ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

How to: Zo maak ik de ‘Ronnie Claw’ – Freek Elbers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie
Kanalen: Artikelen, How-to, Rigs

Freek is niet te stoppen met tips & tricks, verhalen en how to’s (waar wij natuurlijk heel blij mee zijn). Hij wil graag zijn ervaringen met jullie delen, dit keer heeft hij een ‘how to’ geschreven van de ‘Ronnie Claw’. Dit is een van de favoriete rigs van Freek op dit moment. Ben jij benieuwd naar de rig? Pak je tacklebox erbij en lees verder!


Ronny x Pinpoint Claw

Freek vertelt: Je hebt er vast wel van gehoord, “de Ronnie Rig”. Dit is een van mijn favoriete onderlijnen, een snel draaiende rig met een subtiele en dodelijke uitgebalanceerde presentatie, waarbij de pop-up net boven de bodem van de voerplek zal zweven. Hierdoor zal die dus eerder de aandacht trekken van een azende vis. Ga je deze rig inzetten bij obstakels visserij? Dan is het meest gebruikte “curve shank” haakmodel niet de meest ideale haak bij deze rig, maar waarom niet?

Dan is het meest gebruikte “curve shank” haakmodel niet de meest ideale haak bij deze rig, maar waarom niet?

Gevangen op de Ronnie!

De curve shank haak is een super, agressief draaiende haak met een langere steel, maar er komt ook een nadeel bij kijken. De haken met een langere steel en ronde bocht gaan in tijden van het drillen meer werken en bewegen in de mond van de karper. Naarmate je dan meer druk gaat zetten bij bijvoorbeeld een obstakelrijke situatie, zal de haak eerder losschieten of uit de bek scheuren. Dit resulteert dan in een balende visser.

Persoonlijk is de Ronnie Claw mijn go-to pop-up onderlijn die ik inzet in de wier- en obstakelvisserij.

Gebruik bij obstakelvisserij dan ook een haak met een goed houvast! Ik gebruik hier voor de Nash Pinpoint Claw. Deze haken zijn voorzien van een ruime bocht, korte steel en licht naar binnen gebogen haakpunt. Tevens zie je dat er onder in de haakbocht een ‘hoekje’ zit, op dit punt wordt het vlees in de bek van een gehaakte vis samengeperst. Hierdoor zal de haak beter in de bek blijven ten opzichte van een haak met een ‘ronde’ haakbocht. De genoemde eigenschappen zorgen ervoor dat de haak een enorm goede houvast heeft in de bek van een karper.

Persoonlijk is de Ronnie Claw mijn go-to pop-up onderlijn die ik inzet in de wier- en obstakelvisserij. Daarnaast gebruik ik deze onderlijk ook in situaties waar ik meer van mijn materiaal verwacht, situaties waar het nodig is om een vis weg te houden bij obstakels of de vis eventueel uit een wierbed gehaald moet worden. Persoonlijk heb ik gemerkt dat door gebruik van deze haak, ik een stuk minder vissen ben gaan lossen. Ik vis met deze haak/rig ook in de zomer wanneer de de vissen zachtere bekken hebben. Hieronder laat ik jullie stap voor stap zien hoe je de Ronnie Claw rig kunt maken.

Benodigdheden:

  • Pinpoint Claw maat 6 (voor een 15mm pop up)
  • Tungsten hook beads
  • Tungsten oval sinkers 8mm
  • Swivel bait screw
  • Quick change uni ring swivel
  • Hook kickers
  • Schaartje
  • Stripper tool
  • 2 Knot pullers

Stap 1

Knip om te beginnen een stuk Skin Link op de gewenste lengte af.

Stap 2

Neem je uni CQ swivel en bevestig deze door middel van een bloedknoop aan je Skin Link.

Stap 3

Pak het uiteinde van je boom gedeelte en schuif een 8mm oval tungsten sinker op je onder lijn materiaal, en plaats deze over de knoop bij je uni CQ swivel.

Stap 4

Vervolgens bepaal de de definitieve lengte van je onderlijn en maak het boom gedeelte af met een lusje deze maak je met een achtknoop. Of bevestig een wartel.

Stap 5

Neem een pinpoint Claw maat 6 en schuif je een hook kicker over de punt je haak en zorgt dat deze in de haak bocht komt te liggen.

Stap 6

Neem het boom gedeelte en bevestig de haak aan de uni CQ swivel.

Stap 7

Schuif de hook kicker over de haak en de quick change swivel om het geheel netjes af te werken.

Stap 8

Neem twee puller tools en stek de onderlijn even om het geheel mooi recht te trekken.

Stap 9

Neem een swivel bait screw en schuif deze over de punt van de haak.

Stap 10

Neem een large tungsten hookbead en bevestig deze ter hoogte van de weer haak op de steel van de haak.

Stap 11

Bevestig je pop-up aan de bait screw. Je onderlijn is nu klaar voor gebruik.

En klaar is de rig

Volg je alle stappen, dan is dit het resultaat.

Test de onderlijn voorin de waterkant, deze hoort langzaam van het lood weg te zakken. Indien nodig kun je je pop-up nog wat afschaven tot dat de rig mooi is uit gebalanceerd. Heb je wel eens last van lossers op een Ronnie rig of zet je wel eens een Ronnie in bij de obstakels. Dan zou ik de Ronnie Claw zeker eens een kans geven! Deze onderlijn heeft mij al de nodige lossers bespaard en vissen opgeleverd.

Veel succes en tot aan de waterkant!

Freek Elbers


Veel succes met het maken van de ‘Ronnie Claw’. En wil je nog meer zien van Freek? Kijk dan op zijn Facebook-pagina en Instagram-account.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1