De maanden oktober en november zijn vaak ook zeer geschikt om door te brengen op kanalen en rivieren. Ook als het al wat kouder wordt! Anders dan op een put moeten de karpers blijven zwemmen door de stroming en scheepvaart. Het is dus een must voor de karpers om te blijven azen want ze verbranden dagelijks energie.

Wanneer ik zelf in december ga vissen dan is het vaak op een water waar ik al vanaf oktober aan de slag ben. Een deel van het water waarop ik gaandeweg het najaar heb ontdekt wanneer de aastijden zijn en hoe deze veranderen door de weken heen. Zo vis ik uiteindelijk effectief op de juiste plekken.

December: een perfecte tijd voor wateren met een hoge bezetting.

Wat ook een goede optie is in december is het bevissen van wateren met een hoge bezetting. Parkvijvers waar veel karper op zwemt of betaalwateren. Met de KWO boys gaan we ieder jaar in december naar een betaalwater voor de BTW Challenge video’s en zonder uitzondering zijn de karpers dan nog goed te vangen.

Dolle boel aan de oevers van een Frans merencomplex in de BTW Challenge..

Let op: locatie is KEY in december. Probeer dus uit te vogelen wáár de karpers zich ophouden en vis vervolgens zo attractief mogelijk, dan komt het zeker goed! Good luck 🙂


3 voertactieken van Geert Ooms

Geert aan het woord: Wat mij betreft is het vroege najaar een heerlijke periode. De rust keert weer terug op het water en de vissen hebben er meestal veel ‘goesting’ in. Ik zet doorgaans drie voertactieken in die altijd wel werken en deze deel ik graag met jullie!

In het begin van het najaar hebben de vissen er meestal veel zin in!

Tactiek #1: Vertrouwen in je aas is goud waard

In een ideale wereld ben je de afgelopen maanden flink aan de slag geweest om de karpers zoveel mogelijk vertrouwd te maken met jouw aas. Door met regelmaat eenzelfde boilie met herkenbare smaak te voeren, heeft een groot deel van de karperpopulatie jouw aas ongestoord kunnen eten en gaan ze bij het vinden van zo’n smakelijke boilie op zoek naar meer. Dit maakt de najaarsvisserij veel makkelijker want overal waar jouw aas te water gaat, zullen de vissen er zonder teveel argwaan van smullen.

Met vertrouwen in je aas sta je als een stapje voor.

Laat felgekleurde pop-ups en snowman presentaties achterwege en vis met datgene waarmee je zorgvuldig gevoerd hebt. Het is uiteindelijk dit voedselaanbod dat de karpers in deze periode gaan benutten om hun reserves voor de winter aan te leggen. Blijf bij een aas dat zich voor jou bewezen heeft en switch in deze periode vooral niet plots naar een nieuw of ander aas, want dan is de voorafgaande investering voor niets geweest.

Vis uitsluitend met datgene waarmee je voert.

Veel te vaak zie ik vissers aan zichzelf twijfelen terwijl ze van boiliemerk A naar B naar C switchen. Iedere boilieproducent beweert de beste boilie te verkopen en dat is niet abnormaal.

Kies bij aanvang van een campagne een aas waarin vooral jij vertrouwen hebt.

Uiteindelijk willen zij ook gewoon hun goederen slijten… Toch mag je zeker nu niet voor deze praatjes bezwijken want het hoeft niet zo drastisch omgegooid te worden. Kies bij aanvang van een campagne een aas waarin vooral jij vertrouwen hebt.

Dit is dé periode bij uitstek voor een aanpak met uitsluitend boilies, recht uit het zakje en dan liefst nog in een behoorlijk formaat.

Kies voor aas dat zich voor jou in het verleden meermaals bewezen heeft en laat je niet gek maken door de commercie. Laat ook alle extra’s zoals partikels, pellets, sticks en dips maar een keertje thuis.

