In 7 stappen naar wintersucces – Danny Fairbrass

Wachten op het voorjaar? Nee, dat is voor gepassioneerd karpervisser Danny Fairbrass geen optie! De koudere maanden zijn te mooi en het is nog steeds (heel goed) mogelijk om vis te vangen. Door goed na te denken en een paar dingen aan te passen, boekt hij resultaten die in de zomer al opzienbarend zouden zijn. Lees de onderstaande stappen om de kans op wintersucces te vergroten!


Stap #1: Het juiste water

Danny Fairbrass aan het woord: Het kiezen van het juiste water is voor de winter cruciaal. Mijn ervaring is dat echt diepe wateren met veel wier en een klein bestand, nu niet de beste keuze zijn. Ze koelen weliswaar langzamer af in het najaar, maar éénmaal goed afgekoeld reageren ze ook minder snel op positieve temperatuursveranderingen. Daarnaast zie je de vissen nu ook veel minder goed als er veel wier staat. Het is in ieder geval iets dat mij en ook andere karpervissers is opgevallen.

De winter is een prachtige periode om aan de waterkant te vertoeven.

De beste tip voor het zoeken van een goed water voor de koudere maanden is ‘wintervorm’. Daarmee bedoel ik dat het slim is om uit te kijken naar wateren die in het verleden al hebben gezorgd voor goede wintervangsten. Vaak zie je dat dit wateren met een groter bestand zijn. Ondiepe wateren die weinig beschutting bieden, zijn ook vaak erg gunstig. Doordat de wind en dergelijke vrij spel hebben, zal de vis ook meer in beweging worden gehouden. 

Ondiepere wateren met een wat groter bestand zijn vaak ’the places to be’!

Op een ondiep water zal na een periode met wat zachter weer, de watertemperatuur sneller stijgen. Hoe klein een dergelijke stijging ook is, deze zal ten alle tijden in het voordeel werken voor de activiteit van de koudbloedige karpers.

Stap #2: Het weer

Het is echt opvallend hoe wisselend het gedrag van vissen kan zijn op verschillende weersomstandigheden. Op Gigantica heb ik gemerkt dat kalmer weer in de winter vaak beter is voor de vangsten. Een harde wind is op grotere plassen vaak ook niet lekker terwijl ik op veel kleinere wateren heb gemerkt dat een storing met een stevige wind de vissen juist activeert…

Het blijft een beetje proberen om ‘juist’ te gokken.

Stap #3: De juiste stekkeuze

Ik zou een open deur intrappen als ik zeg dat de beste stekken, diegene zijn waar de karpers aanwezig zijn. Het is eigenlijk niet anders dan de rest van het jaar! Om ze te vangen zal je in de buurt moeten vissen. Vooral als ze in koud water een stuk minder zwemmen, loont het om extra goed je best te doen om de vis te vinden. Karpers spotten moet je in de winter over het algemeen niet in de ochtend doen. Op het gros van de wateren zal je dan namelijk helemaal niks zien. Tegen de avond en zelfs ‘s nachts is een betere tijd. Door juist op die momenten goed te kijken en natuurlijk ook te luisteren, vergroot je jouw kansen aanzienlijk!

Vaak zijn de karpers in de avonduren pas echt actief.

Zelfs als het maar een enkele springende vis is, kan je daarmee je winter een succesvolle draai geven. Zo kan een enkele plons kan je zomaar naar de plek leiden waar het hele bestand ligt te overwinteren.

Pas als je ze hebt gevonden, kan je ze vangen…

Om die reden is het dan ook aan te bevelen om in het donker wat rondjes rond een viswater te lopen in plaats van ergens op goed geluk uit te pakken. Pas als je ze hebt gevonden, kan je ze vangen…

Stap #4: Aasperiodes

In de winter kan een aasperiode kort en lokaal zijn. Het is dus belangrijk om daar zo optimaal mogelijk gebruik van te maken. Als je de vis op een stek aan het azen hebt, kan het raadzaam zijn om daar met twee of drie hengels op te vissen. Op die manier kan het lukken om kort achter elkaar op meerdere hengels beet te krijgen. 

Drie hengels op een compact voerplekje kan door de korte aasperiodes zorgen voor een mooie reeks vissen.

Om snel de hengels terug op een plek te krijgen, probeer ik de vis ook in het net te onthaken. Zo kan ik de hengels terug op de stek werpen en tijdens de korte aasperiode zo effectief mogelijk vissen. Als je éénmaal meer info hebt over de aasperiode kan je jezelf daar perfect op voorbereiden. Voorafgaand zorg je ervoor dat je netjes gevoerd hebt op je stek, je hengels echt perfect op scherp liggen en je zonder enige stres kan wachten op een aanbeet ;-).

