Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Het optimaal foerageren van een karper – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De karper is een vis die zich over een onvoorstelbare lange tijd geleidelijk aan heeft ontwikkeld…  Hoe komt het dat hij bepaald gedrag vertoont is het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Ed Cremers vertelt er in deze update enkele bijzonder interessante inzichten over. Veel leesplezier!


Ed Cremers vertelt: Het is belangrijk te beseffen dat de karper een product is van een ellenlange evolutie. Dan heb ik het niet over een tijdspanne van duizenden jaren of honderdduizenden jaren. Nee, ik spreek over miljoenen jaren. Al met al kunnen we dus stellen dat de vis die hij nu is, zijn doen en laten, het resultaat is van een evolutie van honderden miljoenen jaren.

De karper is het product van een evolutie van honderden miljoenen jaren.

Beter overleven

In deze gigantische, eigenlijk voor ons niet te bevatten tijdsperiode, heeft de grillige natuur de karper geboetseerd tot een vis die kieskeurig en doelgericht aast. Dat is ook niet zo vreemd als we inzien dat de natuur de voorouders van de karper over honderden miljoenen jaren op dat talent heeft geselecteerd.

Een karper is een vitaal dier.

Immers, alleen vissen die het efficiëntst azen zijn superieur in het overleven van voedselschaarste. Daardoor zijn ze vitaler dan andere vissen waarmee ze moeten concurreren wanneer er weinig voedsel voorhanden is. Dat betekent dat ze in grotere aantallen overleven en zodoende meer in staat zijn hun fitte genen door te geven aan volgende generaties.

De karper kiest en selecteert zijn hapjes zodanig dat hij daaruit de maximale hoeveelheid energie kan halen.

We denken misschien wel eens dat de karper achteloos foerageert en zowat alles wat hem voor zijn neus komt en hem bevalt naar binnen hapt, maar niets is minder waar. De karper kiest en selecteert zijn hapjes zodanig dat hij daaruit de maximale hoeveelheid energie kan halen. Zo heeft de evolutie hem althans minutieus gevormd.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1