Tactiek #2: Anticipeer op het weer, voer wijd en verspreid

Hou nauwlettend het weerbericht in de gaten en probeer daags voor de komst van de eerste zuidwesterstormen enkele verspreide voerplekken aan te leggen op de windkant. Een flinke zuidwestenwind zal met name op diepere wateren, de waterlagen flink door mekaar mengen waardoor er extra zuurstof in het water zit.

Wind activeert de karpers en het zet ze aan tot eten.

Karpers volgen in deze periode heel vaak de wind en wanneer jij ongeveer kan voorspellen op welke kant de wind tijdens jouw geplande sessie gaat beuken, is de puzzel al grotendeels gelegd. Gooi het voer voldoende open zodat de karpers moeten zwemmen om hun maaltijd te vergaren. Het heeft geen zin om alles compact op een hoop te voeren en de vissen te verzadigen. Ze moeten vooral bewegen en zoeken naar hun voedsel en daar kan jij voor zorgen door verspreid te voeren.

Wind kan karpers echt #PARA maken.

Dit geeft de mogelijkheid om de hengels ook verder uit mekaar te vissen zodat bij een aanbeet niet de ganse zone verstoord wordt. Na de vangst van een karper kan je de rig discreet weer ingooien, zonder bij te voeren want je weet dat in de ruime omgeving nog voldoende losse boilies verspreid zijn.

“Wind op de kant is vis in de hand!”

Tactiek #3: Watertemperatuur en diepte als leidraad

Naarmate het water afkoelt, worden de vissen minder actief. Hou dus de watertemperatuur nauwgezet in de gaten en verminder de hoeveelheid boilies die je voert drastisch zodra de activiteit lijkt af te nemen. Wanneer de watertemperatuur onder de tien graden zakt worden de vissen erg passief maar eigenlijk vermindert de eetlust al significant bij een graad of veertien. 

Als de watertemperatuur onder de twaalf graden tuimelt, kan het deksel op je emmer blijven.

Dit is een erg belangrijk gegeven waarmee je rekening moet houden wanneer je doorgaans stevig voert. Eigenlijk zou het deksel vanaf twaalf graden gewoon op de voeremmer moeten blijven en gaat een attractieve aanpak met weinig voer nog enkele koude karpers opleveren voor de winter echt de zaak omver trapt.

Een regelrechte najaarsbak van diep water.

Hou er rekening mee dat diep water veel langer de warmte vast zal houden dus zoek bij aanvang van een najaarscampagne naar stekken waarbij je ook diepere taluds kan bevissen. Dit geeft de mogelijkheid om geleidelijk aan dieper en dieper te vissen zodat je nog tot laat in november en met wat geluk zelfs december lekker door kan vissen en vangen. Succes!

Op diepere wateren kan je tot in december lekker door blijven vangen!

Haakkeuze met Koen Koops

Een curve model, een super-hook model en een klauwhaak/wide gape: populair onder de vissers.

Er zijn tientallen verschillende haakmodellen en diverse haakmaten waar wij als visser uit kunnen kiezen. Maar welke haak gebruik je nou in welke omstandigheden? Voor onze How To Week in het najaar van 2021 vroegen we dit aan Koen Koops. De video die we destijds hebben gemaakt is het nogmaals delen zeker waard.

Koen vist het hele jaar door, maar zijn haakkeuze stemt hij af op de omstandigheden.

Welke haak gebruik je nou in welke omstandigheden?

Onze Amsterdamse vriend is een ware expert op het gebied van endtackle. We vroegen hem om 3 verschillende haaktypes te bespreken die perfect geschikt zijn voor het najaar. Nieuwsgierig geworden? Pak je tacklebox er maar bij en absorbeer de praktijkervaringen van Koen!

Bekijk de 6 andere video’s uit deze KWO How To Week via dit serie menu.


Hopelijk hebben jullie wat gehad aan de tips & tricks uit dit artikel. Veel succes de komende weken!

Team KWO

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1