Als je de aasperiodes kan ontdekken, ga je een hele mooie winter tegemoet…

Stap #5: Winteraas

Met een lage watertemperatuur werkt de spijsvertering van een karper vele malen trager dan normaal. Om deze reden zal je zeer bewust moeten voeren. Ik probeer te voorkomen dat ik voer met verzadigende voedseldeeltjes en kies er in de winter bewust voor om veel gebruik te maken van makkelijk verteerbaar aas. Met Mainline ben ik zo al jaren bezig met de ontwikkeling van Fybre. Dit is echt een speciaal voor de winter gemaakte boilie die de vis extreem goed kan verwerken. 

Danny is al jaren bezig met de ontwikkeling van een EXTREEM verteerbare winterbol.

Dat is niet de enige boilie voor in de winter bijvoorbeeld ook Cell, Essential Cell en ook de High Impact Banoffee laten zich in koud water goed gebruiken. Een absolute knaller, als er niet te veel witvis zit, is Sweetcorn. Karpers kunnen er echt van blijven eten en aangezien het voornamelijk uit water bestaat zullen ze er ook niet zo snel vol van raken. 

Maïs wordt niet voor niets ‘het gele goud’ genoemd.

Het is ook belangrijk om de vis in de winter bezig te houden. Zo zie je dat op drukker beviste wateren de vissen vaak toch wat actiever blijven dan op wateren waar minder hengeldruk is. Mijn advies is daarom ook om op een rustig water de vissen bezig te houden door regelmatig een beetje te voeren. Op deze manier zullen de vissen veel regelmatiger blijven azen en vergroot je de kans op succes.

Spaarzaam voeren in de winter kan juist heel belangrijk zijn.

Waar ik ook steeds meer overtuigd van ben geraakt, is om het aas nog een extra boost van attractie mee te geven. Zowel in de praktijk, aan de waterkant en thuis in een groot aquarium heb ik gezien hoe extreem de vissen reageren op de toevoeging van Mainline’s SMART Liquid. De reactie die ik zag op maïsvlokken gesoakt in deze bijzondere vloeistof ten opzichte van andere dingen die ik heb geprobeerd was echt bijzonder om te zien.

Smart liquid heeft Danny’s vertrouwen volledig gewonnen.

De vissen zwommen meer, aasden fanatieker en waren gewoon een stuk actiever. De in water oplosbare eiwitten, vetten en overige attractors brengen het geheel echt naar een ander niveau en ik ben dan ook echt overtuigd van de meerwaarde.

Stap #6: Haakaas

Op het gebied van haakaas probeer ik graag verschillende dingen uit om te kijken wat het beste werkt. Zo heb ik echt gemerkt dat er op sommige wateren en momenten specifieke voorkeuren zijn. Mijn advies zou dan ook zijn om verschillende kleuren, opties en dergelijke te proberen. In mijn vistas tref je daarom ook een aantal Infuza’s aan die allen gevuld zijn met wat pop-ups, wafters en ook plastic Fake Food haakaas dat gesoakt is in de Supreme Goo’s.

In Danny’s vistas zitten meerdere Infuza’s om allerlei kleuren en soorten haakaasjes achter de hand te hebben.

Door mijn haakaas te soaken in de Supreme Goo’s, die ook in koud water zeer goed oplossen, zal de aantrekkingskracht vergroot worden. De Isotonic, Buttercorn en roze Almond Supreme zijn enkele van de opties die ik vrijwel altijd meeneem als ik ga vissen. Door wat dingen te proberen kom je erachter wat qua kleur en geur het beste werkt in combinatie met het “losse” voer wat te water gaat!

Winter is de aangewezen periode om je liquids uit je tas te toveren.

Stap #7: Rigs

Veel mensen hebben het idee dat ze andere rigs moeten gebruiken in de winter. Eerlijk gezegd ben ik daar niet zo van overtuigd. Mijn rigs pas ik aan naargelang de bodem die ik kan verwachten en het type haakaas dat ik gebruik. Zo vis ik klein haakaas graag op mijn versie van de Loops & Booms Combi Rig, pop-ups op een redelijk schone bodem met een Spinner Rig en grijp ik bij wier veelal naar een Hinged Rig. 

Danny is er niet van overtuigd, dat je in de winter andere rigs moet inzetten!

De rigs zijn dus hetzelfde als tijdens de andere jaargetijden en hebben zich daarnaast al uitgebreid als effectief werkende montages bewezen. Ze kenmerken zich door het agressief indraaien bij een aasopname en zullen je helpen om deze winter (net zoals tijdens de rest van het jaar) snel een karper te prikken. Dat is natuurlijk van essentieel belang als je de komende tijd naar de waterkant gaat.

Geen poespas, enkel agressief indraaiende rigs!

Als jullie deze zeven stappen opvolgen zouden jullie deze winter zo maar eens tegen een winterbak aan kunnen lopen. Vergeet jezelf niet goed aan te kleden en ga ervoor!

Succes!

Danny Fairbrass


Bekijk ook de onderstaande Korda Masterclass voor nog meer wintertips van Danny Fairbrass:

Bekijk ook